7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paskaitos parodoje „Working Class Heroes”

NMKČDM inf.
Nr. 37 (1444), 2022-11-18
Anonsai Kultūra

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Paveikslų galerijojoje (K. Donelaičio g. 16, Kaune) lapkričio 23 d., trečiadienį, 17.00 val. kviečiame į ypatingą vakarą parodoje „Working Class Heroes”, kur savo įžvalgomis dalinsis du šių temų ekspertai: pramonės atminties tyrėja menotyrininkė Linara Dovydaitytė ir Gegužės 1-osios profesinės sąjungos organizatorius Jurgis Valiukevičius.

Liuksemburgo darbo muziejaus parodoje nagrinėjamos darbo ir industrinio paveldo temos ne mažiau aktualios ir Kaune.

Menotyrininkė Linara Dovydaitytė skaitys paskaitą „Pramonės atminties beieškant“, kurios metu pristatys, kaip industrinės visuomenės praeitis įprasminama Liuksemburge, kurio klestėjimą sukūrė čia kadaise vystyta sunkioji pramonė. Paskaitoje bus kalbama apie pramonei skirtus muziejus ir monumentus, darbininkišką kultūrą ir instagraminį paveldą, taip pat klausiama, kas ir kaip prisimenama, o kas užmirštama šiandieninėje atminties industrijoje, kodėl nenoriai jungiamės į darbuotojų organizacijas arba kodėl netikime mūsų kolektyvinėmis pastangomis siekti demokratiškesnių ir oresnių darbo sąlygų.

 

Gegužės 1-osios profesinės sąjungos organizatorius Jurgis Valiukevičius paskaitoje „Darbo judėjimo apraiškos šiuolaikinėje Lietuvoje: kodėl laikome save pasyviais?” papasakos apie tai, kas trukdo mums organizuotis ir kodėl šiuolaikinės Lietuvos istorijoje turime vos keletą sėkmingų ir įkvepiančių streiko pavyzdžių.

 

Renginys nemokamas. Būtina išankstinė registracija el. paštu [email protected]

 

Paroda „Working Class Heroes” pristato pramoninį Liuksemburgo pietų regioną – Raudonąją žemę, taip vadinamą dėl čia plytinčių geležies rūdos nuspalvintų uolynų. Kalnakasybos ir plieno pramonė šiame regione klestėjo iki 1960-ųjų, vėliau nunyko, palikdama ne tik suardytą kraštovaizdį ir jame įsirėžusius gigantiškus industrinius objektus, bet ir atmintį apie sudėtingus čia dirbusių žmonių likimus.

 

Parodos fokuse – trys istorinės asmenybės: Jean-Pierre‘as Bausch‘as, Léonas Weirichas ir Jeanas Schortgenas – kalnakasiai ir pirmieji darbininkai, išrinkti į Luksemburgo parlamentą 1914 ir 1928 metais. Šie parodos herojai ir parlamente pasakytų jų kalbų ištraukos atgijo įtaigiame vaizdo formate. Parodos centre kalnakasių ir jų šeimų gyvenimo karuselė, atskleidžianti anuometinę kasdienybę – nuo virtuvės iki bažnyčios, nuo dušų iki naujų politinių idėjų.

 

Laisvė, galia, pinigai, žmogaus teisės – tai universalios temos, į kurias gilinasi pirmasis Liuksemburgo Darbo muziejus (MUAR / Musée vun der Aarbecht).

 

Working Class Heroes kuratorė – Marie Paule Jungblut

Prodiuseris – Thomas Ebersbachas

Videoprodukcija – Sascha Helsper‘as

Plakato dizainas – Max‘as Nilles‘as

Projekto vadovė –Marieke Jarvis

Koordinatorė Kaune – Auksė Petrulienė

 

 

Paroda veiks: 2022 10 28 – 2023 02 26

 

 

Žymos:
NMKČDM inf.,