7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

Nr. 32 (1000), 2012-09-14
Kinas Trumpai Svetur Kronika
Michaelas Fassbenderis, „Pieta“
Michaelas Fassbenderis, „Pieta“
„Auksinis liūtas“ Kim Ki-dukui
 
Lietuvių mėgstamas režisierius iš Pietų Korėjos Kim Ki-dukas už filmą „Pieta“ pelnė savaitgalį pasibaigusio 69-ojo Venecijos kino festivalio „Auksinį liūtą“. „Sidabrinis liūtas“ geriausiam režisieriui atiteko didžiausiu festivalio favoritu laikytam amerikiečiui Paului Thomasui Andersonui už filmą „Meistras“, čia suvaidinęs Philipas Seymouras Hoffmanas apdovanotas „Volpi“ taure už geriausią vyro vaidmenį. Už geriausią moters vaidmenį apdovanota Hadas Yaron, suvaidinusi Izraelio filme „Fill the Void“. Specialiuoju žiuri prizu už filmą „Rojus: tikėjimas“ apdovanotas austrų režisierius Ulrichas Seidelis. Pagrindiniame festivalio konkurse buvo parodyta 18 filmų. Žiuri vadovavo amerikiečių režisierius Michaelas Mannas.

 
Ką išrinko rusai
 
Solidžiausia Rusijos visuomenės apklausų agentūra „Levada-centr“ paklausė Rusijos gyventojų, kokį paskutinio dešimtmečio filmą jie laiko geriausiu. Dauguma mano, kad tai – Fiodoro Bondarčiuko „9-oji kuopa“ („9 rota“, 2005). Šis filmas pasakoja apie karą Afganistane. Antroje vietoje – Pavelo Lungino „Sala“ („Ostrov“, 2006) apie atsiskyrėlį vienuolį, atokioje Rusijos šiaurės saloje išperkantį jaunystės nuodėmę. Pagrindinį vaidmenį filme sukūrė roko muzikantas Piotras Mamonovas. Trečioje – Andrejaus Kravčiuko „Admirolas“ („Admiral“, 2008) – pasakojimas apie Pilietinio karo metais bolševikų sušaudyto admirolo Aleksandro Kolčiako (Konstantinas Chabenskis) ir Anos Timiriovos (Jelizaveta Bojarskaja) meilę. Į labiausiai žiūrovų mėgstamų filmų dešimtuką pateko ir Lietuvoje rodytos komedijos „Meilė-seilė“ („Liubov-morkov“, rež. Aleksandras Striženovas, 2007) bei „Eglutės“ („Elki“, rež. Timuras Bekmambetovas, Aleksandras Voitinskis, Aleksandras Andriuščenka, Jaroslavas Čevaževskis, Ignas Jonynas, Dmitrijus Kiseliovas, 2010).
 
Filmas apie skulptorę
 
Lodzėje pradėtas kurti vaidybinis filmas apie vieną originaliausių, požiūrį į skulptūrą pakeitusią XX a. lenkų skulptorę ir vizionierę Katarzyną Kobro (1898–1951).
 
Skulptorė studijavo meną Maskvoje kartu su Kazimiru Malevičiumi ir Vladimiru Tatlinu. Dirbdama slauge karinėje ligoninėje ji susipažino su sunkiai sužeistu Władysławu Strzemińskiu ir susituokė su juo 1920 m. Smolenske. Jie nelegaliai perėjo sieną ir kurį laiką gyveno Vilniuje. 1931 m. Kobro išspausdino kartu su vyru parašytą straipsnį „Erdvės kompozicija. Erdvėlaikio ritmo apskaičiavimas“. Erdvinės 3-iojo ir 4-ojo dešimtmečių Kobro kompozicijos – novatoriški kūriniai. Jie saugomi Lodzės meno muziejuje. Čia menininkė ir praleido beveik 20 gyvenimo metų, yra palaidota stačiatikių kapinėse.
 
Filmo režisierė – Krzysztofo Kieślowskio mokinė Iwona Siekierzyńska – sako, kad tai bus kamerinis filmas, o pagrindiniam vaidmeniui žada kviesti aktorę Karoliną Gruszką. Režisierė tikisi, kad tai bus bendros gamybos filmas su Prancūzija, Vokietija ir Rusija, juolab kad Kobro daugiausia kalbėjo rusiškai. Filmavimas prasidės maždaug po metų.
 
Iš pradžių filmas buvo sumanytas kaip Kobro ir Władysławo Strzemińskio dukters Nikos pasakojimas, bet dabar kūrėjai sako, kad filmas bus apie svajonės, meninę sėkmę ir kainą, kuri sumokama už meninį išsipildymą. Jie ieškos atsakymo į klausimą, kodėl dviejų menininkų, tiesiančių naujus Europos meno kelius, meilė pavirto neapykanta ir kasdienio gyvenimo pragaru.
 
Tai – ne vienintelis meninis įvykis, susijęs su Katarzyna Kobro. Šį sezoną Lodzės K. Dejmeko Naujasis teatras žada pjesės, skirtos menininkei, premjerą.
 
Nauji Michaelo Fassbenderio vaidmenys
 
Sparčiai populiarėjantis Michaelas Fassbenderis, regis, dar nevaidino muzikiniame filme. Šią spragą žada užpildyti muzikinė komedija „Frenkas“ („Frank“). Tai pasakojimas apie jauną vaikiną, kuris nori tapti muzikantu ir atsiduria ekscentriškoje popmuzikos grupėje. Šiai grupei vadovauja paslaptingas ir mįslingas Frenkas, kurį ir vaidins Fassbenderis. Filmo režisierius – Leonchardas Abrachamsonas. Dabar Fassbenderis filmuojasi naujame Ridley Scotto trileryje „Patarėjas“ („The Councelor“), o neseniai dar gavo pasiūlymą filmuotis Lynn Ramsey („Pasikalbėkime apie Keviną“) vesterne „Džein imasi ginklo“ („Jane Got a Gun“).

 

Žymos:
Kinas
Michaelas Fassbenderis, „Pieta“
Michaelas Fassbenderis, „Pieta“