7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Miško festivalis kviečia kūrėjus į rezidenciją „benda-būvis“

Nidos meno kolonija
Nr. 24 (1473), 2023-06-16
Kronika

Liepos 15-23 dienomis Šimonių girioje esančioje XIXa sodyboje jau trečią kartą vyks kūrybinė rezidencija. 

Rezidencija orientuota į ekologija besidominčios bendruomenės formavimą, o šių metų tema „benda-būvis“ yra skirta tyrinėti skirtingų gyvybės formų tarpusavio sugyvenimo principus girioje. Atrinkti dalyviai turės galimybę savaitę gyventi glaudžioje bendrystėje su vietos gyventojais ir miško ekosistema, o atviro simpoziumo formatas leis pasidalinti žiniomis, dirbtuvėmis ar iškelti rūpimus klausimus grupės diskusijai. Kviestinių lektorių paskaitos, pasivaikščiojimai bei vedami užsiėmimai padės pažinti Šimonių girią iš ekologinės, biologinės, filosofinės ir kultūrinės perspektyvų. Savo atradimais kūrėjai galės pasidalinti atvirame Miško Festivalio renginyje liepos 22-23 dienomis.

 

Miško festivalis – tai ekologinės kultūros reiškinys, skirtas burti suinteresuotą bendruomenę laukinėje gamtoje. Ši iniciatyva gimė 2018 metais, reaguojant į didėjančius miško kirtimus, senųjų miškų praradimą ir viešoje erdvėje vyravusį vienpusišką požiūrį į gamtą kaip žaliavą ir pelno šaltinį. Pirmieji Miško festivaliai buvo masiniai šviečiamojo pobūdžio renginiai, skatinantys giliau suvokti gamtos vertę ir ugdyti jautresnį ryšį su mišku. Įvairių disciplinų specialistai: Lietuvos ir užsienio gamtosaugininkai, etnologai, rašytojai, gydytojai, edukatoriai, menininkai ir kiti žmonės, keletą dienų Anykščių šilelyje ir Šimonių girioje dalindavosi savo žiniomis paskaitose, dirbtuvėse, diskusijose, knygų pristatymuose, filmų peržiūrose ir žygiuose, o vakarais visi susiburdavo koncerte po atviru dangumi ar prie ugnies. Tokiu būdu Miško festivalis supažindino Lietuvą su tarptautine miško terapijos praktika, gamtos atkūrimo ir prisitaikymo prie klimato kaitos tendencijomis, čia užgimė naujos gamtosaugos partnerystės ir iniciatyvos. 

 

Pandemijos metu festivalis prisitaikė prie apribojimų siaurindamas dalyvių ratą, tačiau gilindamas jų patirtis. Iki šiol išlikęs toks mažesnis festivalio formatas yra orientuotas į auditoriją, linkusią tyrinėti žmogaus ir miško santykius. Prieš festivalį simpoziumo principu vykstanti rezidencija ne tik leidžia menininkams, rašytojams ir atlikėjams ilgesnį laiką panirti į kūrybinius procesus, bet ir sukuria galimybes formuoti ryšius tarp skirtingų sričių atstovų. Iki tol nepažįstami kūrėjai bei lektoriai savaitei susiburia senoje miško sodyboje Šimonių girioje, ir atitrūkę nuo interneto leidžiasi į bendras kūrybines paieškas, o rezidencijos pabaigoje pasidalina savo atradimais su platesniu dalyvių ratu baigiamajame renginyje.

 

Lektorių sarašą bei išsamią informaciją rasite atvirame kvietime:

https://forms.gle/FutGmYfqeFXMRZGk6