7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Tarptautinė konferencija apie Konstitucijos epochą

Valdovų rūmų inf.
Nr. 32 (1397), 2021-10-15
Kronika

2021 m. spalio 20–21 d. Valdovų rūmų muziejaus renginių salėje vyks tarptautinė mokslinė konferencija „Tėvynės laisvės aušra – 1791 m. gegužės 3 d. konstitucija. Genezė. Turinys. Reikšmė“.

Konferencijos programa – XVIII a. pabaigos įvykiai, pokyčiai Lietuvoje ir Lenkijoje – apims penkis svarbius probleminius laukus: parlamentarizmo raidą, Konstitucijos genezę ir turinį, Konstitucijos recepciją to meto ir šiuolaikinėje visuomenėje, Apšvietos epochos raštiją ir meną, visuomenės pilietinį ugdymą ir švietimo istorijos klausimus. Po kiekvieno posėdžio vyks aptarimai-diskusijos, konferenciją užbaigs diskusija. Renginys vyks lietuvių ir lenkų kalbomis su sinchroniniu vertimu.

Tarptautinėje konferencijoje pranešimus skaitys 26 mokslininkai iš Lietuvos, Lenkijos, Jungtinės Karalystės, Vokietijos ir Baltarusios. Baltarusios mokslininkų indėlį parlamentarizmo istorijos tyrimų srityje pristatys du už priešinimąsi režimui priversti savo šalį palikti istorikai – dr. Andrei Macuk ir dr. Vadim Anipiarkov.

Konferencijos tikslas – bendrai diskusijai sutelkus iškiliausius Lietuvos ir užsienio Abiejų Tautų Respublikos politikos, teisės, kultūros, istorinės atminties ir kitų sričių tyrinėtojus, plačiajai Lietuvos ir užsienio visuomenei pristatyti naujausių mokslinių tyrimų rezultatus, susijusius su 1791 m. gegužės 3 d. konstitucijos ir 1791 m. spalio 20 d. Abiejų tautų tarpusavio įsipareigojimo įstatymo geneze, šių dokumentų priėmimo aplinkybėmis (politiniu, geopolitiniu, socialiniu, ekonominiu ir kultūriniu kontekstais), bei išanalizuoti šių reformų poveikį Abiejų Tautų Respublikos visuomenės ir valstybės raidai.

Konferencija – atvira klausytojams. Kviečiami visi besidomintys Konstitucijos epocha, Lietuvos istorija. Išvakarėse, spalio 19 d., Nacionaliniame muziejuje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose šiai istorinei temai bus atidaroma didelė tarptautinė paroda. Konferencijos dalyviai turės galimybę ją aplankyti nemokamai.

Visiems dalyviams būtina registracija: www.valdovurumai.lt/registracija

Patekti į renginį galima tik turint galiojantį galimybių pasą arba ES skaitmeninį COVID pažymėjimą ir užsiregistravus. Per visą renginį privaloma dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones.

Parodos mokslinės ir kultūrinės programos koordinatorė – Dr. Ramunė Šmigelskytė-Stukienė, Vytautas Gailevičius.