7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Prasideda meno kritikos apdovanojimų renginiai – laukia susitikimai su pripažintų kultūros ir meno leidinių redaktoriais

ŠMC inf.
Nr. 15 (1464), 2023-04-14
Kronika

Šiemet Lietuvoje pirmą kartą teikiami vizualaus meno kritikos apdovanojimai jau sulaukė didelio bendruomenės susidomėjimo ir palaikymo: komisijos nariams perduota vertinti 350 tekstų, knygų, laidų ir kitų nominantų. Iki birželio 1 d. apdovanojimų teikimo šventės Nacionalinėje dailės galerijoje vyks įvairių meno kritikai skirtų renginių. Pirmieji – jau balandžio 25–27 d., jų metu – atviri pokalbiai apie meno kritikos reikšmę su pasaulinių, Baltijos ir Šiaurės šalių meno žurnalų redaktoriais. Apie gegužės pabaigoje vyksiančius susitikimus ir renginius bus paskelbta vėliau.

Balandžio 25 d. 18 val. Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius) vyks Beno Easthamo vieša paskaita „Kam reikalinga kritika?“. Kitą dieną, balandžio 26 d. 18 val., Šiuolaikinio meno centro skaitykloje (Aušros Vartų g. 5, Vilnius) – „Ilga kava“ ir diskusija su paskaitos autoriumi.

Benas Easthamas, internetinio leidinio e-flux Criticism vyriausiasis redaktorius ir vienas iš žurnalo The White Review įkūrėjų, sako, kad „pastaraisiais metais meno kritikos vaidmuo patiria krizę. Regis, niekas nebėra tikras, kam tiksliai ji reikalinga, kokiam adresatui skirta, kur ją rasti ir kas atsakingas už tai, kad jos būtų. Spausdintinės leidybos nuosmukį lydi ne mažiau sukrečianti kritiko vaidmens krizė: autoritetingai kalbėjęs tariamai objektyvus Apšvietos epochos kritikas jau neegzistuoja, o postmoderniam kritikui, neatskiriamam nuo savo paties kritikuojamų sistemų, nepakanka įrankių dabartinės kartos problemoms spręsti. Ką reiškia rašyti meno kritiką tamsiais laikais?“

Paskaitoje ir diskusijoje su autoriumi bus kalbama apie meno kritikų kaip tarpininkų tarp meno ir visuomenės vaidmenį. Kaip yra rašęs Johnas Bergeris, kritikos problema visų pirma susijusi su ryšių kūrimu: meno kritika ypač svarbi kaip būdas susieti meno patyrimą su tuo, kas vyksta šiandienos pasaulyje, tad ji ypač aktuali toms auditorijoms, kurios jaučiasi nutolusios nuo kultūrinio diskurso.

Registracija į diskusiją su autoriumi ŠMC skaitykloje – el. pašto adresu [email protected].

Balandžio 27 d. 18.30 val. Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius) vyks vieša diskusija „Naujas etapas: meno kritika Baltijos ir Šiaurės šalyse“. 

Diskusijoje dalyvaus Baltijos ir Šiaurės šalių regiono vizualiųjų menų ir kultūros žurnalų redaktoriai: Kaarin Kivirähk ir Keiu Krikmann (A Shade Colder, Estija), Šelda Puķīte ir Santa Hirša (WunderKombināts. Latvian Art Yearbook, Latvija), Mariann Enge (Kunstkritikk, Norvegija ir kitos Šiaurės šalys) ir Monika Krikštopaitytė (7 meno dienos ir Kultūros periodinių leidinių asociacija, Lietuva). Diskusiją moderuos Vaida Stepanovaitė (Artnews.lt) ir Vitalija Jasaitė (Echo Gone Wrong).

 

Diskusijoje bus pristatyti du nauji Baltijos šalių žurnalai, skirti vizualiesiems menams ir kultūrai – Estijoje leidžiamas A Shade Colder bei latviškasis WunderKombināts. Latvian Art Yearbook. Šių žurnalų pasirodymo proga bus keliami klausimai apie vizualiojo meno kritikos reikšmę vietiniu, nacionaliniu ir regioniniu mastu dabartinėje (geo)politinėje ir kultūrinėje aplinkoje.

 

Koks meno kritikos ir kultūrinės refleksijos vaidmuo Baltijos ir Šiaurės šalyse? Kokį vaidmenį atlieka kultūrinė periodika, veikianti politiškai, socialiai bei ekonomiškai audringomis sąlygomis, sukeltomis Rusijos karo Ukrainoje, pandemijos padarinių, dešiniosios politikos suaktyvėjimo kaimyninėse šalyse ir kitų ryškių ar mažiau matomų įvykių? Kaip meno kritikai ir rašytojai formuoja (nacionalinę) kultūrą savo šalyse ir tarptautiniu mastu? Ko tikisi institucijos, pavieniai meno srities veikėjai bei platesnė skaitytojų auditorija iš šalies kultūrą reflektuojančių leidėjų?

 

Diskusijos dalyviai – įvairaus profilio žurnalų redaktoriai: visai naujų ir veikiančių jau daugelį metų, institucijų paramą gaunančių ir rengiamų asmenine iniciatyva, leidžiamų kasmet ar kasdien. Visiems leidiniams bendra tai, kad jie yra susaistyti regioninės (meno) istorijos bei šių dienų aktualijų.

 

Diskusiją organizuoja „Arts and Culture Magazines Publishers Forum“ („Meno ir kultūros žurnalų leidėjų forumas“) – Artnews.lt suburtas naujas tinklas, jungiantis Baltijos ir Šiaurės šalių šiuolaikinio vizualiojo meno žurnalus.

 

Meno kritikos apdovanojimus ir juos lydintį renginių ciklą organizuoja Šiuolaikinio meno centras, Nacionalinė dailės galerija ir Artnews.lt. Renginius finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir „Nordic Culture Point“. 

 

Žymos:
ŠMC inf.,