7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Valdovų rūmuose eksponuojamose akvarelėse atgims nykstantis architektūros paveldas

Valdovų rūmų inf.
Nr. 35 (1356), 2020-10-16
Anonsai Kultūra

2020 m. spalio 14 d., Nacionaliniame muziejuje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose atidaroma paroda „Istorija ir atmintis, Romano Borisovo akvarelės“. Žinomo dailininko, keliautojo, Rytų Prūsijos ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės architektūros paveldo metraštininko R. Borisovo tapytose akvarelėse ir eskizuose užfiksuotas nykstantis architektūros palikimas – senosios bažnyčios ir koplyčios, rūmų ir pilių griuvėsiai, skersgatviai ir kiemai.

 

„Šie darbai ypatingi tuo, kad yra tarsi tikroviškos fotografijos. Daugelyje savo darbų dailininkas sąmoningai vaizduoja negailestingai laiko ir žmogaus sugriautus istorinius pastatus, tuščius, apleistus, piktžolėmis apaugusius jų griaučius. Jis lyg istorikas, vaizdu įtaigiai fiksuojantis praeities pėdsakus, dokumentiką“, – teigia dr. Živilė Mikailienė, kartu su Marijumi Uzorka rengusi parodos koncepciją ir ekspozicijos planą.

 

Valdovų rūmų muziejaus Parodų centre įrengtoje parodoje eksponuojami per daugiau nei keturis dešimtmečius sukurti 78 dailininko darbai. Jie ir padiktavo parodos struktūrą, kurią sudaro trys dalys. Tai – „Senasis Vilnius“, „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės paveldas“ ir „Rytų Prūsija“.

 

Pasak dr. Ž. Mikailienės, ši paroda – tarsi kelionė, kuri prasideda svarbiausiame Lietuvos valstybės istoriniame centre – sostinėje Vilniuje. Šalia lankytojui pristatomi dabartinėje Baltarusioje ir Ukrainoje esantys kultūros paveldo objektai, o tuomet – smarkiai besikeičianti, nykstanti ir vis mažiau senosios istorinės tapatybės turinti Rytų Prūsija, kurią norėtųsi vadinti išimtinai Kaliningradu.

 

„Parodoje eksponuojami ir autoriaus sukurti eskizai, leidžiantys akies krašteliu pažvelgti į dalininko darbų užkulisius bei jį lydėjusias refleksijas“, – sako ji, pridurdama, kad tokiu būdu parodytas ne tik užfiksuotas išlikęs praeities paveldas, bet ir jo atgimimo akvarelėse procesas.

 

Paroda atidaroma Valdovų rūmų muziejaus Parodų centre (VI maršrutas). Ji veiks iki 2021 m. sausio 31 dienos. Šią parodą visą jos eksponavimo laikotarpį lydės kultūrinių renginių programa. Lankytojams taip pat paruoštas katalogas, kurį bus galima įsigyti jau pirmąją parodos eksponavimo dieną.