7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą 

7MD
Nr. 33 (1001), 2012-09-21
Kinas Svetur
Mary Pickford
Mary Pickford
Rastas pirmasis spalvotas filmas
 
Bredfordo Nacionalinio žiniasklaidos ir technologijų muziejaus archyve britų mokslininkai rado pirmuosius spalvotus vaizdo įrašus. Anksčiau pati seniausia spalvota kino juosta, kurios gamyboje buvo naudojamas vadinamasis „Kinemacolour“ apdorojimo procesas, buvo datuojama 1909 metais, dabar paaiškėjo, kad spalvoto kino filmavimo procesą sugalvojo ir dešimčia metų anksčiau – 1899–aisiais užpatentavo fotografas Edwardas Raymondas Turneris (1873–1903). Būtent trumpi jo XX a. pradžios Anglijos gyvenimo „užrašai“, nufilmuoti 1902 m, ir dulkėjo muziejaus lentynose.
 
Turnerio technologija buvo nauja tuo, kad kiekviena spalva buvo filmuojama per specialų filtrą (raudoną, žalią, mėlyną), todėl kiekviena scena buvo filmuojama ant trijų juostų, kurios sudėtos kartu ir duodavo spalvotą vaizdą. Tačiau filmo projekcijos sistema taip ir liko neužbaigta, Turneris mirė, net nespėjęs pamatyti nufilmuotos medžiagos. Tačiau šiuolaikinės kompiuterinės technologijos padėjo atkurti nufilmuotus kadrus ir įrodė, kad Turnerio metodas veikia.

 
„Miegančių drugelių tvirtovė“ Anapoje
 
Šeštadienį Anapoje (Rusija) prasidėjo jau 21 kartą rengiamas kino festivalis „Kinošok 2012“. Pagrindiniame festivalio konkurse bus parodyta 14 filmų iš Rusijos, Baltijos šalių, Baltarusijos, Armėnijos, Uzbekistano, Ukrainos, Gruzijos, Tadžikistano, Azerbaidžano, Kazachstano. Tarp jų – ką tik pasibaigusiame Venecijos kino festivalyje rodytas Aleksejaus Balabanovo filmas „Aš taip pat noriu“, šiemet Kanų konkurse pristatytas Sergejau Loznicos „Rūke“, Armėnijai atstovaujantis Natalijos Bieliauskienės „Jei visi“, nauji Peeterio Simmo, Michailo Iljenkos darbai. Lietuvos kinui atstovauja naaujusias Algimanto Puipos filmas „Miegančių drugelių tvirtovė“. Šio konkurso filmus vertins žiuri, kuriai vadovauja rašytojas Vladimiras Voinovičius. Trumpo metražo filmų konkurse „Šoko ribos“ bus parodyti 23 filmai. Šiuos filmus vertins žiuri, kurios sudėtyje ir lietuvių rašytojas bei režisierius Marius Ivaškevičius.
 
Michelio Hazanaviciaus projektai
 
Šiųmetinio „Oskarų“ triumfatoriaus – filmo „Artistas“ režisierius Michelis Hazanavicius domisi „Paramount“ studijos projektu „Vilas“ („Will“), kuris beveik dvejus metus pamirštas pragulėjo studijos scenarijų portfelyje. Pagrindinis šios komedijos herojus Vilas gyvena keistame pasaulyje, kur žmogaus likimas tiesiogine to žodžio prasme priklauso nuo to, kas parašyta danguje. Tačiau gyvenimų „scenaristas“ vieną dieną nusprendžia praleisti ne darbe, todėl personažui teks veikti pačiam.
 
Hazanavičius daug laiko skiria kitam projektui – tai 1948 m. Fredo Zinnemanno filmo „Paieškos“ („Search“) perdirbinys. Originalau filmo  veiksmas rutuliojosi pokario Vokietijoje. Iš koncentracijos lagerio išlaisvintus du berniukus veža į vaikų centrą, tačiau šie mano, kad juos rengiasi sudeginti krematoriume, todėl pabėga iš sunkvežimio. Vienas vaikas nuskęsta, o kitas, klaidžiodamas keliais sutinka amerikiečių kareivį, kuris moko berniuką anglų kalbos ir tampa jo draugu. Bet vaiko ieško ir jo motina... Hazanavicius nusprendė veiksmą perkelti į Čečėniją, jo filmo pagrindiniai herojai bus berniukas ir visuomeninės organizacijos atstovė (Berenice Bejo), atvykusi į Kaukazą iškart po karinių veiksmų.
 
Spauda rašo ir dar apie vieną režisieriaus projektą. Gali būti, kad jis kurs filmą pagal amerikiečių rašytojo Eriko Larsono knygą „Žvėrių sode“ („In the Garden of Beasts“). Šis filmas turėtų nukelti į 4–ojo dešimtmečio Vokietiją. Tomas Hanksas, kuris yra ir vienas filmo prodiuserių, vaidins profesorių, tampantį pirmuoju amerikiečių pasiuntiniu Hitlerio Vokietijoje. Iš pradžių jis palankus naujai vyriausybei, bet netrukus suvokia, kas vyksta, ir bando perspėti JAV vyriausybę. Profesoriaus dukters vaidmuo siūlomas Natalie Portman.
 
Pirmoji
 
Mary Pickford – pirmoji kino žvaigždė, vadinta „Amerikos numylėtine“ ir sulaukusi milžiniškų net ir šių dienų akimis honorarų, pavyzdžiui, dešimtis tūkstančių dolerių ji gaudavo net už tai, kad perskaitydavo siūlomą scenarijų. Kurti biografinį filmą apie Pickford rengiasi režisierė Jennifer Delia. Filmavimas prasidės ateinančiais metais. „Pirmoji“ („The First“) pasakos apie moterį, kuri pasiekė aukšto statuso tada dar visai jaunoje kino pramonėje, kur sukosi daugiausia vyrai. Nors Pickford amplua buvo jaunos trapios merginos, aktorei nestigo geros verslininkės įgūdžių. Ji įkūrė nuosavą kino studiją, gavo išskirtines savo filmų teises, galėjo pati rinktis vaidmenis, antrojo plano aktorius ir režisierius, spręsti apie filmo montažą ir reklaminę kampaniją. 1919 m. kartu su vyru – taip pat kino žvaigžde Douglasu Fairbanksu, Charlie Chaplinu ir didžiuoju režisieriumi Davidu Warku Griffithu jie įkūrė studiją „United Artists“. Paauglę Pickford vaidins Ryan Simpkins, suaugusią – Lily Rabe.
 
Meilės trikampis Amsterdame
 
Aktorius Benas Fosteris sutiko vaidinti Adamo Rappo pjesės „Raudonųjų žibintų žiema“ („Red Light Winter“) ekranizacijoje, kurią rengiasi kurti pats autorius.  Rapas yra darmaturgas, scenaristas, režisierius, muzikas ir kontorversiškų romanų jaunimui (young adults novels) autorius. Romanai net buvo cenzūruojami dėl jų kalbos ir seksualinio turinio. 2005 m. pasaulį išvydusi pjesė pasakoja apie du jaunuolius Metą ir Devisą, kurie pabėga iš Niujorko į Amsterdamą. „Raudonųjų žibintų“ kvartale draugai tampa keisto meilės trikampio su prostitute Kristina dalyviais. Santykiai su mergina, kurią filme vaidins Kirsten Dunst, atveria tamsias jų draugystės puses.

Žymos:
7MD, Kinas
Mary Pickford
Mary Pickford
Berenice Bejo
Berenice Bejo
Benas Fosteris
Benas Fosteris