7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kauno menininkų namuose vyks interaktyvi performansų programa „Service“

Rengėjų inf.
Nr. 24 (1431), 2022-06-17
Anonsai Kultūra

Kauno menininkų namai, bendradarbiaudami su Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonija ir kuratore Lesia Kulchynska iš Ukrainos, kviečia į vienos dienos performansų programą „Service“, vyksiančią birželio 18 d. nuo 14 val. Kauno menininkų namuose.

„Service“ – platforma, kurioje dalyviai siūlo visuomenei neįprastą paslaugą pasitelkę performatyvų veiksmą. Kuratorės Lesios Kulchynskos inicijuoto projekto programa Kaune pristatys unikalias paslaugas, kurios pripažįsta savitą asmens patirtį, įgūdžius, žinias ir požiūrį bei perteiks vertingą patirtį kitam. Performansų diapazonas labai platus: lankytojai (-os) galės ne tik papuošti savo nagus su jiems (-oms) individualiais nagų dizainais, bet ir sudalyvauti balso lavinimo, išsaugojimo mokymuose, gauti neįkainojamas konsultacijas įvairiais gyvenimo klausimais ar išmokti vaikščioti atbulomis.

 

Programos kuratorė Lesia Kulchynska teigia: „Tokiu „paslaugos“ supratimu siekiama peržengti paslaugų pramonės rinkos logiką ir pakviesti dalyvius iš naujo interpretuoti ir pasisavinti „paslaugos“ idėją, ir užuot tiekus produkciją kitiems, susikurti šį mainų procesą pagal savo poreikius. Paslaugos teikimas vienas kitam suteikia galimybę užmegzti ryšį, pasijusti reikalingiems ir mylimiems. Kartais neturėjimas galimybės to padaryti yra pats liūdniausias dalykas. Paslaugų teikimo situacija taip pat sukuria erdvę mainams su nepažįstamuoju ir suteikia galimybę pažinti žmogų ar situaciją, kurių pažinti nesitikėjai“.

Vaido Bartušo performansas „Balso joga“ aptars dalyvių balso naudojimo problemas. JL Murtaugh „Biuras“ siūlys savo konsultacijas įvairiais gyvenimo ir karjeros klausimais, o Dasha Chechushkova kvies vystyti pokalbį su gamta. Renginyje Gabrielės Černiavskajos „Išerdvinta“ siūlys vizualizuojant idėjas permąstyti erdves ir kylančias kliūtis, kol Antonas Karyuk dalyviams kurs unikalias ir individualias asmenines vėliavas, o Borisas Kašapovas kvies papuošti savo nagus ir tapti gyva, parodą „nešiojančia“ meno institucija.

 

Mila Kostiana performanso „Šaknys” metu pasitelks meditaciją ir pagelbės dalyviams, kurie norės labiau orientuotis mintyse ir jausmuose, Nataša Kušnir žais domino kauliukais ir primins šio paprasto žaidimo malonumą. Dovilės Lapinskaitės „Sapnų gaudyklė” leis pasidalinti savo sapnais ar išgirsti jos siurrealias istorijas. Erdvės „išgirsti“ atstovai dalyviams pristatys Lietuvos queer archyvą, o Ievos Maslinskaitės ir Bødvar Hole „Gilaus žaidimo laboratorija“ kvies nestokoti vaizduotės ir kitaip „pabendrauti” su kasdieniais objektais.

 

Renginyje Martyna Meškauskaitė siūlys nesivaržant išsišokti kartu, Olena Siyatovska skaitys Ukrainietiškas pasakas prieš miegą, o norinčius pasilepinti Saulė Noreikaitė išmokys veido savimasažo ir mankštos. Norintiems atsinaujinti išvaizdą, Ksenija Ščerbakova suteiks individualizuotą šukuoseną. Galiausiai, Erikas Vojevodin kvies „Eiti už geresnį pasaulį“.

„Tikimės, kad dalyvaujamojo pobūdžio performansų programa „Service“ sukurs palankią terpę įvairiems žmonėms susitikti ir užmegzti kontaktą, o siūlomos „paslaugos“ bus (ne)tiesiogiai naudingos ir praturtinančios tiek lankytojus, tiek menininkus. Svarbiausia šiame procese – žinių, patirčių ir rūpesčio mainai, tad atviro kvietimo būdu atrenkant programoje dalyvausiančius menininkus tarp svarbūs kriterijų buvo: siūlomos „paslaugos“ unikalumas ir erdvės abipusiam apsikeitimui sudarymas. Džiaugiamės gavę tiek daug kokybiškų paraiškų ir subūrę tiek įdomių menininkų po Kauno menininkų namų vilos stogu. Viliamės, kad lankytojai bus atviri tokiam kiek eksperimentiniam renginio formatui ir noriai priims menininkų siūlomas „paslaugas“, o rinktis tikrai yra iš ko“, – sako programos bendrakuratorius Edvinas Grinkevičius (KMN).

 

Kuratoriai: Edvinas Grinkevičius (KMN), Egija Inzule (NMK) ir Lesia Kulchynska.


Daugiau informacijos apie kiekvieną performansą.

 

Performansų programą Kauno menininkų namuose ir Nidos meno kolonijoje finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Kauno miesto savivaldybė. Menininkams iš Ukrainos paramą teikia Lietuvos Goethe Institutas.

Žymos:
Rengėjų inf.,