7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvos fotografijos mokyklos pristatymas Sakartvele

Rengėjų inf.
Nr. 23 (1430), 2022-06-10
Kronika

Nuo birželio 7 d. Tbilisio fotografijos ir multimedijos muziejuje (TPMM) vyksta Lietuvos fotografijos mokyklos pristatymas, apimantis projekcijų ekspoziciją, knygų bei plakatų parodas.

 

Muziejuje pristatoma Gintaro Česonio kuruota paroda 8 Lietuvos fotografai. Lietuvos fotografijos mokyklos fenomenas - tai ekspozicija, atskleidžianti įvairius žmogaus gyvenimo Lietuvoje aspektus ir atsispirianti nuo 1969 m. Maskvoje surengtos 9 Lietuvos fotografų parodos. Bene didžiausias per visą istoriją Lietuvos fotografijos pristatymas (daugiau nei unikalių 1300 fotografijų) šį kartą pristatomas Tbilisio fotografijos ir multimedijos muziejuje. Ši paroda siejama su Lietuvos fotografijos mokyklos, kaip kultūrinio fenomeno, įvertinimu ir pripažinimu. 8 Lietuvos fotografai - tai ne tik vizualinė turtingiausių fotografijos tradicijų saga, bet ir puikus tautinės savimonės pavyzdys, dar kartą primenantis, kad kova su didžiausiu priešu turi prasmę net ir pačiomis nelygiavertiškiausiomis aplinkybėmis, kai ant kortos pastatytas tautos orumas ir laisvė. Lietuvos fotografijos mokyklos fenomenas yra puikus vizualinis kūrybinės laisvės ir humanistinių idėjų pergalės prieš griežtus draudimus ir cenzūrą, sovietinio okupacinio režimo klišes pavyzdys.

 

Pasaulinį pripažinimą pelnę Lietuvos fotografai sėkmingai atstovauja savo šaliai įtakingose pasaulio meno institucijose. Svarbūs pristatymai vyksta nebe Maskvoje, o Londone, Paryžiuje, Glazge, Manheime, Kijeve ir kituose laisvojo pasaulio muziejuose bei galerijose. Parodą papildo beveik 120 naujausių Lietuvos fotografijos albumų, Lietuvoje leistų seniausių fotografijos metraščių, bei 1969 m. parodos Maskvoje katalogo apžvalgos skaitmeniniuose formatuose, Lietuvos fotomenininkų sąjungos archyve saugomų parodų plakatų kolekcija (kuratoriai: Dalia Mikonytė, Gytis Skudžinskas).

 

Projekcijų parodoje pristatomi autoriai: Antanas Sutkus, Vitas Luckus, Aleksandras Macijauskas, Romualdas Rakauskas, Algimantas Kunčius, Romualdas Požerskis, Virgilijus Šonta, Rimaldas Vikšraitis.

 

Lietuvos fotografijos pristatymą Tbilisio fotografijos ir multimedijos muziejuje organizuoja Kauno fotografijos galerija. Renginius remia Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos ambasada Sakartvele.

 

Paroda veiks iki Rugsėjo 10 d.

 

 

Žymos:
Rengėjų inf.,