7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Cooltūristės tarptautiniame fotografijos festivalyje Izraelyje

Rengėjų inf.
Nr. 38 (1445), 2022-11-25
Kronika

Lapkričio 23 d. prasideda dešimtasis tarptautinis fotografijos festivalis „Photo Israel“. Kasmet Tel Avive vykstančiame festivalyje Lietuva dalyvauja jau ketvirtą kartą. Šiųmetinio festivalio tema – veiksmas. Organizatoriai kviečia lankytojus diskutuoti, kaip žmogaus veiksmai gali įtakoti vyraujantį diskursą ir kaip individualus veiksmas gali paveikti visuomenę, nesvarbu kokiame kontekste: mene, kariuomenėje, visuomeniniame judėjime ar kitur.

Menininkių kolektyvas Cooltūristės festivalio parodoje „Woman Photo Woman“ pristatys du kūrinius – „Emancipacijos vėliava-balkonas“ (2018) ir „Moterys Mėnulyje“ (2019). Jie taikliai kvestionuoja ir mis(s)aproprijuoja du svarbius istorinius įvykius – 1918 m. Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo akto paskelbimą ir 1969 m. erdvėlaivio „Apollo“ nusileidimą Mėnulyje. Į vyrų dominuojamų įvykių naratyvą grąžinamos moterys. Šimtmečiui praėjus nuo istorinio akto, 2018 m. paskelbiama Vasario 17-osios deklaracija. O netrukus „Emancipacijos vėliava-balkonas“ suplevėsuoja Mėnulyje.

Menininkės ir kolektyvo narės Laima Kreivytė ir Ineta Armanavičiūtė lapkričio 26 d. taip pat dalyvaus festivalio organizuojamoje diskusijoje apie įkvėpimą ir fotografiją. Pokalbyje kartu su Cooltūristėmis dalyvaus menininkai Colin Delfosse (Belgija), Haider Khan (Indija), Matilde Simas (JAV), Viktoria Sorochinski (Ukraina/Izraelis), Daniel Taveira Bruno (Brazilija). Moderuos SONY ambasadorius Izraelyje Natan Dvir.

Photo Israel tampa užsienio ir vietos fotografijos profesionalų susitikimo vieta ir sutraukia dešimtis tūkstančių smalsių lankytojų. Jie gali pasinerti į fotografiją net penkiasdešimtyje parodų bei daugybėje su jomis susijusių garso ir performanso renginių, turų bei paskaitų. Po dešimties dienų Tel Avive dalis festivalio parodų keliaus po kitus Izraelio miestus taip atliepdamos kitą festivalio tikslą –  šiuolaikinį fotomeną padaryti prieinamą kuo daugiau Izraelyje gyvenančių bendruomenių. 

 

Projektas vykdomas bendradarbiaujant su Lietuvos kultūros institutu, Lietuvos fotomenininkų sąjunga ir Lietuvos kultūros atašė Izraelyje.

Žymos:
Rengėjų inf.,