7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Jono Meko 100 metų jubiliejų švęs visas pasaulis

LKI inf.
Nr. 38 (1403), 2021-11-26
Anonsai Kultūra

Lietuvos kultūros institutas kartu su partneriais pristato Jono Meko 100-ųjų gimimo metų jubiliejui skirtą tarptautinę programą „Jonas Mekas 100!“. 2022-aisiais pirmą kartą istorijoje avangardinio kino kūrėjo, kino kritiko, rašytojo, poeto gyvenimą ir jo kūrybinį palikimą švęs ne tik Lietuva, bet ir Danija, Italija, Izraelis, JAV, Jungtinė Karalystė, Kinija, Lenkija, Rusija, Pietų Korėja, Prancūzija, Suomija, Švedija, Ukraina, Vokietija ir kitos šalys. Šią savaitę programos partneriai susitinka Vilniuje susipažinti ir aptarti šventinių metų starto.

„Jonas Mekas yra viena ryškiausių pasaulinės kultūros figūrų iš Lietuvos. O menininko šimtasis jubiliejus yra išskirtinė galimybė suburti visame pasaulyje išsibarsčiusius jo bičiulius ir kūrybos gerbėjus bei tyrėjus ir ne tik švęsti išskirtinį Jono gyvenimą, bet ir aktualinti nepaprastai gausų ir įvairialypį jo kūrybinį palikimą, – sako Instituto direktorė Aušrinė Žilinskienė. – Jubiliejinė programa leis dar geriau pažinti šį iškilų filmininką (kaip jis pats mėgo prisistatyti), poetą, metraštininką, įžvalgų administratorių, savo amžininkų ir daugybės jaunesnių kartų menininkų įkvėpėją iš Semeniškių“.

Tarptautinė šimtmečio programa – išskirtinio bendradarbiavimo rezultatas

Daugiau nei 50 renginių programą, kuri vis dar pildosi, bendradarbiaudami parengė Lietuvos kultūros institutas, Lietuvos kultūros atašė ir Jono Meko fondas (Jonas Mekas Estate), įsteigtas Jono Meko sūnaus Sebastiano Meko ir artimų menininko bičiulių – režisieriaus, kino kuratoriaus, filmų platintojo Pipo Chodorovo ir režisieriaus Juliaus Ziz (Žižliausko).

„Tai įvairialypė, profesionali ir geranoriška komanda. Be kultūros atašė idėjų, ryšių ir pastangų programa nebūtų tokia turtinga, kokią pavyko parengti per pusantrų metų. Ypatingai įkvepia Jono Meko šeimos ir draugų iniciatyvumas, atvirumas ir rodomas palaikymas“, – sako Jono Meko 100-mečiui skirtos tarptautinės programos koordinatorė Asta Visminaitė.

Svarbiausia J. Meko šimtmečio žinutė, anot vieno iš šimtmečio šventės iniciatorių J. Ziz, yra priminimas, kad reikia vertinti kasdienį gyvenimą ir būti dosniems: „Reikia kiekvienoj akimirkoj matyti Rojaus fragmentus ir dalintis tuo su visais. Tai visa savo gyvenimą darė Jonas Mekas“, – teigia J. Meko bičiulis.

„Jonas Mekas yra viena reikšmingiausių šio šimtmečio meno istorijos asmenybių. Taip, jis yra labiau žinomas pasaulyje nei Lietuva. Tai jau gera priežastis pagarsint Lietuvos vardą“, – sako režisierius J. Ziz.

Tarptautinės programos logotipas – fetro skrybėlė ir „Olympia“

Jubiliejinių J. Meko metų logotipą tarptautinei programai sukūrė menininko šeima ir draugai kartu su dizainere Anastasia Zizliauskas. Ženklas yra sukomponuotas iš autentiško Jono Meko parašo, kuris primena jo nešiotą skrybėlę, ir menininko spausdinimo mašinėle atspausto užrašo „Jonas Mekas 100!“. Užrašas slepia įdomią istoriją. J. Mekas 1955 m. Čikagoje įsigytą rašomąją mašinėlę „Olympia Deluxe“ buvo papildęs lietuviško raidyno rašmenimis, todėl nebeliko vietos šauktukui. Prireikus – menininkas jį užrašydavo ranka. Kuriant logotipą šauktuką ranka užrašė jo sūnus Sebastianas Mekas. Logotipą naudojimui pritaikė dizaino agentūra „Acid“.

Pirmieji renginiai Belgijoje, Izraelyje, JAV ir Pietų Korėjoje

Šimtosioms gimimo metinėms ruošiamą programą sudaro kino peržiūros, parodos, video instaliacijos, koncertai, poezijos skaitymai, diskusijų ir teminių rezidencijų programos, kūrybinės poezijos vertimų dirbtuvės, leidybiniai sumanymai ir kitos iniciatyvos.

