7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Danijos kultūros institutas Vilniuje atidaro keliaujančią vaizdo įrašų parodą apie smurtą lyties pagrindu „Smurto balsai“

Rengėjų inf.
Nr. 34 (1399), 2021-10-29
Kronika

„Smurto balsai“ arba „Voices of Violence“ yra projektas, pasakojantis apie Danijoje, Islandijoje, Baltarusijoje, Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje gyvenančių moterų, patyrusių seksualinį smurtą, seksizmą ir priekabiavimą lyties pagrindu, istorijas ir patirtį. Vaizdo įrašų paroda pristatoma kaip kino festivalio „Scanorama“ dalis.

Paroda bus eksponuojama nuo lapkričio 4 d. iki lapkričio 17 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, 3 aukšte, ir bus atidaryta Danijos ir Lietuvos aktyvistų, rašytojų ir lyčių lygybės ekspertų diskusija lapkričio 5 d. Atidarymo renginys bus transliuojamas Danijos kultūros instituto ir kino festivalio „Scanorama“ „Facebook” puslapyje anglų kalba.

Šiaurės ir Baltijos šalys, taip pat kaip ir Baltarusija, susiduria su daugeliu tų pačių problemų, susijusių su lyčių lygybe, seksizmu ir smurtu lyties pagrindu, ir nesvarbu, kur žmogus gyvena, smurtas lyties pagrindu neabejotinai yra įprastas socialinis reiškinys. JT duomenų bazės duomenimis, kas ketvirta Lietuvoje gyvenanti moteris yra bent kartą per savo gyvenimą patyrusi smurtą lyties pagrindu. Tarptautinis problemos pobūdis kelia poreikį spręsti šias problemas kartu dalijantis žiniomis ir patirtimi. Paroda palengvins apmąstymus, diskusijas ir dialogą apie vyraujančią ir probleminę lyčių nelygybės ir priekabiavimo lyties pagrindu kultūrą. Paroda taip pat siekia sukurti erdvę, kurioje būtų galima išgirsti ir įsiklausyti į bauginančią daugelio moterų tikrovę, nes išklausymas ir supratimas yra pirmasis žingsnis veiksmų ir pokyčių link.

Parodos pagrindą sudaro 35 trumpi vaizdo įrašai, anoniminiai pasakojimai apie smurtą lyties pagrindu, kuriuos pasakoja žinomos Danijos, Islandijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos ir Baltarusijos aktorės, atskleidžia žaizdas, kurias šie potyriai paliko moterims. Tarp jų - ir Lietuvos aktorės Renata Kutinaitė, Teklė Baroti, Elena Ozarinskaitė, Eglė Špokaitė ir Greta Dirmauskaitė. Visos pasakojamos istorijos buvo surinktos glaudžiai bendradarbiaujant su moterų centrais kiekvienoje valstybėje ir yra anoniminės.

Paroda „Smurto balsai“ keliaus per Baltijos šalis ir Baltarusiją, dalyvaudama pripažintuose kino festivaliuose, tarp jų ir „Scanoramoje“. Po Vilniaus paroda keliaus į Taliną, kur bus galima ją pamatyti lapkričio 22 d. - gruodžio 3 d. „Juodosios nakties žvaigždžių“ kino festivalio metu, o gruodžio 8 d. - 21 d. – Rygoje. Tuo pat metu, nuo lapkričio 9 d. bus galima pamatyti internetinę parodą, kuri pratęs „Šiaurės pašvaistės” filmų festivalį (Baltarusijoje), paroda bus rodoma pagrindiniame tinklalapyje: www.dki.lv/voicesofviolence.

Kiekvieną parodą atidarys diskusija su Šiaurės šalių ir vietiniais menininkais, aktyvistais ir kitais ekspertais, dirbančiais šia svarbia tema. Lapkričio 5 d., 19:00 (EET) Vilniuje vyksiančioje atidarymo diskusijoje danų feministė aktyvistė ir lyčių politikos konsultantė Emma Holten, Lietuvos tyrinėtoja dr. Vilana Pilinkaitė Sotirovic, propaguojanti lyčių lygybės, smurto dėl lyties prevencijos ir apsaugos klausimus, ir lietuvių rašytoja, švietimo ekspertė Unė Kaunaitė bei kiti reflektuos apie sudėtingą sąveiką tarp meno, moterų požiūrio ir moters vaidmenis visuomenėje. Visi renginiai bus transliuojami internetu Danijos kultūros instituto „Facebook” puslapyje, kuris bus prieinamas žiūrovams ir už valstybės sienų.

Kviečiame apsilankyti www.dki.lv/voices-of-violence-2021 ir mus sekti www.facebook.com/dki.lv, kad gautumėte daugiau informacijos apie būsimus atidarymo renginius.

Projektą organizuoja Danijos kultūros institutas Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje, bendradarbiaudamas su Šiaurės ministrų tarybos biuru Lietuvoje, kino festivaliu „Scanorama“, MARTA centru, Moterų informacijos centru, „Feministeerium“, „Kvennaathvarf“, „Metafilm“, Latvijos kultūros akademija, WIFT Islandija, „ProRent“, Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka, taip pat padedama Danijos ambasados Lietuvoje ir Danijos ambasados Estijoje bei Kultūros ir rūmų agentūros (SLKS).

#VoicesOfViolenceHeard

Informacija paruošta:

Elīna Sadauska,

Danijos kultūros instituto projektų koordinatorė,

[email protected]

Žymos:
Rengėjų inf.,