7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Sostinės 700-ojo jubiliejaus proga Vilniaus muziejuje pristatomi miesto suvenyrai

Vilniaus muziejus
Nr. 3 (1452), 2023-01-20
Anonsai Kultūra

Suvenyrų savo namuose gali rasti kiekvienas – ar tai būtų vasaros atostogas Nidoje primenantis akmenukas, ar iš kelionės po tolimą šalį atsivežtas prie šaldytuvo prilipintas magnetukas. Dažniausiai tokie daikčiukai primena lankytas poilsio ir turizmo vietas. Gerokai rečiau namuose saugomi savąjį miestą primenantys suvenyrai. 700-ojo sostinės jubiliejaus proga Vilniaus muziejus kviečia susipažinti su skirtingų laikotarpių Vilniaus suvenyrais ir pristato parodą „Vilkas, bokštas ir bažnyčia. Vilniaus suvenyrai“.

Suvenyrai parodose eksponuojami retai. Vilniečiai į Pilies gatvėje ant prekystalių sukrautus niekučius dažniausiai nesidairo, o suvenyrų lentynos parduotuvėse miesto gyventojams tapo beveik nepastebimu vizualiniu triukšmu. Pasak parodos rengėjų, įvairių laikotarpių suvenyrai Vilniaus gyventojams gali atskleisti įdomių dalykų apie miesto simbolių kaitą, turizmo ir taikomosios dailės industrijos istoriją. Paroda duris atvers sausio 27 d. ir veiks iki liepos 2 d. Parodos kuratoriai – istorikė Rūta Miškinytė, menininkas, meno parodų kuratorius Julijus Balčikonis bei menotyrininkė Rasa Dargužaitė. Architektūrą parodai kūrė dizaineris Vytautas Gečas, grafinį dizainą – Jonė Miškinytė.

Nuo tremtyje sukurtų dirbinių iki šiandieninės masinės produkcijos

Vilniaus muziejaus parodoje „Vilkas, bokštas ir bažnyčia. Vilniaus suvenyrai“ pirmą kartą pristatoma miesto suvenyrų istorija nuo XVIII a. vidurio iki šių dienų. Kuratoriai tikisi, kad paroda taps atspirties tašku tolimesniems miesto suvenyrų tyrimams.

„Tokiose smulkmenėlėse atsispindi ne tik miesto, bet ir visos Lietuvos istorija. Renkant medžiagą parodai gilų įspūdį paliko tremtinių, politinių kalinių sukurti rankdarbiai, kuriuose vaizduojamas Aukštutinės pilies kalnas. Nors vadinamojo  Gedimino bokšto trečias aukštas buvo atstatytas prieš pat Antrąjį pasaulinį karą, 1957-aisiais tremtiniai bokštą vis dar vaizdavo tokį, koks jis buvo tarpukariu – su optinio telegrafo antstatu. Tai suprantama – tolimuose Rusijos užkampiuose įkalinti žmonės neturėjo galimybės savo akimis matyti, kaip keičiasi miesto erdvės. Ir suvenyrai gali būti be galo iškalbingi“, – sako parodos kuratorė R. Miškinytė.

Parodoje eksponuojami ir šiandien miesto lankytojams pardavinėjami suvenyrai. Pasak R. Miškinytės dabar Vilniuje parduodami suvenyrai labai primena kitų miestų gatvėse išdėliotus niekučius – ar tai būtų magnetukai, ar puodeliai ar rankinės. Parodoje pristatoma, kaip atsiranda Vilniaus suvenyrai, tad kalbame apie masinę suvenyrų pramonę sovietmečiu ir šiais laikais

 Rekordinis eksponatų kiekis

„Vilkas, bokštas ir bažnyčia. Vilniaus suvenyrai“ – eksponatų kiekiu iki šiol pati gausiausia Vilniaus muziejaus paroda. Joje bus eksponuojama apie 450 objektų, kurie skiriasi tiek dydžiu, tiek paskirtimi – nuo katalikiško medalikėlio iki sieninio kilimo, nuo nuotraukų albumo iki rašalo sugertuko.

„Tokios Vilniaus suvenyrų įvairovės negalėtume pristatyti be kitų atminties institucijų pagalbos. Už bendradarbiavimą rengiant parodą esame be galo dėkingi visiems muziejams, archyvams ir kitiems skolintojams“, – sako kuratorius J. Balčikonis.

Eksponatus parodai skolino ne tik muziejai iš visos Lietuvos, bet ir privatūs, į kuratorių kvietimą atsiliepę asmenys bei kolekcininkai. Net kelias dešimtis odinių nuotraukų albumų, dokumentų dėklų, metalo plastikos kūrinių ir kitokių suvenyrų iš savo asmeninės vilnianos kolekcijos parodai paskolino vilnietė, dailėtyrininkė Nina Ronlev. 

„Prieš daugiau nei dešimtmetį pradėtos rinkti kolekcijos didžiąją dalį sudaro albumų, kurių viršeliuose – mano gimtojo Vilniaus vaizdai, rinkinys. Odos viršelyje, jungiančiame menininkų bei taikomosios dailės meistrų kūrybą ir darbą, aiškiai atsispindi praėjusio amžiaus antrosios pusės Lietuvos politinė situacija ir jos įtaka dailei “, – teigia kolekcininkė.

Veiklos ir mažiems, ir dideliems

Visą parodos laiką Vilniaus muziejus kviečia vilniečius ir miesto svečius dalintis savo Vilniaus suvenyrais bei jų istorijomis. Viena iš parodos „Vilkas, bokštas ir bažnyčia. Vilniaus suvenyrai“ dalių ‒ speciali lentyna, ant kurios kas savaitę bus eksponuojamas vis kitas parodos lankytojų atneštas suvenyras.

Parodos metu vyks paskaitos, diskusijos, kuratorių ekskursijos bei edukaciniai užsiėmimai. Tarp pranešėjų ir būsimų renginių dalyvių – kolekcininkas, publicistas Saulius Pilinkus, dizaino tyrėja dr. Karolina Jakaitė, dailėtyrininkė ir kuratorė dr. Triin Jerlei (Talinas), istorikas dr. Dangiras Mačiulis.

Vienas iš Vilniaus muziejaus siekių – tapti draugiškiausiu Lietuvoje muziejumi šeimoms su vaikais, tad parodos erdvėse vaikų ir jų tėvelių lauks, įvairios užduotys, užsiėmimai ir pramogos. Šeimos bus kviečiamos dalyvauti meduolių marginimo, atvirukų kūrimo dirbtuvėse.

„Tikimės, kad mūsų muziejuje ir vaikai, ir tėvai jausis patogiai, smagiai praleis laiką. Nors parodoje dar ne viską galima liesti, bet veiklų pirštukams ir jaunesnėms galvelėms siūlome tikrai daug – galima ir iš Gedimino pilies su žiūronais po parodą pasižvalgyti, ir tapti XX amžiaus pradžios atviruko dalimi. Ir tai toli gražu ne viskas“, – sako Vilniaus muziejaus direktorė Rasa Antanavičiūtė.

 

 

Daugiau informacijos:

Vilniaus muziejaus komunikacijos koordinatorė Rūta Miškinytė

Tel nr.: +37062061125

[email protected]