7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Būkime protingesni

Krėsle prie televizoriaus

Jonas Ūbis
Nr. 46 (1014), 2012-12-21
Kinas Rodo TV
„Keista Bendžamino Batono istorija“
„Keista Bendžamino Batono istorija“

Šventės prie televizoriaus visada sukelia grėsmių. Ne tik persivalgymo, bet ir daug baisesnių. Pavyzdžiui, šias Kalėdas jūs galite praleisti kartu su BTV. Tai reiškia, kad visą savaitę net kelis kartus per dieną skirtingose laidose matysite ponus Valinskus: švenčiančius sidabrines vestuves, pristatinėjančius naują albumą ar šiaip smagiai lietuviškai juokaujančius, dainuojančius ir žaidžiančius žaidimus. Bet BTV nesitenkina tik Valinskais, šventinėje laidoje „Dėmesio: Kalėdos“ (25 d. 19 val.) kartu su komikais A. Orlausku, R. Bingeliu, R. Šilansku pasirodys ir Kristina Brazauskienė. Nuo tokios humoro gausybės gali ištikti net asmenybės susidvejinimas: žiūrite į saldžiabalsius Valinskus, o matote Seimo salę, žiūrite į politikę Brazauskienę, o matote humoro šou. Dar daugiau išbandymų žiūrovų psichikai parengė LNK: ši televizija pavirs tikru grindhouse – nuo ryto iki ryto nesustodama rodys filmus, ir dar ne pačius trumpiausius, pavyzdžiui, visus apie Harį Poterį, visas „Žiedų valdovo“ serijas ir net beveik visą „Saulėlydį“. Tokia didelė masinės kultūros dozė pavojinga net patiems sveikiausiems.
 

Dar pastebėjau, kad mūsų televizijos per šventes stengiasi pamaloninti savo žiūrovus naujais lietuviškais filmais. TV3 per Kūčias (24 d. 19.20) rodys lietuvišką „blokbasterį“ – Donato Ulvydo filmą „Tadas Blinda. Pradžia“. Labai patriotiškas gestas – šventinį vakarą priminti svarbiausiu lietuviškos masinės kultūros mitologijos personažu tapusį plėšiką. LNK (29 d. 23.25) surengs Algimanto Puipos „Miegančių drugelių tvirtovės“ televizijos premjerą. Tik LRT šįvakar (21 d. 23.45) tenkinsis ne nauju, o „perestroikos“ metais (1988-aisiais) ekranus išvydusiu Arūno Žebriūno filmu „Mėnulio pilnaties metais“, kurio pagrindinė tema – religijos kritika ir jėzuitų iš Vakarų į Lietuvą nešamos blogybės. Po audringų debatų „Tautos aikštėje“, kuriuose tauta balsuodama patvirtino, kad katalikų Bažnyčia turi ir gali turėti įtakos šalies gyvenimui, manau, tai visai logiška.
 
Dar per šventes galite pamatyti filmą, kuris iš tikrųjų tapo pasauliniu „blokbasteriu“ ir pradėjo 3D erą. Tai Jameso Camerono „Įsikūnijimas“ (TV3, 25 d. 19.20). Žiūrėdami šią pasaką apie tai, kad reikia grįžti prie savo šaknų, apie žmogaus ir mėlynuodegės gražuolės iš kitos planetos meilę, spėsite ir pavakarieniauti, ir pabendrauti su giminėmis, ir pasigrožėti spalvingais Pandoros planetos peizažais. Tokie begaliniai filmai, matyt, ir skirti televizijos šventiniams vakarams, nes sukuria nesibaigiančio laiko įspūdį.
 
