7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Važiuokime į Gargždus?

Krėsle prie televizoriaus

 

Jonas Ūbis
Nr. 39 (1007), 2012-11-02
Kinas Rodo TV
„Pasiruošusi kilti“
„Pasiruošusi kilti“

 

Jei dirbčiau turizmo agentūroje, būtinai sugalvočiau vienos dienos kelionę į Gargždus. Kelionė gal padėtų atsakyti į klausimą, kodėl šio miesto gyventojai taip myli Petrą Gražulį, kad nuolat jį renka į Seimą. Kodėl būtent šiame šalies užkampyje gyvenantys žmonės nori, kad Seime jiems atstovautų juokingas homofobas? Nejau visi gargždiškiai žavisi šiuo išpuoselėtu vyriškiu, linkusiu į viešus ekscesus? Kas suformavo tokį jų požiūrį į politiką – oras, geografinė padėtis ar kokios nors gamtinės anomalijos? Gal atsidūrę Gargžduose keliautojai taip pat pajustų nenugalimą ir protu nepaaiškinamą potraukį šiam seimūnui? Matote, kiek daug klausimų, ir tai tik pradžia. Kita vertus, kol turizmo agentūros delsia, kodėl tokios kelionės mums negalėtų surengti kokia nors iš lietuviškų televizijų? Gal, įminę Gražulio sėkmės mįslę, kitaip pažiūrėtume ir į savo tautą?
 
Šiaip ar taip, Vėlinės žada ne tik nesibaigiančius gražiausių kapinių vaizdus per LRT (kitą savaitę ši televizija tęs ekskursijas po pasaulio kapines), bet ir aštrias politines diskusijas. Deja, kartais jos atskleidžia ne tik politikų, bet ir televizijos lygį. Aš manau, kad geras politinės laidos vedėjas privalo turėti bent lašą avantiūristo sielos. Mūsiškiai kažkodėl jaučiasi arba juokdariais, arba išminčiais, arba pasaulio skausmo tvarsčiais.
 
Kita vertus, sveiko avantiūrizmo šiais laikais stinga daug kam, todėl šeštadienio vakarą (LRT, 3 d. 23 val.) siūlau pažiūrėti prancūzų režisieriaus ir didelio Azijos kino žinovo Olivier Assayaso filmą „Pasiruošusi kilti“ (2007). Neklauskite, kaip jauna italė Sandra atsidūrė Londone. Ar ji yra nuotykių ieškotoja, ar tiesiog mėgstanti narkotikus ir seksą mergina, ar intrigantė. Dabar ji nebesitiki parašyti mokslinės fantastikos romanų, dirba uoste ir bando nutraukti ryšį su įtartinu turtuoliu Mailsu. Šiam patinka Sandra, jis keičia gyvenimo būdą ir nesuvokia, kad tuo pasirašo sau mirties nuosprendį. Jį įvykdys Sandra, kuri taip pat nori pakeisti gyvenimą ir nusipirkti naktinį klubą Šanchajuje kartu su nauja meile Lesteriu. Iš pradžių viskas pavyksta. Sandra skrenda į Honkongą. Tačiau sutartoje vietoje ji sutinka ne Lesterį, o žudikus. Mergina pradeda įtarti, kad pateko į kruopščiai paspęstus spąstus.
 
Virtuoziškas ritmas, puikūs stambūs planai, lengva kamera plastiškai fiksuojamas judesys, puikiai sukomponuoti kadrai. Assayaso stilius nepriekaištingas. Nesinori galvoti apie scenarijaus trūkumus, ieškoti priekabių, psichologizmo. Tai, kas turėtų būti tradiciniu B klasės filmu apie fatališką moterį, įpainiotą į gudriai suregztą aferą, staiga tampa intymia drama apie moters jausmų intensyvumą, jos kūną, vienatvę, kurią dar paryškina veržliai kažkur judantis pasaulis. Nepastebimai režisierius priverčia žavėtis ir Sandra, kurią suvaidino italų siaubo kino meistro Dario Argento dukra. Asia Argento – jau seniai kultinė figūra. Ji dažnai vaidina erotiškas ir neurotiškas būtybes, atsiduriančias ekstremaliose situacijose.
 
Pasiruošusi kilti ir kito filmo herojė. Indų režisierės Miros Nair 2009 m. filmas „Amelija“ (TV3, 3 d. 23.45) skirtas amerikiečių lakūnei Ameliai Earhart, kuri buvo pirmoji moteris, perskridusi Atlanto vandenyną. Tapusi garsenybe ir žiniasklaidos numylėtine, ji neišsižadėjo nepriklausomybės ir meilės rizikai. Todėl įkvėpė ne vieną savo amžininką. 1937-aisiais ji išsirengė į kelionę apie pasaulį, bet dingo. Iki šiol nežinoma, kas atsitiko lakūnei, kaip ji žuvo, kodėl ir kur. Mira Nair, deja, kūrė tradicinį biografinį filmą, kur vietos turi atsirasti viskam, – vaikystei, pašaukimui ir meilės trikampiui. Bet pagrindinius vaidmenis suvaidino Hilary Swank, Richardas Gere’as ir Ewanas McGregoras.
 
Nicolas Cage’as, Eva Mendes ir Walas Kilmeris vaidina Wernerio Herzogo „Blogame policininke“ (LNK, 6 d. 22.35). Tai Abelio Ferraros filmo perdirbinys, ir nors Herzogas bando kurti savitą atmosferą (neatsitiktinai veiksmas perkeltas į Naująjį Orleaną), bijau, kad originalumo režisieriui pristigo. Filmas apie policininką, gyvenantį dvigubą gyvenimą, kuriam pavedama tirti emigrantų iš Senegalo žmogžudystes, atsidūrė pusiaukelėje tarp pasakojimo apie žmogų, mėginantį pažaboti savo tamsiąją pusę, ir nusikaltimo tyrimo.
 
Užtat staigmenų galima laukti iš naujo britų serialo apie Šerloką Holmsą. Jis pradėtas rodyti 2010-aisiais. LRT rodyti „Šerloką“ pradeda sekmadienį (4 d. 21.15). Tiesa, detektyvo veiksmas perkeltas į mūsų dienas, daktaras Vatsonas ką tik grįžo iš karo Afganistane, o Šerloką galima palaikyti sociopatu. Serialą kūrė patyręs kino režisierius Paulas McGuiganas. Kad ir kaip būtų, grįžti į tamsų, vėsų ir paslapčių bei prievartos pritvinkusį Londoną kartu su Šerloku Holmsu visada verta. Tai ne Gargždai.
 
Jūsų –
Jonas Ūbis

 

Žymos:
Jonas Ūbis, Kinas, TV
„Pasiruošusi kilti“
„Pasiruošusi kilti“
„Amelija“
„Amelija“