7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kultūros atstovai rengia debatus būsimam Seimui

Rengėjų inf.
Nr. 29 (1350), 2020-09-04
Kronika

Nacionalinė kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacija su partneriais Vilniuje organizuoja vienintelius priešrinkiminius debatus kultūros klausimais su kandidatais į naująjį Seimą, kurių metu sieks išgirsti politikų požiūrį ir įsipareigojimus kūrybinei ekonomikai bei kultūros sektoriui.

Rugsėjo 9 d. vyksiančiuose debatuose, kuriuose dalyvaus apklausose pirmaujančių partijų atstovai, kūrybinių industrijų atstovai diskutuos apie kultūros vaidmenį partijų darbotvarkėje ir kuriant valstybės gerovę, partijų požiūrį į kūrybos ekonomikos klausimus, kultūros sektoriui svarbias mokestines priemones, kultūros vertę bei socioekonomimę reikšmę ir kitus aspektus.

„Artėjant rinkimams, kultūros ir kūrybinei bendruomenei itin svarbu suprasti, kaip skirtingos partijos vertina kultūrą ir kūrybos ekonomiką ir koks prioritetas jai bus skirtas programose, kokių priemonių bus imtasi sektoriaus vystymui“ – sako Nacionalinės kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacijos valdybos pirmininkė Živilė Diavara. – „Manome, kad šie debatai sudomins ne tik kūrybinę bendruomenę, bet ir plačią visuomenę, kurie supranta kultūros pridėtinė vertę ir svarbą mūsų visų gyvenimo kokybei“.

Dalyvavimą debatuose patvirtino Vytautas Kernagis (Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai), Romandas Žiubrys (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga), Gintautas Paluckas (Lietuvos socialdemokratų partija), Vidmantas Krikštaponis (Darbo partija), Simonas Gentvilas (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis), Ieva Pakarklytė („Laisvės partija“) ir Artūras Zuokas (partija „Laisvė ir teisingumas“). Partijos pasirinktos pagal apklausų prognozuojamą galimybę viršyti 5% ribą. Debatus moderuos Mykolas Katkus.

„Partijos rinkimų programa, kaip politinis dokumentas, yra oficiali partijos priešrinkiminė pozicija, kurioje atsispindi partijos ideologija bei požiūris į šalies vystymąsį artimiausiems ketveriems metams. Analizuodami partijų programas matome, kad beveik visos partijos rinkimų programose rašo apie kultūrą ir skirtingai supranta jos reikšmę visuomenės socialiniams bei ekonominiams procesams. Europos Parlamentas kultūros ir kūrybinių industrijų sektorių vertina kaip vieną svarbiausių ekonomikai ir socialiniam gyvenimui. Šis sektorius ES yra trečias pagal dydį darbdavys, sukuriantis 7,5% darbo vietų, todėl ir mes laukiame konkrečių priemonių ir siūlymų, kaip šis sektorius bus vystomas Lietuvoje“, – teigia dr. E. Godlevska kultūros politikos formavimo ekspertė, Nacionalinės kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacijos atstovė.

Renginį tiesiogiai transliuos LRT portalas, įrašas vėliau bus rodomas LRT televizijoje. Taip pat numatoma tiesioginė renginio transliacija Nacionalinės kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacijos „Facebook“ paskyroje ir kituose kanaluose.

Kandidatų į Seimą debatai „Kultūra – prioritetas?“ vyks trečiadienį, rugsėjo 9 d., nuo 17 val., naujoje ir dar neatrastoje verslo ir kultūros erdvėje „Dūmų fabrikas“ Vilniuje (Dūmų g. 5). Susitikimą organizuoja Nacionalinė kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacija kartu su Lietuvos dizaino asociacija, AGATA, Ateities visuomenės institutu, Lietuvos šokio informacijos centru ir Kultūros periodinių leidinių asociacija. Oficialus renginio transliuotojas – LRT. Renginys yra atviras visuomenei, tačiau esant ribotam vietų skaičiui, norintys dalyvauti gyvai kviečiami iš anksto registruotis čia.

 

Daugiau informacijos:

Živilė Diavara

Nacionalinė kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacija 

Valdybos pirmininkė

+370 650 93081

[email protected]

 

--

Apie Nacionalinę kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociaciją

 

Nacionalinė kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacija yra savarankiška, ne pelno siekianti organizacija, jungianti meno ir kultūros organizacijas, asociacijas, kūrybinius verslus, inkubatorius, kūrėjus ir mokslo institucijas.

Žymos:
Rengėjų inf.,