7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Trečiojo „(Ne)priklausomo šiuolaikinio meno istorijos (1980–2022 m.)“ tomo performatyvus pristatymas Paviljono knygų savaitgalyje

Rengėjų inf.
Nr. 39 (1446), 2022-12-02
Kronika

Paviljono knygų savaitgalyje, Gruodžio 3 d. bus pristatytas jau trečiasis leidinio apie Lietuvos šiuolaikinį meną tomas, kuris pats tampa istorija, nes yra rašomas jau antrą dešimtmetį. Šįkart gausiai iliustruotas 624 puslapių leidinys „(Ne)priklausomo šiuolaikinio meno istorijos. Savivaldos ir iniciatyvos Lietuvoje 1980–2022 m.“ leidžia keliauti laiku nuo 1980-ųjų iki dabar bei patirti kaip Lietuvos menininkai gyveno, kūrė ir organizavo įvairiausias veiklas. Tai praktiškai vienintelė iki šiol išleista Lietuvos šiuolaikinio meno istorija, kurios pristatymo metu lankytojai turės progą artimiau susipažinti su istorijų rinkimo ir jų rašymo procesais. Knygą išleido VšĮ MENE kartu su Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga.

Tai trečiasis bandymas (I tomas išleistas 2011 m., II tomas – 2014 m.) sudaryti istorijų rinkinį apie šiuolaikinio meno genezę ir raidą Lietuvoje nuo šaltųjų 1980-ųjų, Sąjūdžio ir Nepriklausomybės atkūrimo iki šių dienų. Istorija skleidžiasi kritiniuose menotyrinink(i)ų bei meninink(i)ų tekstuose ir liudijimuose iš pirmų lūpų – įvykius ir meno renginius inicijavusių meninink(i)ų, kritik(i)ų ir kuratorių pasakojimuose. Tekstus gausiai papildo vaizdiniai liudijimai – keturiasdešimt dviejų metų renginių ir kūrinių dokumentacija. Knyga patraukia subjektyviomis istorijomis apie menines ir kuratorines iniciatyvas ir savivaldas įvairiuose Lietuvos miestuose ir užsienyje. Geografija labai plati - galima pakeliauti nuo Ukmergės iki Niujorko, nuo Kauno iki Kartenos, nuo Lentvario iki Alytaus, nuo Narvaišių iki Klaipėdos ar nuo Lenono salos iki Jonavos. Knygoje kalbinamos ne tik įprastos šiuolaikinio meno iniciatyvos, bet ir tarpdisciplininės architektūrinės SIKON veiklos ar net politizuoti aktyvistai.

Trečiojo tomo pradinę sudarytojų komandą (Vytautas Michelkevičius ir Kęstutis Šapoka) papildė menotyrininkė Karolina Rybačiauskaitė, taip dar labiau praplečiant leidinio menininkų pavardžių ir temų sąrašą. Sudarytojų pozicijos įvadiniame tekste „Pasika(l)binėjimai“ atskleidžia įtampas ne tik Lietuvos meno lauke, bet ir tarp pačių sudarytojų, kai jie bando apibrėžti, ką vis dar galima laikyti „nepriklausoma iniciatyva“ ir ar tokios dar yra įmanomos. Sudarytojai, kalbindami menininkus, ar šnekučiuodamiesi tarp savęs apie tai, kas vyko Lietuvos šiuolaikinio meno diskurse, kuria gyvosios istorijos pasakojimus. Vis dažniau Lietuvos bibliotekų lentynose matome, kad šie leidiniai turi paklausą, pagal nutrintas nugarėles arba pagal gatvėje sutiktus jaunuosius menininkus ir studentus, nešinus vienu iš tomų.

Šioje knygoje galima rasti labai įvairių tekstų žanrų, kuriuos nebūtinai priimtų visos meno istorijos knygos. Čia ir terminų dvikovos (Lina Michelkevičė bei Redas Diržys su Kęstučiu Šapoka), ir ornamentuoti menininkų tekstai (Artūro Railos „Pamestinukai ir kaukolės, grybai ir bitelės, arba Matriarchato iškilimas Lietuvos gyvajame mene 1998-2018 m.“).

Šios leidinių serijos idėja sudarytojams kilo dar 2010 metais, kai buvo minimas Nepriklausomos Lietuvos dvidešimtmetis ir atsirado poreikis atsigręžti atgal, reflektuoti praėjusius metus bei suskubti pradėti rinkti pasakojimus apie meno įvykius iš pirmųjų lūpų – pačių iniciatyvių menininkų, o taip pat ir kuratorių bei menotyrininkų.

