7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Beldžiu į medį

Krėsle prie televizoriaus

Jonas Ūbis
Nr. 10 (1071), 2014-03-14
Kinas Rodo TV
„Naktinis pardavėjas“
„Naktinis pardavėjas“

Užmetęs akį į ką tik praėjusių švenčių vaizdus per televizorių supratau, kad jos pradeda priminti vestuves. Piršliai melagiai ir vėl svarbūs (tik kas juos nubaus?), tauta vis dar jaučiasi lyg nekalta mergina, kurią būtinai reikia suvilioti, nes kitaip neišsirinks jaunikio, fone visąlaik skamba tai, ką lietuviai kažkodėl laiko pramogine muzika. Visa tai vyksta Katedros aikštėje ir jos apylinkėse. Jei Dievas turėjo laiko akies krašteliu pažiūrėti, kas ten vyksta, bijau, kad nesuprato mūsų.

Todėl neabejoju, kad Galto Niedehofferio „Romantikai“ (BTV, 19 d. 21.30) sulauks žiūrovų dėmesio: filmo herojai – septyni artimi draugai – susirengė į vieno jų vestuves. Problemų kyla, nes nuotaka ir pamergė jau senokai bando viena iš kitos paveržti jaunikį.
Medaus mėnesį pamatysime jau kitame filme – Davido Twohy „Idealiame pabėgime“ (TV1, 18 d. 21 val.) Bet gražios ir daug gyvenime pasiekusios poros kelionę į Havajus aptemdo pranešimai apie tai, kad saloje, į kurią jie vyksta, siautėja serijiniai žudikai.
Bet nereikia Havajų, kad sutiktum vieną tokį. Valerijaus Rožnovo filme „Naktinis pardavėjas“ (TV1, 17 d. 21 val.) serijinis žudikas visada išsirengia ieškoti aukų po lietaus. Žudikas užsuks ir į visą parą veikiančią parduotuvę, kur dirba pagrindinis filmo herojus. Šioje komedijoje vaidina Ingeborga Dapkūnaitė – perukas, kurį dėvi jos herojė, tikrai gali įvaryti siaubo.
Tikrą siaubą patirs filmo „Pasitikėjimas“ (TV1, šiandien, 14 d. 22.45) herojai – Kameronų šeima. Gyvenime jiems pasisekė, tėvas daro karjerą, namai pilni patogių daiktų, todėl kai keturiolikmetė duktė Enė internete susipažįsta su jaunuoliu Čarliu, jie nesureikšmina šio įvykio. Bet šešiolikmetis Čarlis iš tikrųjų yra keturiasdešimtmetis serijinis žudikas. Šeimos laukia dideli išbandymai, o keršyti už dukterį pasiryžęs tėvas (puikus aktorius Clive’as Owenas) netikėtai supras, kad pats yra ne ką geresnis už maniaką.
LRT primins dar vieną gerą aktorių – amerikietį Robertą Duvallą. 2002-aisiais jis sukūrė filmą „Tango su žudiku“ (LRT, 15 d. 23 val.) ir pats suvaidino jame pagrindinį vaidmenį – samdomą žudiką profesionalą. Džonas gauna svarbų užsakymą – užmušti korumpuotą argentiniečių generolą. Tam jis turi tris dienas. Tačiau netikėtai nužudymas atidedamas ir Džonas nusprendžia apsižvalgyti po Buenos Aires, ima leisti laiką su šokėja Manuela, kuri tampa ne tik Džono šokių mokytoja. Bet idilė juk negali tęstis amžinai.
Sidney Lumeto 2007-ųjų filmą „Velniškas žaidimas“ (TV1, 15 d. 23.10) televizijos jau rodė ne vieną kartą. Tai pasakojimas apie du brolius, sumaniusius idealų nusikaltimą ir nusprendusius gauti didelę pinigų sumą be jokio kraujo praliejimo. Tačiau planas žlunga, kai vienas jo dalyvis pakeičia žaidimo taisykles, o nusikaltėliai nebegali kontroliuoti situacijos. Pagrindinius filmo herojus brolius suvaidino Ethanas Hawke’as ir šią žiemą iš gyvenimo pasitraukęs Philipas Seymouras Hoffmanas. Dabar, kai aišku, kad naujų aktoriaus vaidmenų nebesulauksime, kiekvienas tampa svarbus, o šiame filme jis tikrai suvaidino vieną geriausių.
Beje, originalus filmo pavadinimas „Before the Devil Knows You’re Dead“ yra seno airių tosto dalis: „Linkiu tau visada turėti valgio ir drabužių, ir minkštą pagalvę, ir tegu tau lemta būti 40 metų danguje prieš tai, kol velnias sužinos apie tavo mirtį.“
Esu didžiulis inspektoriaus Morso gerbėjas. Todėl kai TV8 šeštadienio ir sekmadienio popietę rodo šį tikrai kultinį serialą, gyvenimas namuose sustoja. 1987–2000 m. sukurtos 32 serijos man iki šiol yra tobulo televizijos detektyvo pavyzdys. Žinoma, man patinka ir inspektorius Morsas, kuris kartais primena tragiškus britų rašytojų personažus – vienišas intelektualas, operos ir viskio gerbėjas, liūdnas tiesos seklys, suvokiantis savo pastangų beprasmiškumą. Be abejo, serialo sėkmė (jį pažiūrėjo per milijardą žiūrovų visame pasaulyje) labiausiai priklausė nuo Oksfordo policininką vaidinusio aktoriaus Johno Thaw. Kai aktorius mirė, per jo laidotuves buvo perskaityti jaudinantys didelės inspektoriaus Morso gerbėjos – karalienės Elžbietos II žodžiai.
2011-aisiais gimusią idėją prikelti Morsą vieni priėmė entuziastingai, kiti – nepasitikėdami. Tačiau 2012 m. sausį pasirodžiusi gana rizikinga pilotinė serija apie jaunąjį Morsą, tik pradedantį savo detektyvo karjerą, paskatino serialo kūrėjus dirbti toliau, ir pernai pavasarį anglų žiūrovai pamatė pirmas naujojo serialo serijas. Rytoj (15 d. 21.30) serialą „Detektyvas Morsas“ pradeda rodyti „Lietuvos ryto“ televizija. Prisimindamas karčią šios televizijos britų serialų rodymo patirtį, kai buvo sukeičiamos chronologiškai susietos dalys, ir kitokius nesklandumus, beldžiu į medį.
Jūsų –
Jonas Ūbis

 

„Naktinis pardavėjas“
„Naktinis pardavėjas“
„Pasitikėjimas“
„Pasitikėjimas“
„Tango su žudiku“
„Tango su žudiku“
„Velniškas žaidimas“
„Velniškas žaidimas“