7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Lewben Art Foundation“ erdvėse – performansų vakaras, virsiantis šokių vakarėliu

Rengėjų inf.
Nr. 4 (1453), 2023-01-27
Anonsai Kultūra

„Lewben Art Foundation“ sveikina Vilnių 700 metų sukakties proga ir šį ketvirtadienį, sausio 26 d., 19 val. kviečia į tarptautinį performansų vakarą „Būsimųjų daiktų forma“, vyksiantį fondo erdvėse Bernardinų g. 6, Vilniuje.

Vakarą pradės Juliaus Pristauzo (Viena, Austrija) ir Cæcilie Heldt Rønnow (Kopenhaga, Danija) inscenizacija, tęs dueto „Persona“ (Talinas, Estija) performansas ir šokių vakarėliu baigs merginų (Gretchen Lawrence ir Coumba Samba) grupė „New York“ (Londonas, Didžioji Britanija). Performansų vakarą kuruoja Lilian Hiob (Talinas, Estija).

 

Performansai apie aktualias pasaulio problemas

„Gyvename netikrumo laikais ir esame linkę įsivaizduoti galimas ateitis, visus hipotetinius „o kas, jei“ scenarijus, pokyčius, kurie išvestų mus iš nelygybės kupinos, galios ir išteklių troškimu grįstos politinės, ekonominės, ekologinės ir technologinės pasaulio būklės; kažkur, kur geriau“, – sako performansų vakaro kuratorė Lilian Hiob.

Jos teigimu, įdomu stebėti, kaip istorija kartojasi, bet visada kiek iškreiptai. Įsivaizduojame ir bandome numatyti pokyčius ir galimas ateitis, bet, regis, įvykiai niekada nesiklosto taip, kaip prognozuoja mūsų loginis mąstymas, mokslinė fantastika, drąsiausios svajonės ar duomenų analizė, negalime remtis ir istorija bei turimomis žiniomis. Galiausiai tas atsitiktinumu grįstas elementas, žmonijos taip atkakliai mėginamas pašalinti viliantis pažangos, paaiškėja esąs vienintelis neginčijamas, amžinai išliksiantis komponentas.

 

„Tai pirmasis mūsų performansų vakaras naujose „Lewben Art Foundation“ erdvėse. Tikimės, kad šis renginys taps tradiciniu ir kasmetiniu „Lewben Art Foundation“ naujo meno centro renginiu. Planuojame pristatyti tik tarptautinius performansus, nes norime Lietuvos auditoriją supažindinti su performansų menininkais iš viso pasaulio ir kalbėti apie aktualias temas“, – teigia Ugnė Bužinskaitė, „Lewben Art Foundation“ vadovė.

 

Vakarą užbaigs šokių vakarėlis

Šiame performansų vakare, pavadintame pagal Herberto George’o Wellso mokslinės fantastikos romaną „Būsimųjų daiktų forma“ („The Shape of Things to Come“, 1933), žiūrovai išvys ne naujo tobulo pasaulio viziją, o duobėtus ir anaiptol nelinijinius kelius bei klystkelius – neretai juokingus, pilnus keistenybių, nerimo, įvairiausių emocijų bei neįsivaizduojamų peripetijų ir galinčius atvesti mus prie kažko kito. Gal kažko geresnio?

 

Irdamiesi per šiuos visą pasaulį apėmusius rūpesčius ir trokšdami geresnės ateities, menininkai ves lankytojus per lygybės, lyčių, technologijų, ekologijos ir politikos klausimus, sykiu taikstydamiesi su šia, regis, niekuomet nesibaigsiančia sumaištimi. Bet kartu nepamirš ir pašokti – vakarą užbaigs merginų grupės „New York“ dueto iš Didžiosios Britanijos šokių vakarėlis.

 

Durys – 18.30 val.

Performansų pradžia – 19 val.

 

Projektą iš dalies finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė.

Performansų vakaro mecenatas – „Hotel Pacai“.

Renginys yra programos „Vilnius 700“ dalis.

 

Daugiau informacijos: [email protected], +37062184256

 

Žymos:
Rengėjų inf.,