7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Virginijaus Kinčinaičio viešų paskaitų ciklas „Meno visuomenė VIII“

Rengėjų inf.
Nr. 37 (1444), 2022-11-18
Anonsai Kultūra

2022 m. lapkričio 16 d. (trečiadienį) 17.30 val. Šiaulių dailės galerijoje vyks pirmoji paskaita „Novočento arba naujoji tvarka fašistinės Italijos mene“

Kalvio ir kaimo mokytojos sūnus Benito Mussolini žinomas kaip Italijos fašizmo įkūrėjas. Bet kaip jis susijęs su menu, kaip fašistinė diktatūra veikė Italijos kultūrą, kaip diktavo savo valią vaizduojamajam menui? Fašizmo laikotarpiu kai kurie aršūs kosmopolitai futuristai atsivertė į tautos vienybę puoselėjančius klasikus, tapo ištikimais „Dučės“ bendražygiais, kiti nutilo pogrindyje, dar kiti tapo fašistinio meno mega žvaigždėmis. Tapyboje buvo sintezuojami Antikos mitai ir kubizmas, Džotas ir maginis realizmas, Renesansas ir ekspresionizmas. Buvo ieškoma universalios naujai atgimusio fašistinio Italijos meno formulės. Apie šio ieškojimo aukštumas ir nuosmukius, paradoksus ir užmarštį ši paskaita.

 

Ukrainos ir Rusijos karo akivaizdoje labai verta per istorinį atstumą patyrinėti diktatūrų ir meno santykius, pažvelgti į menininko ir kūrinio vietą brutalios tikrovės akivaizdoje.

Apie lektorių

Virginijus Kinčinaitis (g.1965) menotyrininkas, kuratorius, fotografas. 1999 m. baigė Vilniaus dailės akademiją. Nuolat dalyvauja visuomeninėje, ekspertinėje ir taikomojoje menotyrinėje veikloje. Inicijavo ir įgyvendino dešimtis tarptautinių, respublikinių ir Šiaulių miesto kūrybinių-meninių projektų, dalyvavo daugiau nei trisdešimtyje tarptautinių ir respublikinių meninių projektų, parodų ir meninių akcijų. Paskelbė kelis šimtus teorinių, kultūrologinių ir kritinių straipsnių. Išleido tris monografijas: „Interpretacijos: postmodernizmas, vizualinė kultūra, dailė“; „Vizualinės kultūros kon/tekstai“; „Fotoregos pratimai“. Sudarė keletą leidinių. 2016 m. suteikta LR Vyriausybės kultūros ir meno premija.

Organizatorius – VO „Menininkų klubas“
Partneris – Šiaulių dailės galerija
Veiklas iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba

Žymos:
Rengėjų inf.,