7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vis dar praeityje

Krėsle prie televizoriaus

Jonas Ūbis
Nr. 37 (1005), 2012-10-19
Kinas Rodo TV
„Tarp dviejų mylimųjų“
„Tarp dviejų mylimųjų“

„Legendinio Levo Tolstojaus romano „Ana Karenina“ ekranizacija pasakoja tragišką meilės istoriją. Pagrindinė herojė – aukštuomenės ponia, Aleksejaus Karenino žmona, jį išdavusi su Aleksejumi Vronskiu – grafu, kavalerijos pulko vadu. Kine šią istoriją statė ne vienas garsus režisierius, o Anos Kareninos vaidmuo traukė ne ryškiausias kino žvaigždes – tarp jų ir legendinę Gretą Garbo bei žymiąją Jacqueline Bisset.“ (kalba netaisyta) Taip TV3 pristato Bernardo Rose’o filmą „Ana Karenina“ (20 d. 22.30), kuriame pagrindinį vaidmenį sukūrė Sophie Marceau. Jei atvirai, toks pristatymo lygis nestebina. Kai šalis dvidešimt metų pakankamai ir nuosekliai neinvestuoja į kultūrą, švietimą bei kokybišką spaudą, vidutinis jos gyventojų intelekto lygis dėsningai degraduoja. Paskui tauta, kurios degradacijai pasiaukojamai dirba ir TV3, atiduoda savo balsus staiga praturtėjusių ir pasijutusių išminties bokštais tipiškų homo sovieticus patinų vadovaujamoms partijoms. Paprastai jos ir vėl veda visus į šviesią ateitį. Grįžtant prie „Anos Kareninos“, nesu šios ekranizacijos gerbėjas, bet netrukus kino teatruose pasirodys nauja, eksperimentinė, sąlygiškoje teatro scenoje vykstanti madingo režisieriaus Joe Wrighto („Atpirkimas“) didžiojo romano kino versija, kurioje pagrindinę heroję suvaidino anoreksiška Keira Knightly, todėl ir į šią verta užmesti akį.

Dviprasmiškų moterų portretų šią savaitę bus daugiau. Pagal Josepho Conrado apsakymą 2005 m. sukurta Patrice’o Chereau „Gabrielė“ (LTR Kultūra, 24 d. 22.30) perkels į Paryžių, belle epoque laikus, į namus, kuriuos mėgstama lankyti. Ilgi vakarai prabėga diskutuojant, klausantis muzikos, bendraujant su subtilia jų šeimininke Gabriele (Isabelle Huppert). Turtingasis moters vyras (Pascal Greggory) laiko žmoną didžiausiu savo turtu. Vieną dieną Gabrielė palieka namus. Atsakymas, kodėl taip atsitiko, filme nenuskambės, kaip, beje, ir kodėl ji sugrįžo. Bet užtat įdomu atsakymus formuluoti pačiam, skaitant tai, kas parašyta tiksliai atkurtos epochos vaizduose, personažų veiduose, bandant suprasti, ką sako muzika, sulėtintas ritmas, neįprastos šviesos ar spalvos. Beje, Chereau, kuris yra ir patyręs teatro režisierius, minėjo, kad „Gabrielė“ padėjo jam išsivaduoti iš „teatro žmogaus kompleksų“.

Kameriškos visada įdomaus amerikiečių režisieriaus Jameso Gray’aus 2008 m. dramos „Tarp dviejų mylimųjų“ (LNK, 21 d. 23.10) veiksmas vyksta šių dienų Niujorke. Viengungis Leonardas (dažnai režisieriaus filmuose vaidinantis Joaquinas Phoenixas) abejoja, ar vesti tėvų jam parinktą šeimos draugę Sandrą (Vinessa Shaw), ar pasipriešinti jiems ir įsiklausyti į vidinį balsą, į jausmus, kuriuos žadina naujoji kaimynė Mišelė (Gwyneth Paltrow). Gray’us sako, kad sunkiausia pasirinkti tarp sveiko proto ir instinkto. Šį filmą taip pat įkvėpė rusų literatūros klasika. Gray’ų sudomino Fiodoro Dostojevskio „Baltųjų naktų“ herojus, kuris išgyvena platonišką meilę gatvėje atsitiktinai sutiktai moteriai ir yra jos apsėstas. Todėl nenuostabu, kad „Tarp dviejų mylimųjų“ dažnai lyginama su Luchino Visconti Dostojevskio ekranizacija.