Knygos pristatymo pokalbį gruodžio 3 d. 19.00 val. moderuos menotyrininkė Skaidra Trilupaitytė, o jame dalyvaus menininkė Aistė Kisarauskaitė ir du knygos sudarytojai Vytautas Michelkevičius ir Karolina Rybačiauskaitė.

Pristatymas vyks ne tik pokalbiais, bet ir garsais, tad renginyje gros du knygoje kalbinti garso menininkai Audrius Šimkūnas ir Armantas Gečiauskas (Arma Agharta). Audrius Šimkūnas pristatys premjerą „loopENa“. Tai tas „užloopintas“ garsas, kuris lieka užvertus uždraustą knygą ir užgesinus žvakę. „loopENa“ – tai dramatiškai užauginta ir konvulsijose užmigdyta elektrinė pjesė porai looperių, geigerio skaitikliui ir užkalbėtai ramalinai. Arma Agharta pasirodys su Arnu Mikalkėnu ir projektu BEKELE, kurį apibūdina kaip „fusion ritual“ pasivaikščiojimą bekele.

Renginio programa „Paviljone“ (Pylimo g. 21B, 01141 Vilnius):

Performatyvūs pokalbiai apie knygą su sudarytojais ir menininkais. | šeštadienį, gruodžio 3 d. 19 val.

„(Ne)priklausomo šiuolaikinio meno istorijos. Savivaldos ir iniciatyvos Lietuvoje 1980–2022 m.“ (III tomas, sud. Vytautas Michelkevičius, Karolina Rybačiauskaitė, Kęstutis Šapoka), LTMKS & MENE, 2022
Dalyvauja: Vytautas Michelkevičius, Karolina Rybačiauskaitė, Aistė Kisarauskaitė. Moderuoja: Skaidra Trilupaitytė.

Performansai | šeštadienį, gruodžio 3 d. 19:50 val.

19.50-20.20 Audrius Šimkūnas loopENa

20.20-21.00 Arma Agharta su Arnu Mikalkėnu. BEKELE
BEKELE – tai Arnas Mikalkėnas (elektroninė ir akustinė perkusija) ir Arma Agharta (sintezatoriai, elektronika, balsas).

Daugiau apie knygą http://mene.lt/isleistas-knygos-nepriklausomo-siuolaikinio-meno-istorijos-savivaldos-ir-iniciatyvos-lietuvoje-1980-2022-m-iii-tomas/

Pokalbiai su menininkais, kuratoriais ir menotyrininkais 

Česlovas Lukenskas, Rūta Drabavičiūtė-Lukenskienė, Ramūnas Paniulaitis, Arūnas Kulikauskas, Aleksas Andriuškevičius, Darius Čiuta, Redas Diržys, Sigitas Krutulys, Benas Šarka, Juozas Milašius, Audrius Šimkūnas, Armantas Gečiauskas-Arma Agharta, Vita Zaman, Mantas Kazakevičius, Tomas Danilevičius, Reda Aurylaitė, Rolandas Marčius, Skaistė Marčienė, Ignas Gleixner, Saulius Paukštys, Rytis Bartkus, Stasys Banifacius Ieva, Inesa Brašiškė, Gerda Paliušytė, Lina Rukevičiūtė, Laurynas Skeisgiela, Milda Dainovskytė, Justina Zubaitė, Tomas Lučiūnas, Simonas Nekrošius, Živilė Lukšytė, Marius Juknevičius, Vilma Fiokla Kiurė, Aistė Kisarauskaitė, Aistė Ulubey, Kristina Savickienė, Robertas Narkus, Evelina Šimkutė, Juozas Laivys, Lina Praudzinskaitė, Jurgita Žvinklytė, Tomas Karklinis, Laura Garbštienė, Elena Juzulėnaitė, Stanislovas Tomas, Gintaras Čaikauskas, Sabina Daugėlienė, Margarita Kaučikaitė, Matas Šiupšinskas, Šarūnas Petrauskas, Svetlana Šuvajeva, Ilja Budraitskis, Vytautas Michelkevičius, Kęstutis Šapoka, Karolina Rybačiauskaitė.

Tekstai 

Lina Michelkevičė, Redas Diržys & Kęstutis Šapoka, Karolina Sadlauskaitė, Karolina Rybačiauskaitė, Jurij Dobriakov, Raimundas Eimontas, Laima Kreivytė, Artūras Raila.

Leidėjas MENE / LTMKS, Vilnius, 2022, 624 psl., lietuvių ir anglų kalbomis su rodykle

Knygos sudarytojai: Vytautas Michelkevičius, Karolina Rybačiauskaitė, Kęstutis Šapoka

Dizainerė: Laura Grigaliūnaitė

Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos veiklas finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Žymos:
Rengėjų inf.,