7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Bolonijos vaikų knygų mugė – tarptautinės karjeros tramplynas pradedantiems iliustruotojams

LKI inf.
Nr. 9 (1458), 2023-03-03
Kronika

Kovo 69 dienomis Bolonijoje vyks 60-oji tarptautinė vaikų knygų mugė – svarbiausias pasaulio renginys, skirtas vaikų ir jaunimo literatūrai ir knygų iliustracijos menui. Jau tradiciškai ši leidybines ir kūrybines madas diktuojanti mugė tampa įkvėpimo šaltiniu ir tarptautinio prisistatymo platforma pradedantiems Lietuvos iliustruotojams – tokią galimybę šiemet turi Ula Rugevičiūtė Rugytė.

Ula atsiliepė į kasmetinį Lietuvos kultūros instituto kvietimą pradedantiems vaikų knygų kūrėjams, dar nepublikavusiems savo darbų arba išleidusiems ne daugiau nei tris knygas. Ją iš penkiolikos paraiškas atsiuntusių kandidatų atrinko kompetentinga komisija – iliustruotojai Kęstutis Kasparavičius, Rasa Jančiauskaitė ir menotyrininkė, knygos meno specialistė dr. Jolita Liškevičienė.

U. Rugevičiūtė Rugytė studijuoja Strasbūre, Reino aukštosios meno mokyklos (HEAR) magistratūroje, rašo magistro darbą apie Lietuvos komiksų kultūrą. Už rašytojos Jurgos Vilės knygos „Nukritę iš Mėnulio: sapnas apie Oskarą Milašių ir kitus paukščius“ (išleido „Aukso žuvys“)  iliustracijas Ula jau pelnė „K.A.2.0.2.3.“ apdovanojimą. 

Į 60-ąją Bolonijos vaikų knygų mugę vykti ją skatina noras užmegzti naujų ryšių su užsienio leidėjais ir agentais. „Tikiuosi pabendrauti ir su bendraminčiais iliustruotojais, knygų entuziastais iš įvairių šalių bei įsikvėpti kūrybinės įvairovės knygų gausoje. Taip pat nekantrauju pamatyti vienos iš įdomiausių šių laikų kūrėjų vaikams, Beatrice Alemagna, parodą, sutikti mylimą autorę ir iliustruotoją Kitty Crowther ir begales kitų knygų pasaulio žvaigždžių!“, – savo tikslus ir lūkesčius Bolonijoje atskleidė jaunoji kūrėja. Ji taip pat žada tirti komiksų vietą vaikiškų knygų srityje, palyginti tarptautinį kontekstą su lietuviškuoju.

Lietuvos kultūros institutas  bendradarbiauja su knygų mugės organizatoriais kuruojamoje programoje „ The Illustrators Survival Corner“ (liet. – „Iliustruotojų išgyvenimo kampe“) – nuo 2017 m. mugėje veikiančioje iliustruotojų profesijai dedikuotoje erdvėje, kurioje organizuojamos kūrybinės dirbtuvės, meistriškumo pamokos ir portfolio peržiūros. Šiemet čia vyks net du lietuvių knygų kūrėjų renginiai, skirti mugės lankytojų auditorijai. Iliustruotoja Inga Dagilė ir rašytojas Marius Marcinkevičius kovo 6 d. čia surengs kūrybines dirbtuves pagal tarptautinio dėmesio sulaukusią jų knygą „Akmenėlis“, supažindinančią vaikus su Holokausto atminties tema. Rasos Jančiauskaitės dirbtuvės „Visual Decompression“ (liet. – „Vizualinė dekompresija“) vyks kovo 8 d.

Institutas mugės metu mugėje viešintiems profesionalams pristatys naują vaikų ir jaunimo knygoms skirtą katalogą, parengtą su IBBY Lietuvos skyriumi, dalyvaus susitikimuose su užsienio leidėjais bei literatūros profesionalais. Lietuvai taip pat atstovaus Lietuvos leidėjų asociacija, organizuojanti knygų mugėje jungtinį stendą.

Lietuvos leidyba vaikams, iliustruotojų darbai tarptautinėje Bolonijos vaikų knygų mugėjepristatomi nuo 1989-ųjų, 2011 m. mūsų šalis buvo mugės garbės viešnia. Dailininką ir rašytoją Kęstutį Kasparavičių mugė jau ne vienus metus vadina vienu svarbiausių mugės svečių, Bolonijoje savo kūrybą Instituto kvietimu pristatė Ieva Babilaitė Tomas. S. Butkus, Inga Dagilė, Lina Itagaki, Aušra Kiudulaitė, Vilija Kvieskaitė, Karolis Strautniekas, Monika Vaicenavičienė, Kotryna Zylė ir kiti iliustruotojai ir autoriai, o R. Jančiauskaitė sukūrė vizualinę 2020 m. mugės tapatybę.

 

Lietuvos kultūros institutas yra Kultūros ministerijos įsteigta biudžetinė įstaiga, savo veikla nuosekliai stiprinanti Lietuvos kultūros vaidmenį pasaulyje. Institutas tikslingai užsienyje pristato Lietuvos kultūrą ir profesionalųjį meną, didina kultūros ir meno kūrėjų, šių sričių specialistų ir organizacijų galimybes tarptautinėje erdvėje.

Žymos:
LKI inf.,