Apie mus keičiantį laiką ir Davido Fincherio 2008 m. „Keista Bendžamino Batono istorija“ (LNK, 24 d. 21.35). Jos herojus, kurį suvaidino Bradas Pittas, gimsta aštuoniasdešimtmetis. Jis gyvena vis jaunėdamas, bet sustabdyti laiko negali. Sukurto pagal F. Scotto Fitzgeraldo novelę filmo veiksmas prasidės 1918 m. Naujajame Orleane ir tęsis iki mūsų dienų. Sako, Fitzgeraldą įkvėpė Marko Twaino mintis: „Gyvenimas būtų daug laimingesnis, jei gimtume 80-ies ir palaipsniui artėtume prie savo aštuoniolikos metų“. Sau tokio likimo nenorėčiau, bet kartais atrodo (ypač pasižiūrėjus „Įsikūnijimą“), kad tai dabar vyksta su mūsų civilizacija ir ji netrukus sugrįš į kūdikystės amžių. Šiaip ar taip, gerai virškinamų košelių, sauskelnių ir ryškių žaisliukų mums kasdien siūlo kiekviena televizija.
 
„Keista Bendžamino Batono istorija“ sugrąžins prie tradicinių šeimos temų – laimės būti kartu ir mylėti, skausmo praradus artimuosius. Bet šeimos gyvenimas – tai ir mėgstama komedijų tema. Matto Chechowskio ir Kurto Mattilos filmas „Alibi“ (LRT, sausio 1 d. 22.50) pasakos apie vyrą, kuris užsiima tuo, kad ieško alibi neištikimiesiems. Lesley Headland komedija „Senmergės“ (LNK, 23 d. 22.50) – apie tris simpatiškas aštrialiežuves vienišes, kurios atvyksta į buvusios klasės draugės vestuves. Šis filmas pirmiausia turėtų sudominti Kirsten Dunst gerbėjus. Greggo Gliennos „Keisti giminės“ (BTV, 26 d. 22.35) pasakoja apie tokį Ričardą, kuriam gyvenime pasisekė: jis turi žavią sužadėtinę, nuostabius tėvus ir sparčiai daro karjerą. Bet vieną dieną sužino, kad buvo įvaikintas. Detektyvas suranda tikruosius Ričardo tėvus – dvi vulgarias būtybes namelyje ant ratų.
 
Rafinuoto kino gerbėjams drįstu pasiūlyti du filmus, kuriuos sukūrė du garsūs britų aktoriai. Kennethas Branagh garsėja dar ir kaip puikus Shakespeare’o ekranizuotojas („Henrikas V“, „Hamletas“, „Daug triukšmo dėl nieko“), bet televizijos žiūrovai jį, be abejo, pažįsta kaip detektyvą Volanderį. LRT Kultūra (25 d. 23 val.) parodys Branagh 2006 m. sukurtą „Užburtąją fleitą“. W.A. Mozarto operos veiksmą režisierius perkėlė į Pirmojo pasaulinio karo metus, tad pagrindinį herojų persekioja ne gyvatė, bet nuodingos dujos, o Nakties karalienė pasirodo ant tanko.
 
Ralphas Fiennesas savo režisūriniam debiutui pasirinko Shakespeare’o „Koriolaną“ (TV3, 22 d. 23.55). Tačiau pasakojimą apie Romos didvyrį, kuris pralaimėjęs rinkimus išvyksta į tremtį ir prašo savo pikčiausio priešo pagalbos, režisierius perkėlė į mūsų laikus. Galima spėti, kad veiksmas vyksta Balkanuose, bet filme daug užuominų ir į šiuolaikinės Europos demokratijas. Pagrindinį vaidmenį sukūrė pats Fiennesas, filme taip pat vaidina Gerardas Butleris, Jessica Chastain, Vanessa Redgrave. Pamenu, man didžiausią įspūdį padarė tai, kad Sheakespeare’o monologai skamba taip aktualiai. Linkėdamas nepasiduoti televizijų kvailinimui ir ateinančiais metais,
 
Jūsų –
Jonas Ūbis

 

„Keista Bendžamino Batono istorija“
„Keista Bendžamino Batono istorija“
„Koriolanas“
„Koriolanas“