7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Šiuolaikinio meno ir architektūros paroda „Geismo architektūra“

Rengėjų inf.
Nr. 18 (1425), 2022-05-06
Anonsai Kultūra

Gegužės 13 d. 19.00 val. buvusio kino  „Panemunė“ patalpų antrame aukšte atidaroma paroda „Geismo architektūra“.  

Tai baigiamoji penkis metus trukusio tyrimo projekto paroda. Čia Kaunas ir garsioji miesto modernistinė architektūra tapo tyrinėjimų žaidimo aikštele, kur pasitelkus archyvinius dokumentus, miesto istorijas, fotodokumentaciją, teorijas, paskalas ir menines interpretacijas siekiama atskleisti geismą kaip visur esančią, architektūrą persmelkiančią jėgą. Žvelgiant į neakivaizdžias architektūros puses judama nuo urbanistinio vaizdinio prie erdvinio simboliškumo, o galiausiai – prie nepriekaištingo materijos tikrumo.

Tyrimas vyko priartinimo principu - judant nuo abstrakčių architektūros raiškos formų ir urbanistinių erdvių, link konkrečių erdvių ir tiesioginio sąlyčio su pastatais, kurių paskirtis vienaip ar kitaip buvo susijusiu su geismu. Paskutinis tyrimo etapas palietė modernizmo ir ezoterikos ryšį, kuris pasiūlė alternatyvų modernybės supratimo būdą. 

Daugeliu atžvilgių  Kaunas laikomas įkūnyto modernumo sėkmės istorija. Vis dėlto tyrimui judant kruopščiai suplanuotomis gatvėmis pro akį traukiančias vilas ir patrauklius medinius namus, miesto audinys ėmė eižėti, atskleisdamas paslaptingumo ir nežemiškumo teritorijas. Sekuliariu geometriškumo ir etnografinėmis užuominomis išsiskyrusi architektūra buvo iš naujo pakerėta. Nuo pragaro vartų, atsiveriančių naujamiesčio koridoriuose, iki vietinės bohemos ezoterinių ritualų – miesto audinys pasirodė esąs kupinas neatrasto geismo.

Parodoje eksponuojami darbai veikia kaip subtilios nuorodos kuriančios įvairialypę, geismo persmelktą architektūros patirtį. Vietoje linijinio istoriografinio pasakojimo, „Geismo architektūra“ lankytojai turės galimybę leistis į patirtinę kompoziciją savyje talpinančią penkerių metų tyrimo rezultatus.  

Seno medinio namo palėpės scenografijoje „Geismo architektūra“ išpažįsta geidulingo miesto paslaptis. Ji šnabžda gundymo, prasižengimo ir slėpiningos praeities istorijas. Kartu paroda puoselėja gyvą ir nevienalytį miestą, kuris karštai priešinasi dabarties principams.

Netikėtoje erdvėje bus galima išvysti tiek naujai Inside Job kurtus meninius objektus, tiek jau klasika tapusius Kaune gyvenusio ir kūrusio scenografo Liudo Truikio eskizus. Parodoje jausis Luko Mykolaičio fotografijų paslaptingas atmosferiškumas bei Aistės Ambrazevičiūtės pasiūlymas žvelgti į mažiausias architektūrinės organines dalelytes, o pati pastato architektūra kvies atrasti bei patirtį intymų Julie Favreau video kūrinį. 

 

Menininkai

Aistė Ambrazevičiūtė (LT) yra skaitmeninio meno kūrėja, buvusi architektė, gyvenanti Lietuvoje. Savo kūryboje ji daugiausia dėmesio skiria dekoratyviniam architektonikos menui, išaukštindama ir panaudodama įmantrioje bei sudėtingoje daiktų prigimtyje slypinčias formas ir tekstūras. Savo praktika ji siekia stimuliuoti pastabumo meną ir vizualizuoti neįsivaizduojamą realybę. Yra įkūrusi „Phantasia Lab“, kurioje vadovaudamasi intuityvia technologine vaizduote

modeliuoja skaitmeninius augalus. Šiuo metu yra Vilniaus dailės akademijos meninės praktikos doktorantė, dirba prie kūrinio „Miško tektonikos gramatika pagal kerpes“.

