7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Autorius: SMKA inf.

SMKA inf.

„Meno rakto“ laureatė Gintarė Masteikaitė visada svajojo dirbti su festivaliais

Pirmadienį Scenos meno kritikų asociacija teikė apdovanojimus – „Teksto raktą“ ir „Meno raktą“. Kaip renginio pradžioje sakė asociacijos pirmininkė Milda Brukštutė, trys dešimtys individualistų, kuriuos 2017 metų pavasarį suvienijo asociacija, karštai ginčijosi dėl visko – nuo jų organizacijos pavadinimo iki šių apdovanojimų vardo. Tačiau jeigu individualistai vienijasi, vadinasi juos jungia bendras tikslas, kurių vienas – pastebėti ir apdovanoti žmones, įdomiausiai dirbančius scenos meno labui.

Vaidas Jauniškis, Gintarė Masteikaitė, Aušra Kaminskaitė ir Rūta Oginskaitė Scenos meno kritikų asociacijos apdovanojimų teikime. D. Matvejevo nuotr.
Vaidas Jauniškis, Gintarė Masteikaitė, Aušra Kaminskaitė ir Rūta Oginskaitė Scenos meno kritikų asociacijos apdovanojimų teikime. D. Matvejevo nuotr.
SMKA inf.

Teatro kritiko prizas – Aušrai Kaminskaitei

„Teksto raktas“ – tai naujas apdovanojimas, skirtas scenos meno kritikui. Prizą įsteigė Scenos meno kritikų asociacija. Pirmuoju prizu apdovanojama teatro apžvalgininkė Aušra Kaminskaitė, kurios straipsniai pažįstami 15min.lt, menufaktura.lt, „7 meno dienų“, „Nemuno“, dance.lt „Kultūros barų“, skaitytojams.

 

Aušra Kaminskaitė rašo apie dramos teatrą, šiuolaikinį šokį ir cirką. Kaip skelbia vieno jos straipsnio antraštė „Nes be teatro pasaulis žlugs!“ Kritikė apdovanojama ne vien už tai, kad rašo aktyviai ir profesionaliai, su didžiule pagarba kūrėjams. Šių metų Aušros Kaminskaitės tekstuose atsiranda dar viena svarbi tema – jai išties rūpi kritiko profesija, apie kurią įprasta tylėti arba ją ironizuoti. Straipsnyje „Kritikai emigrantai“ autorė nagrinėja, kodėl kritikai apleidžia savo profesiją ir nustoja rašyti. Tai jautri žmogaus, pasirinkusio šią profesiją, statuso ir išgyvenimo tema. Ir jeigu, kaip rašo Aušra Kaminskaitė, menininkai ir kritikai „pradės daugiau kalbėtis tarpusavyje ir iš tikrųjų, o ne formaliai, vieni kitus gerbti, gali būti, kad pagarba išplis ir turės teigiamos įtakos visai diskusijų kultūrai – o tai jau tiesus kelias į kritiškai mąstančią visuomenę“. Vadinasi, tai ne vien kritiko, bet visuomeniškai aktyvaus žmogaus, viešojo intelektualo pozicija.

Aušra Kaminskaitė. D. Matvejevo nuotr.
Aušra Kaminskaitė. D. Matvejevo nuotr.
  < PUSLAPIS IŠ 2  >> Archyvas