7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Prospekto galerijoje (Gedimino pr. 43, Vilnius) rugpjūčio 11 – rugsėjo 4 d. veiks Vytenio Jankūno fotografijų ir video paroda.

Rengėjų inf.
Nr. 25 (1390), 2021-06-25
Anonsai Kultūra

Tai jau aštunta asmeninė autoriaus paroda Vilniuje. Menininkas šioje parodoje eksponuoja du savo naujausius projektus: „Naktinės būtybės” ir „Pašok su manimi“ („Nocturnal Creatures“ ir „Dance With Me“).

 

Susitikimas su menininku rugpjūčio 11 d. (trečiadienį) 16.00–18.00 val.

 

Fotografijų ciklas „Naktinės būtybės“ pasakoja apie didelio miesto nakties gyvenimą. Žmonės linksminasi, lankosi renginiuose arba tiesiog užsiėmę savo reikalais. „Aš tiesiog norėjau papasakoti savo paties istoriją, kuri atsispindi mano nuotraukų personažuose“ – sako Vytenis. Nuotraukos nėra studijinės, bet tiesiog gatvių fotografija, tačiau menininkas redagavo jas savo metodais: ištrindamas fonus ir tik palikdamas svarbias pasakojimo detales. Žmonės Vytenio nuotraukose pavirto į miestiečius be miesto. Jie, kaip aktoriai teatro scenoje, vaidina savo istorijas apie naktinį Niujorką.

 

Nuotraukų video „Pašok su manimi“ yra menininko pasakojimas apie klajones po epidemijos apimtą Niujorko miestą. Vyteniui tai buvo tuo pačiu metu baugi ir pakili patirtis. Jis pamatė savo miestą, kaip dar niekada nebuvo matęs. Pasakojimas susideda iš keturių dalių. Pirma – „Žmonės paliko Manheteną“ pasakoja apie absoliučiai ištuštėjusį miestą. Antra – „Nevilties valandos“ yra apie žmonių sunkumus epidemijos pradžioje. Trečia - „Prabangaus apsipirkimo galas“ yra pasakojimas apie tuščias ir apleistas aukštosios mados parduotuves Soho ir Madison aveniu. Ketvirta – „Laikas buvo dabar“ pasakoja apie socialinius neramumus, įvykusius po G. Floydo nužudymo, miesto rajonų transformaciją, pirmuosius pasilinksminimus ir lėtą miesto gyvenimo sugrįžimą į senas vėžes.

 

Vytenis Jankūnas yra lietuvių kilmės Amerikos menininkas, savo paskutiniuose darbuose naudojantis fotografiją, kaip pagrindinį įrankį įgyvendinant meninius projektus: foto ir video instaliacijas, knygas ir fotografijos parodas. Jis studijavo Lietuvos valstybiniame dailės institute (Vilniaus dailes akademija) ir turi skulptūros ir pedagogikos magistro laipsnį. Vytenis Jankūnas dalyvavo daugelyje grupinių parodų ir surengė asmenines parodas JAV, Lietuvoje ir kitose Europos šalyse. Pažymėtinos yra dvi asmeninės parodos Vilniaus Šiuolaikinio meno centre ir dvi Niujorko mieste. Jis laimėjo pirmą vietą 2020 metų IPA - int'l photography awards savo išleistų knygų kategorijoje ir yra laimėjęs Niujorko meno fondo (NYFA) stipendiją. Taip pat šiais metais jis buvo Sony World Photography Awards finalininkas gatvės fotografijos ir architektūros kategorijose. Vytenis Jankūnas gyvena ir dirba Niujorko mieste.

 

Lietuvos fotomenininkų sąjungos veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

 

Prospekto galerijos darbo laikas:

II-V 12.00-18.00

VI 12.00-16.00

Žymos:
Rengėjų inf.,