7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paroda „Aštri stiklo briauna” spalio 7 d.– lapkričio 8 d. galerijoje „Meno parkas”

Rengėjų inf.
Nr. 33 (1354), 2020-10-02
Anonsai Kultūra

Parodoje Aštri stiklo briauna atskaitos tašku laikomos „neskaidrumo“ ir „atsparumo“ sąvokos – savybės, kurios, viena vertus, yra stiklui būdingos ypatybės, o kita vertus, susijusios su socialinių apribojimų keliamais iššūkiais. Turint tai omenyje, parodos tikslas – užmegzti dialogą tarp praktikų, kurioms nepaklusnumas ir nusižengimas taisyklėms yra priemonė nutraukti nusistovėjusius kanonus.

Stiklo atsparumas ir kietumas priešingos dar vienai jo savybei - trapumui. Nepaisant jų skirtumo - jos visos egzistuoja tuo pačiu metu ir stiklą paverčia vertinga bei naudinga medžiaga. Kaip ir kovose su rasistinėmis, mizoginiškomis ir normatyvinėmis pažiūromis - prieštaraujama prieš priespaudos sistemą, tuo pačiu metu (nesėkmingai) naudojant tuos pačius ginklus. Vis dėlto būtent iš nesėkmių kažko pasimokoma. Todėl skirtumus ir bendrumus, kurie nėra savaime suprantami, reikia ginti kaip vietas, kur yra įmanoma kita vertybių sistema. Būtent paribiuose gali atsirasti alternatyvų, o galima kolektyvine kūryba būtų įmanoma paveikti visuomenės reguliavimo mechanizmus.

Eglė Budvytytė ir Bart Groenendaal, Eduardo Hurtado, Jamila Johnson-Small, Mourad Kouri ir Claudia Pagès iš įvairių perspektyvų nagrinėja pasipriešinimo atskirties ir kontrolės sąlygomis formas. Pasitelkdami tokias kūrybines išraiškas kaip rašymas, šokis ar pasakojimas, jie priima keistenybes ir socialinius skirtumus –  tokia menininkų nuostata įgalina juos pačius kurti.

Kuratorė Alba Folgado

Alba Folgado – kuratorė ir nepriklausoma tyrėja, gyvenanti Upsaloje, Švedijoje. Ji tyrinėja vaizdinius pasakojimus apie sunkumus mieste ir performatyvių praktikų socialinę jėgą.Kuratorė mano, kad svarbu rasti sąsajų su kritiniais ir nepirmutiniais diskursais tiek meninėse reprezentacijose, tiek už jų ribų. Alba Folgado bendradarbiavo su „Moderna Museet“ Stokholme ir su „Centro de Arte Dos de Mayo“ Madride. Prieš tai ji buvo Amsterdamo Stedelijk muziejaus biuro komandos narė. Keletas jos paskutiniųjų projektų: „Mano draugas yra čia“ („My frien is Here“) kartu su Stokholmo Karališkuoju menų institutu Stokholme, radijo pasaka „Kam rūpi („Who cares?) vizualinių menų organizacijoje „Gasworks London“, „Rhythmic Encounters“ (Rhythmic Encounters) galerijoje „Chalton“, „Aš rinkčiausi ne“ („I would not to“) galerijoje „La Gran“. Šiuo metu ji kuria pokyčių estetiką, projektą apie miesto kovų performatyvumą visoje Italijoje, Švedijoje ir Brazilijoje. Ji taip pat yra „Naujojo senųjų idėjų žodyno“ (The New Dictionary of Old Ideas), keliaujančios parodos, kuri 2020 m. bus eksponuojama Meetfactory (Praha), Centro Centro (Madridas), Trafo (Čečėnija) ir Šilko muziejuje (Tbilisis) kuratorė. Folgado yra įgijusi Dailės bakalauro laipsnį Madrido Complutense universitete, kuratorystės magistro laipsnį Londono Karališkajame meno koledže, bei dalyvavo kuratorinių tyrimų programoje „CuratorLab“ Konstfack menų universitete Stokholme.

Paroda „Aštri stiklo briauna” spalio 7 d.– lapkričio 8 d. galerijoje „Meno parkas” (Rotušės a. 27, Kaunas).


Spalio 7 d. 18:00 Parodos atidarymas ir Jamilos Johnson-Small (UK) performansas.
Spalio 10 d. 14:00 Ekskursija su kuratore Alba Folgado ir Eduardo Hurtado (Ispanija) performansas.

 

Paroda „Aštri stiklo briauna” - tai tarptautinio stiklo meno festivalio „Vitrum 2020 Pulsas” dalis. Vitrum 2020 festivalio tema – „Pulsas“. Šiuo žodžiu apibūdinamas skirtingų lygių intensyvumas, kuriuo mūsų kūnas reaguoja į gyvenimą. Pulsas – ritmiškas kraujo pumpavimas iš širdies į arterijas – gali būti ramus ar padažnėjęs. Jis pagreitėja reaguojant į išorinius dirgiklius – pavojų, susijaudinimą, aktyvumą ar negalavimą – ir grįžta į ramų, bet pastovų ritmą kūnui esant harmoningoje būsenoje. 

Pulsas taip pat yra trumpa vibracija arba netikėtas, vis besikartojantis garsas. Šia prasme pulsas gali būti suprantamas kaip kūno funkcijos pamėgdžiojimas. Būtent tokį pulsą jaučiame, kai, susidūrę su nepatogiomis situacijomis, užginčijame nusistovėjusias taisykles: tas staigus, nors ir sunkus apsisprendimas padeda mums judėti į priekį siekiant įgyvendinti savo planus, net jei jaučiame grėsmę ar esame atsidūrę pavojuje. Tokiu atveju protas suvaldo kūną ir sugeba fizinį pavojaus signalą paversti jėga.

Šio festivalio metu daugiausia dėmesio bus skirta būtent tokiam iššūkių įveikimui, akcentuojant jausmus ir reakcijas, kylančias tuomet, kai žmogus stumiamas už savo galimybių ribų. Akimirką, kai jo ramybę ir paklusnumą pakeičia įniršis ir pasipriešinimas, išbandomi skirtingi požiūriai ir elgesio strategijos, kuriuos būtų sunku pasiekti esant tylios ir ramios būsenos.

 VITRUM 2020 PULSAS spalio 7 d.– gruodžio 13 d. Kaune.
Daugiau informacijos ir festivalio programa: www.vitrumfestival.com

Žymos:
Rengėjų inf.,