7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Teatro dienos proga skelbiami „Teksto rakto“ ir „Meno rakto“ laureatai

SMKA inf.
Nr. 13 (1505), 2024-03-29
Teatras Anonsai
V. Budrio nuotr.
V. Budrio nuotr.

Visai teatro bendruomenei švenčiant Tarptautinę teatro dieną, Scenos meno kritikų asociacija (SMKA) skelbia kasmetinių apdovanojimų – „Teksto rakto“ ir „Meno rakto“ laureatus. Profesionalius scenos meno kritikus vienijanti asociacija kasmet „Teksto raktu“ apdovanoja geriausių scenos meno kritikos darbų autorius, o „Meno raktu“ – scenos menų kūrėjus arba prodiuserius, ypač nusipelniusius scenos meno kūrybai ir sklaidai. Šiais metais „Teksto rakto“ laureate išrinkta teatrologė Rasa Vasinauskaitė, „Meno raktu“ apdovanojama „Meno ir mokslo laboratorijos“ prodiuserė Rusnė Kregždaitė.

 

„Teksto raktu“ teatrologė, teatro kritikė ir pedagogė Rasa Vasinauskaitė apdovanojama už Lietuvos teatro kritikos tyrinėjimus, sugulusius į knygą „(Ne)pilkoji zona. Lietuvių teatro kritika 1920–1980“ ir neblėstantį atsidavimą mokslinei bei pedagoginei veiklai. „Vargu, ar kas iš teatro mylėtojų nėra skaitęs jos recenzijų, analizių, mokslinių straipsnių ar autorinių monografijų. Visa tai telpa į vieną žodį – tekstas. Simboliška, kad „Teksto rakto“ apdovanojimas laureatei skiriamas už Lietuvos teatro kritikos tyrinėjimus. Juk kas gali geriau atrakinti kritinių tekstų duris nei tas, kuris pažįsta šį lauką iš vidaus, pats kuria tekstus ir perduoda savo žinias kitiems? Savo teatrologės karjerą R.Vasinauskaitė pradėjo nuo recenzijų, ir tai buvo įvykis visai tuometinei kritikai. Jos tekstuose kūrėsi naujos estetinės paradigmos, skleidėsi simboliniai teatro pasauliai, netikėčiausios visuomenės ir individo reprezentacijos, išryškinusios esminį teatro socialumą. Tai buvo naujos kartos tekstai, su kuriais užaugo ir iš kurių mokėsi jaunoji teatro kūrėjų karta“, – laureatę pristato vertinimo komisijos narė, teatrologė ir teatro kritikė dr. Lina Klusaitė.

 

Teatro prodiuserė ir tyrėja Rusnė Kregždaitė „Meno raktu“ apdovanota už savo įkurtos ir puoselėjamos „Meno ir mokslo laboratorijos“ veiklą. „Ši scenos meno įstaiga skatina ir padeda įgyvendinti jaunųjų menininkų iniciatyvas, skirtas tyrinėti meno ir mokslo sąsajas ir ieškoti naujų publikos įtraukimo būdų. Rusnė Kregždaitė savo įžvalgiomis idėjomis, kylančiomis iš mokslinės kompetencijos ir meninės intuicijos, didžiąją sceną atvėrė ne vienam jaunam talentui, o Vilniaus senamiestyje jos įkurta MMLAB erdvė tapo sceniniais eksperimentais besidominčios publikos traukos centru“, – teigia teatrologė, teatro kritikė dr. Ramunė Balevičiūtė.

 

Scenos meno kritikų asociacijos apdovanojimais kasmet siekiama atkreipti dėmesį į kritikos darbus, vertingas scenos meno refleksijas ir įvertinti scenos meno lauke aktyviai veikiančius kūrėjus ir prodiuserius, kurių indėlis į scenos meno raidą ir jo sklaidą ypač vertingas ir ilgalaikis. Laureatus išrinko vertinimo komisija, kurią sudarė SMKA narės, teatrologės Rima Jūraitė, Lina Klusaitė, Daiva Šabasevičienė, Ieva Tumanovičiūtė, Dovilė Zavedskaitė. „Šiemet, rinkdamos laureates, kalbėjomės apie laiką: nors kandidatų į laureatus kasmet yra daugybė, vis dėlto kartais labai aiškiai justi laikas, kada vienam ar kitam kandidatui jau labai svarbu gauti postūmį, susilaukti įvertinimo būtent dabar, o ne kitąmet. Juk dažnai tas kad ir simbolinis postūmis vis dėlto pažadina ir įkvepia su dar didesne jėga tęsti tai, kas dirbama uoliai ir pernelyg nesigarsinant. Šie apdovanojimai – tarsi slapta žinutė: tai, ką darote, matome, ir mums tai svarbu“, – teigia vertinimo komisijos pirmininkė, teatro kritikė D. Zavedskaitė.

 

Primename, kad 2017 m. įkurta Scenos meno kritikų asociacija vienija Lietuvos dramos ir muzikinio teatro, šokio ir cirko kritikus, istorikus ir teoretikus. Asociacija atstovauja jų teises, skatina profesinę veiklą ir tobulėjimą. Be to, SMKA organizuoja įvairias edukacijos programas, rengia scenos meno lauko tyrimus, leidžia scenos menui aktualius leidinius. Savo veikla asociacija siekia gerinti scenos meno kritikų darbo ir profesinės raiškos sąlygas, didinti jų matomumą viešumoje, skatinti perspektyvius jaunuosius kritikus bei skirtingų kartų bendruomeniškumą.

Žymos:
SMKA inf.,
V. Budrio nuotr.
V. Budrio nuotr.