7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Geriau likti darboholiku

Krėsle prie televizoriaus

Jonas Ūbis
Nr. 10 (1024), 2013-03-08
Kinas Rodo TV
„Kovotojas“
„Kovotojas“

Įsivaizduoju, kad kiekviena nacionalinė šventė – didelis programų rengėjų rūpestis. Nori padovanoti žmonėms šventę, o tave ima kritikuoti, kad parodei ne tą filmą. Taip kartą atsitiko mano pažįstamai, kuri per Velykas nusprendė įtraukti į programą vieną mėgstamiausių savo filmų – Johno Woo „Kilerį“. Tai – puiki pasaka apie gėrio pergalę prieš blogį, o kulminacijos scenoje, kuri vyko bažnyčioje, net skraido balti balandžiai. Bet visų šitų simbolių nepastebėjo vienas lietuvių Katalikų bažnyčios hierarchų. Jis pasipiktino ir paskambino televizijos vadovams, kad išlietų savo didžiulį nepasitenkinimą. Kaip jau supratote, šviesios mano pažįstamos intencijos liko nesuprastos.
 

Ką siūlo mūsų televizijos Kovo 11-ąją? LRT, suprantama, – iškilmingus posėdžius, Baltijos šalių vėliavų pakėlimą ir kitą, atsiprašau, šventinę rutiną, kuri (kaip tik todėl, kad vis akivaizdžiau tampa ideologine rutina) ima priminti sovietines šventes, būtinai transliuojamas visų televizijų. Kitos tradiciškai rodo amerikiečių komedijas ir panašius virškinimą daliai šalies gyventojų gerinančius filmus.
 
Tiesa, tarp jų – ir keli visai verti dėmesio. Pirmiausia tai Davido O. Russello 2010 m. „Kovotojas“ (TV3, 11 d. 21.30). Režisieriaus pavardė paskutiniu metu skambėjo labai dažnai. Naujausias jo filmas „Optimisto dienoraštis“ buvo nominuotas net keliems „Oskarams“, o pagrindinį vaidmenį jame suvaidinusi Jennifer Lawrence vieną iš jų ir gavo.
 
„Kovotojas“ pasakoja tikrą bokso čempiono Micky Wardo, praminto Airiu, gyvenimo istoriją. Jo likimas primena kitą garsų, bet fiktyvų kino boksininką Rokį. Patyręs daug nesėkmių Wardas sugebėjo grįžti į ringą, kai jo treneriu tapo netikras brolis. Pastarojo kelią į bokso aukštumas nutraukė potraukis narkotikams. Kaip jau supratote, ir šiame filme Russellą domina marginalai, žmonės, atsidūrę ties žlugimo riba, bet sugebantys atsitiesti. Ko jau ko, o optimistiškos gaidos tikrai reikia per visas tautines šventes. Be to, Russellas visada moka pasirinkti aktorius: „Kovotojo“ brolius suvaidino Markas Wahlbergas ir Christianas Bale’as.
 
LRT (11 d. 21.50) siūlo prisiminti Algimanto Puipos ekranizuotą Balio Sruogos „Dievų mišką“. Manau, kad savo laiku filmas buvo pernelyg sukritikuotas, gal dabar, ypač po staiga kaip lavina užgriuvusios lietuviško kino komercijos, bus gera proga iš naujo įvertinti ir filmą, ir pagrindinį vaidmenį sukūrusį Valentiną Masalskį. Juolab kad švenčių vakarą, po visų pompastiškų kalbų, tikrai nepakenks ir šaukštas inteligentiško sarkazmo bei ironijos.
 
Kitaip idealų švenčių vakaro filmą įsivaizduoja LNK. Jie (11 d. 21 val.) parodys didelių ir epinių nuotykių meistro Rolando Emmericho filmą „10 000 metų prieš Kristų“ (2008). Jei atvirai, nelabai supratau, kam ta gana tiksli laiko nuoroda. Filmo herojus Dlechas yra iš kalnų genties, kuri verčiasi medžiokle. Jis sutiko savo meilę – gražuolę Evolet. Bet kai merginą pagrobia kita – mįslinga ir karinga gentis, vaikinui nelieka nieko kito, kaip kartu su kitais medžiotojais vytis pagrobėjus net iki pasaulio krašto. Panašus ne vieno filmo siužetas, kad ir to labai komerciško apie Tadą Blindą. Tiesa, Emmericho herojams teks kautis ir su kardadančiais tigrais, ir su kitais priešistoriniais plėšrūnais, bet galų gale jie suras dingusią civilizaciją. Ir ten stos į mūšį su galingu dievu, pavergusiu jų tautą. Perskaičius trumpą siužeto perpasakojimą, manau, galima net pagalvoti, kad tai metaforiškas poetinis filmas apie lietuvių tautos pergalę prieš sovietų slibiną.
 
Tiems, kurių nedomina filmai apie pergales, rekomenduosiu Jameso Foley 2007 m. trilerį „Suvilioti nepažįstamąjį“ (LNK, 13 d. 22.35). Jis iš tų filmų-galvosūkių, kurie susidėlioja tik pačioje pabaigoje. O iš pradžių viskas atrodo aišku: žurnalistė Rovena (Halle Berry) tiria savo draugės nužudymą ir sužino, kad su ja gali būti susijęs įtakingos reklamos agentūros vadovas (Bruce Willis). Žurnalistė pradeda keistą žaidimą su potencialiu žudiku. Kuo arčiau paslapties įminimas, tuo akivaizdžiau, kad žmonės, norėdami išsaugoti savąją, gali ryžtis viskam.
 
Į paslaptis panardins ir Marcelio Langeneggerio „Gundanti klasta“ (TV3, 10 d. 22.30). Šio filmo herojus, kurį suvaidino Evanas McGregoras, – vienišius, todėl tradiciškai jis kelia įtarimų, juolab kad neturi merginos, šeimos, draugų ir domisi tik savo karjera. Kartą užsisėdėjęs biure, jis susipažįsta su guviu jaunu advokatu. Netrukus jie atsidurs naktiniame klube, kur advokatas supažindins darboholiką Džonataną su gražia moterim. Tada jo gyvenime atsiras viskas, ko stigo. Tik jis nesupranta, kad atsidūrė pavojingame pasaulyje, kur negali likti tik turistu.
 
Jūsų –
Jonas Ūbis

 

„Kovotojas“
„Kovotojas“
„10 000 metų prieš Kristų“
„10 000 metų prieš Kristų“