Programos startas jau visai netrukus. 2022 m. sausį Briuselio kultūros namai „Flagey“ pristatys J. Meko filmų programą „Baltijos jūros festivalyje“, skirtame Baltijos šalių kinui, muzikai ir pokalbiams apie juos. Specialią J. Meko filmų retrospektyvą savo žiūrovams sausio pabaigoje pasiūlys Geteborgo filmų festivalis. Pietų Korėjos leidykla „Jiazazhi“ kitų metų pradžioje išleis knygos „Conversation with Film-Makers: Movie Journal Columns from 1961 to 1975“ (liet. – Pokalbiai su kino kūrėjais: 1961–1975 m. „Movie Journal“ skiltys) vertimą. O štai Izraelio poezijos žurnalas „HO!“ – publikuos Sivan Beskin verstus J. Meko eilėraščius.

Vasarį Niujorko Žydų muziejuje atidaroma paroda „Jonas Mekas: The Camera Was Always Running“ (liet. – Jonas Mekas: kamera visuomet buvo įjungta). Ją papildys Kelly Taxter, Inesos Brašiškės ir Luko Brašiškio parengta to paties pavadinimo monografiją, kurią šio lapkričio pradžioje išleido Yale‘io universitetas kartu su Žydų muziejumi ir Lietuvos nacionaliniu dailės muziejumi.

Įvairūs renginiai ir iniciatyvos tęsis visus 2022-uosius metus ir net ilgiau. Pilną jubiliejinių renginių programą „Jonas Mekas 100!“, jos dalyvius, organizatorius ir partnerius netrukus bus galima rasti specialiai kuriamame internetiniame kalendoriuje www.jonasmekas100.com.

Partnerystės ryšiai sujungė virš 60 organizacijų visame pasaulyje

Programos „Jonas Mekas 100!“ partneriai – tokios solidžios ir pasaulyje gerai žinomos kultūros institucijos, kaip Niujorke įsikūrę Žydų muziejus ir Linkolno kino centras, Džersyje veikiantis Monira Foundation (JAV), taip pat Venecijos tarptautinis kino festivalis (Italija), Romos parodų rūmai (Italija), Tel Avivo Felicijos Blumental muzikos centras (Izraelis), HOME – Mančesterio šiuolaikinio meno centras (JK), Diuseldorfo kino muziejus (Vokietija), Camargo fondas (Prancūzija), Vroclavo kino festivalis „Naujieji Horizontai“ (Lenkija), Tamperės kino festivalis (Suomija), leidyklos „Spector Books“ (Vokietija), Busano kino festivalis (P. Korėja) ir kt. Plačios filmų programos numatomos Prancūzijos, Danijos kino institutuose, Tel Avivo ir Jeruzalės sinematekose. Ypatingas partneris Lietuvoje – Lietuvos kino centras.

Šią savaitę Vilniuje renkasi tarptautinės programos partneriai

Didžioji dalis tarptautinės programos „Jonas Mekas 100!“ partnerių ir kultūros atašė lapkričio 24-25 dienomis susirenka Vilniuje susipažinti ir aptarti Jono Meko šimtmečio programos starto.

Susitikimo metu vizito dalyviai apžiūrės Nacionalinėje dailės galerijoje veikiančią parodą „Jonas Mekas ir Niujorko avangardas“, dalyvaus specialiai šiam susitikimui parengtame muzikiniame-literatūriniame vakare Kompozitorių namuose. Jo metu apie J. Meko poeziją susirinkusiems papasakos poetė Aušra Kaziliūnaitė, eilėraščius ir dienoraščių ištraukas skaitys poetas, vertėjas Rimas Uzgiris. J. Meko įkvėptus kūrinius pristatys slemeris, avangardinio repo atlikėjas Žygimantas Kudirka-Mesijus ir kompozitorius Dominykas Digimas. Pastarojo kūrinį atliks pianistė Marta Finkelštein.

Antrąją vizito dieną susitikimo dalyviai lankysis Kaune, kur susipažins su „Kaunas 2022“ programa ir apžiūrės Kauno bienalės parodas. Tą patį vakarą svečiai turės galimybę dalyvauti J. Meko filmo „Walden“ peržiūroje.

Programą „Jonas Mekas 100!“ koordinuoja Lietuvos kultūros institutas ir Jono Meko fondas (Jonas Mekas Estate), dalinį finansavimą teikia LR kultūros ministerija.

 

Lietuvos kultūros institutas yra Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos įsteigta biudžetinė įstaiga, savo veikla nuosekliai stiprinanti Lietuvos kultūros vaidmenį pasaulyje. Institutas tikslingai užsienyje pristato Lietuvos kultūrą ir profesionalųjį meną, didina kultūros ir meno kūrėjų, šių sričių specialistų ir organizacijų galimybes tarptautinėje erdvėje.

Daugiau informacijos: žinių ir komunikacijos projektų vadovė Rūta Statulevičiūtė-Kaučikienė, [email protected], +370 640 32033, Lietuvos kultūros institutas.