Vienas originaliausių (bet tai nereiškia, kad geriausių) ateinančios savaitės filmų – gerokai primiršto gyvo prancūzų kino klasiko Bertrand’o Tavernier 2009 m. JAV sukurtas trileris „Elektriniame rūke“ (LNK, 24 d. 22.35). ...Luizianos detektyvas Deivas (Tommy Lee Jones) seka jaunų moterų žudiko pėdsakais. Grįždamas iš nusikaltimo vietos jis sutinka Holivudo žvaigždę Elrodą Saiksą (Peter Sarsgaard), kuris į Luizianą atvyko filmuotis, o jo filmą remia vietinis mafiozas (John Goodman). Aktorius pasakoja detektyvui pelkėje matęs suirusį juodaodžio kūną. Šis pasakojimas pažadina Deivo prisiminimus. Jis vis artėja prie žudiko, bet žudikas artėja prie detektyvo šeimos...

Filmas sukurtas pagal juodojo romano meistro Jameso Lee Burke’o kūrinį. Šį rašytoją mėgo ir mylimas Tavernier aktorius bei draugas Philippe’as Noiret, kuriam režisierius ir skyrė „Elektriniame rūke“. Filme detektyvą persekioja vaiduoklis – Pilietinio karo generolas. Tavernier sako, kad Burke’o kūryboje jį visada domino santykis su praeitimi: rašytojas aiškina, kodėl Luizianoje praeitis lemia dabartį. Pasak Burke’o, taip vyksta todėl, kad Luizianos gyventojai nuo pat Pilietinio karo laikų neišdrįso pasipriešinti rasizmui, kad neįvyko sąžinės egzaminas, todėl tai iki šiol provokuoja nusikaltimus ir korupciją. Burke’as, kuris vadinamas juodojo romano Faulkneriu, tvirtina: „Praeitis nemirė, ji dar netapo praeitimi.“ Kiekvieno prievartos akto ištakos glūdi praeityje. Tai tema, kurią aš dažnai nagrinėjau savo kūryboje.“


Pedofilija, regis, priskiriama prie šiuolaikinių nusikaltimų. Apie pedofilo gaudymą pasakos debiutinis Davido Slade’o 2005 m. filmas „Ledinukas“ (LRT, 20 d. 23 val.). Jo herojė – keturiolikmetė Heilė (Ellen Page) internete susipažįsta su trisdešimtmečiu fotografu Džefu. Ji įtaria, kad fotografas yra pedofilas, todėl nusprendžia nusikaltėlį demaskuoti. Pakaunės publikai filmas, manau, patiks. Man jame pristigo psichologijos ir patikimų motyvų.
Bet jei mėgstate grįžti į praeitį, šiąnakt (19 d. 24.00) LRT primins vieną Nepriklausomos Lietuvos išvakarėse sukurtų filmų – simboliško pavadinimo Stasio Motiejūno ir Romo Lileikio „Aš esu“ (1989). Filmas sugrąžins į išnykusį Vilnių. Miestas ir smalsus jo paslapčių tyrinėtojas mažas berniukas, kurį suvaidino talentingas, anksti žuvęs Giedrius Čaikauskas, – pagrindiniai šio filmo herojai.

Jūsų –
Jonas Ūbis
 

Žymos:
Jonas Ūbis, TV
„Tarp dviejų mylimųjų“
„Tarp dviejų mylimųjų“