7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Liepą atidaroma pirmoji Talino bienalė

Rengėjų inf.
Nr. 23 (1344), 2020-06-12
Dailė Kronika
Performanso fragmentas Talino meno savaitės metu. 2018 m.
Performanso fragmentas Talino meno savaitės metu. 2018 m.

Pirmosios Talino bienalės atidarymas įvyks liepos 2 dieną. Renginiu siekiama geografiniu ir instituciniu požiūriu užpildyti spragą tarp Kauno, Rygos ir Helsinkio bienalių. Talino bienalė siekia pritraukti tarptautinį dėmesį vietos scenai ir pristatyti menininkų darbus platesnei visuomenei, kalbėti apie šiandien aktualias problemas.

 

Talino bienalė išaugo iš Talino meno savaitės, kuri bus tęsiama kartu su bienale paeiliui. Bienalės vyriausioji organizatorė Andra Orn sako, kad meno savaitė, kitaip nei festivalio stiliaus bienalė, bus išsamesnė. „Bienalė vietos gyventojams ir, tikiuosi, ateityje tarptautinei auditorijai, suteiks galimybę pamatyti ir patirti naujausią Šiaurės ir Baltijos šalių šiuolaikinį meną per ilgesnį laiką. Ši tarptautinė bienalė padės Talinui patekti į meno profesionalų žemėlapį, pasiūlys naujų galimybių Estijos menininkams ir kurs naujus bendradarbiavimo projektus vietos kūrybinėms institucijoms“, – bienalės svarbą aiškina Orn.

 

Šių metų temos „Globali kalba“ kontekste ieškoma visuotinės komunikacijos sistemos, per kurią galėtume laisvai bendrauti nepaisydami lyties, rasės, išsilavinimo ir religijos, paradoksalioje situacijoje, kai esame vis arčiau vienas kito, tačiau vis labiau tolstame. Pasaulinė kalba galėtų sukurti platformą supratimui ir pasiūlyti sprendimus bendresniems globaliems iššūkiams, kurie yra aštresni nei bet kada anksčiau. Bienalė siūlo, kad ši kalba galėtų būti menas ir kultūra, ir klausia, ką mes galime įgyti ar prarasti, jei ją taikytume.

 

„Kalba ir kultūrinis identitetas yra gijos, laikančios žmoniją kartu. Daugelis jų įsitempė, sutrūkinėjo, susivėlė arba visiškai išnyko, – sako Andra Orn ir klausia: – Kaip mes galime rasti bendrą supratimą, atspindintį šių dienų realybę ir padedantį prisitaikyti prie greitų pokyčių? Ar yra universali kalba, kuri padėtų mums suprasti skirtingas sąvokas ir remti vienas kitą? Ar be bendros kalbos galime atlaikyti globalius iššūkius?“

 

Talino bienalė šiais metais vyks liepos 2–30 dienomis. Beveik visą mėnesį apimanti programa pristatys daugybę išskirtinių meno renginių, parodinių kelionių ir spektaklių. Bienalės atidarymo savaitę vyks tradiciniai Talino meno savaitės renginiai. „Puikus vasaros meno renginys meno visuomenę nukelia į kūrybinio pogrindžio pasaulį, kuriame eksperimentavimas ir išraiškos būdų ieškojimas yra svarbesni nei priešinimasis pagrindinėms normoms ir lūkesčiams, – sako Orn. – Tikimės gana greitai atskleisti daugiau naujienų apie programą. Ji tikrai apims dailės po atviru dangumi renginį Laisvės aikštėje (Vabaduse väljak), ekskursijas po galerijas ir parodų sales bei susitikimus su menininkais.“ Programa bus nuolat atnaujinama pagrindiniame puslapyje https://tallinnbiennial.com/ .

 

Pagrindiniai bienalės organizatoriai yra Andra Orn ir Kelli Turmann iš Šiaurės Baltijos šalių meno centro NOBA MTÜ.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Performanso fragmentas Talino meno savaitės metu. 2018 m.
Performanso fragmentas Talino meno savaitės metu. 2018 m.