7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paskelbti 7-osios Vilniaus keramikos meno bienalės laureatai

Rengėjų inf.
Nr. 37 (1444), 2022-11-18
Kronika

Lapkričio 11 d., penktadienį, LDS galerijoje „Arka“ įvyko 7-osios Vilniaus keramikos meno bienalės atidarymas, kurio metu buvo paskelbti šių metų laureatai. Anot bienalės meno vadovės Agnės Šemberaitės, šie įvertinimai Lietuvos keramikų bendruomenėje yra bene prestižiskiausi.

Penkių narių komisija, kurią sudarė menotyrininkės Rita Mikučionytė ir Evelina Januškaitė, menininkės Monika Patuszynska (Lenkija) ir Rūta Šipalytė bei keramikos profesorius Rytas Jakimavičius, geriausiu bienalės kūriniu išrinko Dalios Laučkaitės-Jakimavičienės darbą „Alchemija - matematika, apie 1710“, kurį įvertino garbinga prof. Liudviko Strolio vardo premija. Laimėjusio kūrinio autorė interpretavo bene labiausiai „alchemišką“ pasakojimą keramikos istorijoje – europietiško porceliano atradimą 18 a. pradžioje. Pasak menininkės, „tai alchemiko ir matematiko nuopelnas, kuriame susijungė daugybė elementų: natūra, geologija, chemija, auksas, optinis stiklas, ugnis ir vanduo, matematika ir magija. To paties siekiau šiame darbe – matematinio tikslumo, papildyto kažkuo paslaptingu ir nepaaiškinamu“. Laimėtoją renginio metu paskelbė praėjusios bienalės 1-osios vietos laureatė Rūta Šipalytė, kurios personalinė paroda „Patirčių salos“ lydi šių metų projektą, ir simboliškai perdavė estafetę po dvejų metų surengti solo parodą greta 8-osios Vilniaus keramikos bienalės.

Komisija taip pat skyrė dvi prizines vietas. Antroji atiteko Jurgitai Jasinskaitei už daugiafigūrės kompozicijos kūrinį „Virsmas“, kurį autorė grindė keramikos technologijų nenuspėjamumu, o formų prototipams pasirinko kapinių stulpelius ir „indus“ - urnas. Trečiąja vieta įvertintas Remigijus Sederevičius, bienalėje pristatęs kūrinį „1280ᵒC“. Pastarąjame menininkas eksponuoja 2020 m. Tarptautinio kaulinio simpoziumo metu vykusių degimų grafikus su aprašais, degimo temperatūros nustatymo piroskopus ir krosnių pakrovimo fotografijas po degimo. Autorius pasakoja, kad „dokumentacija apima 14  kaulinio porceliano degimų 1280℃ temperatūroje. Iš viso simpoziumo metu per 17 dienų buvo atlikti 37 porceliano degimai 10-tyje skirtingų krosnių, nuo laboratorinių bandyminių iki 350 litrų tūrio krosnių“. Visos trys prizinės bienalės vietos apdovanotos pinigine, UAB „Vilniaus dailė“ skirta premija.

Tarptautinė komisija tradiciškai diplomais ir dovanomis pažymėjo dar penkis bienalės dalyvius, įvertindami juos už išskirtinumą parodos kontekste. Už filosofinį ir vizualinį gylį buvo įvertinta Milena Pirštelienė, bienalėje pristačiusi kūrinį „Sapno rekonstrukcija“, kuriame atsispindi tuštumos ir vienatvės motyvai, pačiai autorei netikėtai persipynę su pakitusia realybe, atnešusia naujų grėsmių ir baimių. Už subtilų medžiagiškumo išskleidimą įvertintas Agnės Kondrataitės kūrinys „Nežinomas alchemikas“, kuriame baltas molis jungiamas su glazūra ir betonu. Už įtaigų keramikos formų monumentalumą diplomu apdovanotas Laimutės Matijošaitytės-Martinkienės kūrinys „Involiutė“. Jaunosios kartos menininkei Mingailei Mikelėnaitei diplomas skirtas už konceptualų universalių temų permąstymą kūrinyje „Filosofinio akmens beieškant“. O galiausiai už šių metų temos – alchemija - įprasminimo ir kūrybinio virsmo sintezę diplomu apdovanotas Agnės Šemberaitės darbas „Transformacija (Nigredo, Albedo, Rubedo)“.

Bienalės paroda „(Al)chemija“ bei Rūtos Šipalytės solo ekspozicija „Patirčių salos“ galerijoje „Arka“ veiks iki gruodžio 10 d., vėliau dalis kolekcijos bus eksponuojama Panevėžio miesto dailės galerijoje.

Žymos:
Rengėjų inf.,