7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kultūros sostine 2024–aisiais tapsiantis Tartu: kaip atrodo tvari kultūrinių renginių vadyba?

Rengėjų inf.
Nr. 16 (1423), 2022-04-22
Kronika

Festivalių rezultatas neturėtų būti tūkstančiai plastikinių puodelių, išmestų į sąvartyną. Norint kažką sukurti, nebūtina kaskart gaminti naujas medžiagas. Surengti koncertą galima ir be didelių elektros energijos resursų. Antrasis pagal dydį Estijos miestas Tartu 2024–aisiais taps Europos kultūros sostine, o šį titulą pasitinka organizuodamas hibridinį forumą „Kultuurikompass: kaip pakeisti pasaulį per aplinkai draugišką kultūros vadybą?“. Forumo tikslas – praktiniais pavyzdžiais parodyti, kaip tokia vadyba veikia.

 

„Klimato kaitos padarinius jaučiame kiekvieną dieną, o ateityje jausime vis labiau. Kiekvienas mūsų žingsnis ir poelgis veikia aplinką – tai tikrai gali sukelti nerimą, nes sunku gyventi žinant, kad mūsų elgesys apsunkina ateities kartų gyvenimą, o taip pat artina mus prie planetos sunaikinimo. Kita vertus, jaučiamės gerai, kai darome ekologiškus sprendimus ir sumažiname neigiamą poveikį planetai. Manome, kad vienas iš būdų tai daryti yra sąmoningi veiksmai ir „žalioji“ kryptis kultūros sektoriaus vadyboje”, – sako „Tartu 2024“ programos „Tartu With Earth“ vadovė, tvarumo ekspertė Triin Pikk.

 

Pasak jos, „Tartu 2024“ yra vieni iš pirmtakų aplinkai draugiškos kultūros vadybos srityje. Visgi tobulėti dar yra kur – todėl balandžio 28 d. organizuojamas „Kultuurikompass“ forumas apims Europos, nacionalinį, regioninį, bendruomenės ir pavienių renginių lygmenis, kad aplinkai draugiškos vadybos principai būtų apžvelgti 360 laipsnių kampu.

 

T. Piik teigimu, klimato padarinių švelninimas kultūros sektoriuje turėtų prasidėti nuo politikos strategijų bei paramos sistemos peržiūros ir tobulinimo bei pokyčių kultūros vadyboje. Ne mažiau svarbu ir mokytis iš pionierių – organizatorių, kurie „žaliuosius“ principus jau įgyvendino praktiškai.

 

Tokie žmonės ir dalinsis savo patirtimi „Kultuurikompass“ forume, pavyzdžiui, Portugalijoje vykstančio festivalio „Boom“ organizatorius Artur Mendes. „Festivalis su 30 tūkst. dalyvių, tvarumą paskelbęs savo prioritetu ir darantis atitinkamus sprendimus kiekviename žingsnyje, yra pavyzdys kiekvienam kultūros vadybos srityje dirbančiam žmogui“, – teigia Triin Pikk.

 

Renginyje taip pat kalbės ir muzikantas Jonas Skielboe, iniciatyvos VeloConcerts įkūrėjas, siūlantis idėją visus koncertus organizuoti ant… dviračio, o taip pat Else Christensen–Redzepovic, „Kultūros balsų“ (Voices of Culture) – struktūrinio dialogo tarp kultūros ir kūrybos sektorių ES ir Europos Komisijoje – projektų vadovė. Visą renginio pranešėjų sarašą galima rasti čia: https://www.tartu2024.ee/kultuurikompass-en

 

 

Forumas vyks balandžio 28 d. 13 val. Estijos nacionaliniame muziejuje ir bus tiesiogiai transliuojamas „Tartu 2024“ puslapyje: https://www.tartu2024.ee/kultuurikompass-en. Renginiui būtina registracija: https://tartu2024.ee/kultuurikompass#registreeru.

 

Antrasis pagal dydį Estijos miestas Tartu kartu su Pietų Estija 2024 metais taps Europos kultūros sostine su menine koncepcija „Išgyvenimo menai“ („Arts of survival“). Jos tikslas – parodyti, kokios galios menas turi trijose gyvenimo srityse: kuriant aplinkai draugišką kultūrą, orientuotą į bendravimą tarp žmonių, buriant stiprias bendruomenes ir ir suteikiant įgūdžius, būtinus gyvenimui ir išgyvenimui ateityje.

 

 

 

 

Žymos:
Rengėjų inf.,