7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvos ir Ukrainos pilietinės visuomenės lyderiai telksis „UKREATE hub“‘e

Rengėjų inf.
Nr. 5 (1454), 2023-02-03
Anonsai Kultūra

Vasario 2 d. Vilniuje, Didžiojoje gatvėje esančiose „Atviros Lietuvos fondo“ (ALF) patalpose atidarytas „Ukreate Hub” – skirtas į Lietuvą persikėlusių aktyvių ukrainiečių pilietinės visuomenės atstovų (mokytojų, akademikų, intelektualų, žurnalistų ir kultūros veikėjų) tinklui įgalinti. Ilgalaikėje perspektyvoje norima prisidėti prie Ukrainos pilietinės visuomenės stiprinimo bei ruošimo grįžimui į Ukrainą atkūrimo darbams. Hub‘o gairėse numatytos intelektualios diskusijos permąstant Ukrainos ateitį, idėjų generavimo dirbtuvės, projektų inkubavimo, stažuočių programos, rezidencija žmogaus teisių aktyvistams ir kt. 

Pasveikinti svarbios iniciatyvos dalyvių atvyko Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos viceministras Mantas Adomėnas: „Realizuota „Ukreate Hub“ iniciatyva mums dar kartą pabrėžia pilietinės visuomenės svarbą ir galią. Esu dėkingas „Atviros Lietuvos fondui“, kuris rūpinasi ne tik Lietuvos, bet ir Ukrainos aktyviais piliečiais ir mato prasmę atskleidžiant jų potencialą svetimoje, bet draugiškoje aplinkoje. Tikiu, kad ši vieta taps namais toli nuo gimtųjų namų esančiai Ukrainos pilietinei visuomenei. Būkime ne tik liudininkais, bet suvienykime jėgas drąsioms, čia gimsiančioms iniciatyvoms”.

Savo sveikinimo kalboje Ukrainos ambasadorius Lietuvos Respublikoje Petro Beshta pabrėžė, kad „Ukreate Hub" praplės ukrainiečių Lietuvoje akiratį ir prisidės prie gyvybingo socialinio tinklo kūrimo. Be to, ambasadorius pažymėjo, kad ši prasminga iniciatyva leis nutiesti dar daugiau tiltų tarp ukrainiečių ir lietuvių.

Oficialią dvišalės iniciatyvos atidarymo dalį papildė tiesioginis Harvardo universiteto bendradarbio, Kijevo nacionalinio universiteto ir Mohylos akademijos sociologijos mokslų daktaro, docento Mykhailo Vynnytskyi pranešimas apie pilietinės visuomenės svarbą Ukrainos vystymuisi ir atstatymui. Tą pačią temos giją jautriai išplėtojo Nobelio taikos premijos laureatė, Ukrainos pilietinių laisvių centro atstovė Oleksandra Matviychuk.

„Atviros Lietuvos fondas“ nuo praeitų metų vasario pabaigos remia ukrainiečių iniciatyvas Lietuvoje atliepdamas aktyvių Ukrainos piliečių poreikius: dirbti su švietimo bei integraciniais iššūkiais, steigiant NVO, ieškant finansinių resursų savirealizacijos projektams mūsų šalyje.

„Po visą pasaulį sukrėtusios Rusijos invazijos į Ukrainą, ieškojome būdo padėti motyvuotai ir aktyviai Ukrainos visuomenės daliai, veikiančiai mūsų šalyje. Išlikome ištikimi savo misijai – stiprinti pilietinę visuomenę, aktyvinti ir remti tuos piliečius, kurie savo aplinkoje siekia socialinių ir politinių pokyčių vardan geresnio sambūvio, visaapimančių demokratinių vertybių įtvirtinimo“, – kalbėjo ALF vadovė Sandra Adomavičiūtė.

Metus ALF programose projektus su Ukrainos piliečių socialine ir kultūrine integracija vystanti Svitlana Zalužna, Hub‘o vadovė Ukrainai, „Ukreate hub’ą” mato kaip platformą, kuri aktyvius tautiečius gali užauginti iki profesionalių pilietinių aktyvistų, NVO lyderių ir socialinių iniciatorių. „Tikiu, kad tai bus vieta, kur susivienysime didesniam tikslui – stiprinti mūsų diasporą aktyvesniai advokacijai ir Ukrainos atkūrimui.”

Potencialių „Ukreate hub” dalyvių atsirado dar nepaskelbus apie būsimo centro veiklą viešai. Projekto lyderė ir centro vadovė Lietuvos daliai, ALF tarptautinių projektų vadovė Eugenija Kovaliova svarsto, kad Lietuvai tai dar vienas būdas paremti ukrainiečius kovoje už tėvynės ateitį. „Norime investuoti į žmones, kurie grįš pasirengę atkurti ukrainiečių bendruomenes. Abiejų šalių visuomenėms skelbiame žinią, kad kviečiame Ukrainos mąstytojus, mokytojus, akademikus, kultūros darbuotojus, aktyvistus prisijungti prie „Ukreate Hub”, kur jie galės naudotis mūsų patalpomis, dalyvauti tinklaveikoje ir intelektualiose diskusijose, bei gauti profesionalią pagalbą plėtojant savo idėjas į gerai išvystytus paveikius projektus, kol kas įžemintus Lietuvoje, bet orientuotus į namus –  Ukrainą.“

Prie „Ukreate hub‘o“ veiklų galima prisidėti įvairiais būdais: pavyzdžiui, centro strateginę koncepciją, pavadinimą ir vizualinį identitetą savanorystės pagrindu sukūrė verslo konsultantai „Synthesis Consulting Group” ir „Andstudio”, patalpas įrengti padėjo dizainerė Lina Ščerbuke ir Donatas Čiulada iš „BNI Aitvaras” verslo bendruomenės. Teisės firma „Sorainen“ hub‘o bendruomenę neatlygintinai konsultuos teisiniais ir mokesčių klausimais, „OSFL projektai” - buhalterinių paslaugų klausimais, Kotryna Stankutė - Jaščemskienė, Mariaus Jakulio Jason fondo vadovė, Orion Wealth filantropijos ir švietimo projektų vadovė - tinklaveikos klausimais, Publicum FComm - teiks ryšių su visuomene paslaugas, CRC consulting - strategines paslaugas. Plakatus interjero dizainui apie Lietuvos ir Ukrainos tarpusavio santykį kaip bakalauro darbus kuria Ukrainos studentai, studijuojantys Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto Dizaino katedroje, centro patalpas papuošė „Dienoraščiai iš slėptuvės“ Ukrainos vaikų piešinių, sukurtų Charkivo metro, reprodukcijos. Svetainę www.ukreatehub.eu  kuria Ukrainos kūrėjas Michailas Filonenka.

 

 

 

Žymos:
Rengėjų inf.,