7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Institutio media“ kviečia dalyvauti dirbtuvių cikle „Duonos raugo DNR“ kartu su menininke Kamile Krasauskaite

Rengėjų inf.
Nr. 40 (1361), 2020-11-20
Anonsai Kultūra

Dirbtuvės tiek virtualių, tiek individualių asmeninių susitikimų formatu vyks 2020 m. lapkričio 29 d. – gruodžio 18 d. Dirbtuvių dalyviams bus suteikta galimybė sukurti savo unikalią laktobacilų ir laukinių mielių kolekciją minkant tešlą, keliaujant po įvairias vietas bei atliekant kitas praktikas. Dirbtuvių metu bus ieškoma tiek metaforinių, tiek apčiuopiamų būdų perteikti meilės žinutę, parodyti rūpestį ir atrasti universalius, visus mus siejančius ritualus.

 

Vienas iš esminių projekto tikslų – atsekti konkretaus raugo DNR kismo seką, išsiųsti jį į kitą geografinę vietovę ir atlikti sekoskaitos procesą iš naujo. Tai parodys, kaip ta pati medžiaga – šiuo atveju, raugas – praturtėja atsidūrusi skirtingose aplinkose, sykiu išryškinant raugo mikrobų biologinę įvairovę.

 

Siekiant palyginti skirtingas raugo aplankytas bendruomenes ir vietoves bus naudojamas statistinis metodas. Kai kurie dalyviai galės pastebėti, kad jų atgaivintame rauge nutūpė ant jų pačių rankų ir kūnų esančių bakterijų kolekcijos. Atgaivintam raugui įtakos gali turėti daugybė su mūsų unikalia aplinka susijusių veiksnių, tokių kaip klimatas, naudojami skirtingi javai, vanduo.

 

Dalyviai bus aprūpinti įrankiais (džiovintais raugo lapeliais, stiklainiu, duonos kildinimo krepšeliu, nerūdijančio plieno grandikliu ir lino skepetaite) ir instrukcijomis, kaip juos pasitelkti siekiant sugauti daugiau laukinių bakterijų. Tuomet dalyviai bus pakviesti pasidalinti pastabomis apie savo minkomos tešlos aromatą ir kilimo greitį. Šios pastabos bus užfiksuotos dalyviams suteikus galimybę pasirinktu formatu (pvz., pasakojimais, piešiniais ar kylančiai tešlai skirtu muzikos grojaraščiu) sukurti savo asmeninį įrašą apie tai, ką pajuto, sužinojo ar atrado tešlos minkymo ir duonos kepimo proceso metu.

 

Kamilė Krasauskaitė – menininkė, pagrindine medija pasitelkianti duonos raugą. Jos praktika vystosi įgydama skirtingus formatus – nuo instaliacijų ir skulptūrų iki leidinių bei socialinių renginių. Menininkai ir raugas paklūsta tiems patiems fermentacijos principams: procesai nepateikia išbaigto artefakto, instaliacija esti dabarties momente, įvykiai plaukia vienas iš kito ir nuolat tampa bei nyksta, taip būdami performatyvūs. Vienas iš pagrindinių Krasauskaitės veiklos užmojų – suburti ir į savo praktikas įtraukti kuo įvairesnes bendruomenes. Šiuo metu Krasauskaitė taip pat dirba edukacijos ir bendruomenės įtraukimo veiklų kuratore ŠMC, Vilniuje.

 

Dirbtuvės „Duonos raugo DNR“ vyks sudėtiniu formatu: bus surengtos dvi „Zoom“ video-konferencijos, dalyviams bus išsiųstas vaizdo įrašas „besimokant liesti“ ir pateiktas dokumentas su gairėmis bei instrukcijomis įvairiems eksperimentams su raugu. Kartu su dalyviais surinkti duomenys bus nagrinėjami siekiant palyginti, kaip geografinė vietovė ir skirtingi miltai viso proceso eigoje veikia mikrobų augimą. Galutinis dirbtuvių rezultatas bus eksponuojamas nedisciplininių tyrimų laboratorijoje „Alt lab“ Vilniuje.

 

Dirbtuvės vyks lapkričio 29 – gruodžio 18 d. Susidomėjusius kviečiame registruotis ir siųsti trumpą motyvaciją el. paštu [email protected] iki lapkričio 25 d.

 

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė. 

Organizatorius – Institutio media, partneris – Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga.

Padėka tyrėjui ir mokslininkui Edvardui Golovinui už hipotetinių idėjų išvertimą į mokslinius terminus ir pavyzdžius, už proceso žingsnių nukreipimą reikiama linkme, taip pat už loginio pagrindo būsimoms idėjoms sukūrimą. 

 

www.o-o.lt          

 

 

 

Žymos:
Rengėjų inf.,