 

Inside Job (PL) Ula Lucińska ir Michał Knychaus yra menininkai, gyvenantys Poznanėje, Lenkijoje, kuriantys kartu kaip Inside Job duetas. Jų bendra praktika yra paremta skirtingų medijų ir medžiagų panaudojimu, specifinių, daugiasluoksnių erdvių kūrimu. Duetas kuria susitelkęs į tapatybių konstravimo procesus, įskaitant vietų tapatybes klimato atšilimo, technologijų pažangos, politinių pokyčių ir didėjančio nerimo dėl nenuspėjamos ateities akivaizdoje. Daugelis Inside Job projektų pasitelkia ksenofuturistinius ir postkatastrofistinius scenarijus.

 

Lukas Mykolaitis (LT) Lukas Mykolaitis yra menininkas ir tyrėjas šiuo metu gyvenantis Kaune. Naudodamas fotografiją bei kitas dokumentacijos technikas Lukas tyrinėja santykį tarp istorinės bei asmeninės erdvių. Kūrybinių procesų metu jis siekia permąstyti paveldo, atminties efemeriškumo, informacijos kaupimo ir perdavimo sąvokas bei kuria asmenines archyvinės medžiagos kolekcijas. Lukas taip pat yra menininkų(ių) kolektyvo, performatyvios institucijos, kurios centrinė veikimo ašis yra archyvavimas bei istorijų kuravimas „Paveldo institutas“ bendraįkūrėjas.

 

Julie Favreau (CA) gyvena ir dirba tarp Berlyno ir Monrealio. Nuo 2005 m. J. Favreau dirbdama tarp choreografijos ir skulptūros susikirtimų daugiausia naudoja judantį vaizdą kaip savo mediją. Jos patirtis, atvedė ją prie aktualių tyrimų: Favreau žinios apie kūno ir negyvosios gamtos sąlytį leidžia jai tyrinėti, kaip galima vertinti dirbtinį intelektą bioetikos srityje. 

 

Liudas Truikys (LT) (1904-1987) scenografas ir tapytojas. Iš pradžių reiškėsi kaip knygų iliustratorius, tapytojas (daugiausia nutapė peizažų), dekoravo bažnyčias, kūrė dramos ir operos spektaklių scenografijas (P. Vaičiūno Tikruoju keliu 1933, G. Vergi Kaukių balius 1934, A. Račiūno Trys talismanai 1936). Vėliau kūrė scenografiją daugiausia operos spektakliams Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, Kauno muzikiniame teatre. Ankstyvojoje kūryboje vyravo estetizuota poetinė ekspresija, vėliau ją pakeitė dramatizmas, išgryninta plastinė kalba, įsitvirtino kompozicijos iš pasikartojančių motyvų, analogiškų muzikinei ritmikai: ryški art deco įtaka. 

 

Parodos komanda:

Kuratorius: Tautvydas Urbelis 

Architektas: Artūras Čertovas 

Koordinavimas: Margarita Žigutytė 

Dizainas: Anna Mikkola

Vertimas: Austėja Banytė 

Redagavimas: Dovydas Laurinaitis ; Goda Aksamitauskaitė

 

Partneriai: Lietuvos architektų sąjunga Kauno skyrius; kinas  „Panemunė“; Modernizmas ateičiai; Kauno Menininkų Namai; nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus; L.Truikio ir M.Rakauskaitės namai-muziejus; Rupert; Architextūra. 

Rėmėjai: Lietuvos Kultūros Taryba

Padėka: Aistė Liuka Jonaitytė

 

Projektą pristato: Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022

Vieta: kinas „Panemunė“, Vaidoto.g. 26, Kaunas

Atidarymas: gegužės 13 d. 19.00 

Parodos lankymas: gegužės 13 d. - birželio 12 d. 

Ketvirtadienį - penktadienį 16:00-19:00

Šeštadienį 14:00-19:00

Ekskursijos su kuratoriumi: datos ir laikai - netrukus

 

Prieinamumo informacija:

Viešasis transportas. 

Maršrutai važiuojantys į Vaidoto g. (stotelė KTU inžinerijos licėjus)

Troleibusai: 1, 4

Autobusai: 46, 47, 68 

Kinas „Panemunė“ pastatas yra kitoje gatvės pusėje prieš KTU inžinerijos licėjų einant link Aukštosios Panemunės Švč. Mergelės Marijos bažnyčios. 

 

Ši paroda vyksta kinas „Panemunė“ antro aukšto erdvėje į kurią veda laiptai. Nėra lifto. Erdvė nepasiekiama žmonėms turintiems judėjimo negalią. 

Parodos metu erdvėje bus lengvai smilkomi smilkalai.

Žymos:
Rengėjų inf.,