7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

D. Ulvydas ir L. Liandzbergis pristatė vilnietiškų geismų kupiną parodą „Ar tu ne kanukas?“

Rengėjų inf.
Nr. 13 (1462), 2023-03-31
Anonsai Kultūra

Kovo 28 d. Vilniuje buvo atidaryta Ričardo Gavelio romano „Vilniaus pokeris“ įkvėpta dailės darbų paroda „Ar tu ne kanukas?“, kurią visi Vilniaus gyventojai ir svečiai galės nemokamai aplankyti iki gegužės 8 d. naujai atidarytoje „Business Stadium Gallery“. Ši paroda yra kino režisieriaus Donato Ulvydo kinematografinio projekto „Vilniaus pokeris“ dalis. Projekto atomazga turėtų būti D. Ulvydo režisuojamas filmas „Vilniaus pokeris“, prieš tai buvo pristatyti kūrinio įkvėpti koncertai ir minėta paroda.

Vos pasirodęs (1989 metais) Ričardo Gavelio „Vilniaus pokeris“ sulaukė didžiulio dėmesio, išjudino ne tik literatūros kritikus, bet visą tautą. Vieni kūrinį vadino skandalu, kiti – šedevru. Visgi abejingų nebuvo – knyga tapo bestseleriu, parduota 50 tūkst. tiražu, su keliais papildomais leidimais.

Kritikų teigimu, su šiuo romanu į lietuvių literatūrą atėjo miestas ir kūnas, nuo kaimo vaizdavimo pereita prie miesto kultūros, atsirado erotikos, atvirumo. Būtent šios temos atspindimos ir parodoje „Ar tu ne kanukas?“

„Vilniaus pokeris“ – vienareikšmiškai – perlas. Jis aplenkęs laiką. Tiek filosofinės net, sakyčiau, budistinės minties nerasi nė vienoje kitoje to laiko grožinėje knygoje. Ji aktuali ir šiandien, ypač kai vyksta karas (nors pasirinkau ją dar iki karo). Mane sužavėjo ir romane aprašomi kanukai, nužmonėjimas, Gavelio vadintas kanukinimu. Manau, kad ir šiandien aplink mus vaikšto tūkstančiai kanukų, kurie nejaučia nei savęs, nei pasaulio – jie tik atlieka funkcijas. Apie tai ir norisi kalbėti pasitelkus kiną. Vilnius turi romaną, kuris yra himnas miestui, jo didybei, paslapčiai, traumai ir išskirtinumui“, – sako kino režisierius Donatas Ulvydas.

Romano puslapiuose, tarp gausybės įvairių vietų, skaitytojai atsiduria ir dailininko Teodoro studijoje. Būsimo filmo režisierius ilgai svarstė, kokie darbai turėtų kabėti toje studijoje kino kūrimo metu. „Būtinai – autentiški! Tikri dailininkų darbai“, – nusprendė. Parinkti kūrinius jis pakvietė tapytoją ir parodos kuratorių Liną Liandzbergį. 

„Ši paroda yra vienas iš tramplinų į kiną. Jei viskas sėkmingai susiklostys, parodos eksponatai bus filmuojami kine, kam jie ir buvo atrinkti. Kol negalime padaryti filmo, galime Vilniaus jubiliejaus proga padovanoti nors keletą elementų –  koncertų ir parodą. Sakyčiau, jog tai proga didinti Gavelio žinomumą. Kuo daugiau kalbėsim apie Gavelį, tuo labiau lauksim filmo“, – sako D. Ulvydas.

Parodoje „Ar tu ne kanukas?“ yra eksponuojami Ričardo Gavelio kartos menininkų darbai ir jaunesnių dailininkų kūriniai – tai jų savita „Vilniaus pokerio“ interpretacija. Kai kurių iš jų meno kūriniai buvo sukurti specialiai šiai parodai ir yra eksponuojami pirmą kartą. Prieš patenkant į ekspozicijos erdvę dar lauke lankytojus pasitinka Donato Jankausko-Duonio sukurtas ne Vilniaus baziliskas, o beždžionliskas.

„Ar tu ne kanukas?“ lankytojai pamatys Teodoro Kazimiero Valaičio, Valentino Antanavičiaus, Eglės Kuckaitės, Mindaugo Skudučio, Broniaus Gražio, Emilio Vėlyvio, Rimo Olšausko, Audriaus Gražio, Monikos Furmanos, Laisvydės Šalčiūtės, Aleksandro Vozbino, Arvydo Šaltenio, Vinco Kisarausko, Vytauto Vasiliūno, Eglės Gandos Bogdanienės, Vilmanto Marcinkevičiaus, Donato Jankausko-Duonio, Egmonto Bžesko, Vlado Juodagalvio darbus.

„Kaip dabar iš laiko perspektyvos atrodo Vilniaus gyvenimas, ar jis panašus savo vidiniu, emociniu turiniu į gaveliškas Vilniaus interpretacijas? Kas mus verčia priimti prisitaikėliškus sprendimus? Ar erotika, seksas  vis dar yra tabu? Kokia yra riba tarp sapno ir realybės, o gal tai tas pats?

Mes didesnį dėmesį skiriame ne Vilniui ir jo kaip miesto-žmogaus ar miesto-kūno bendrai nuotaikai, o labiau tiesiog žmogaus vidinei emocijai, instinktams, žmogaus nuodėmėms, aistroms, slaptoms fantazijoms ar nuosmukiams perteikti.

Parodoje eksponuojami tapybos, skulptūros ir grafikos kūriniai.  Joje pristatomi darbai autorių, kurie gyveno ir kūrė Gavelio romano rašymo laikotarpiu, ir kūriniai tų, kurie tuomet dar buvo studentai ar jaunesni ir tik dabar susipažinę su „Vilniaus pokeriu“ sukūrė naujus darbus arba jų kūryba atliepia R. Gavelio romano tematiką. Pačią parodą galima suskirstyti į dvi pozicijas: vieša ir intymu, bei parodomasis ir slaptasis gyvenimai“, – sako parodos kuratorius Linas Liandzbergis.

Projektas „Vilniaus pokeris“ skirtas ypatingam Vilniaus jubiliejui, kuris yra švenčiamas 2023 metais. Vilniaus miesto savivaldybės inicijuotą jubiliejaus šventės programą „Vilnius 700“ kuruoja Vilniaus turizmo ir plėtros agentūra „Go Vilnius“. Projektas finansuojamas Vilniaus miesto savivaldybės ir Lietuvos Respublikos vyriausybės administracijos.Daugiau informacijos apie Vilniaus 700-mečio jubiliejui skirtus renginius rasite tinklalapyje: https://www.700vilnius.lt/ 

Parodą „Ar tu ne kanukas?“ aplankyti galima kiekvieną dieną nuo 11 iki 20 val. „Business Stadium Gallery“ (Šeimyniškių g. 19B). Parodos lankymas yra nemokamas, ji veiks iki gegužės 8 d.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,