7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Romualdo Požerskio fotografijų parodos ir filmo „Devynios Šventyklos Nevados dykumoje“ pristatymas

Rengėjų inf.
Nr. 29 (1350), 2020-09-04
Kronika

Maloniai kviečiame į Romualdo Požerskio fotografijų parodos ir filmo „Devynios Šventyklos Nevados dykumoje“ pristatymą , kuris vyks  rugsėjo 14.d. 13.30 val.  Užutrakio dvaro sodybos rūmuose  -  Užtrakio g. 17, Trakai

Paroda veiks iki spalio 1d.

Šventyklos Nevados dykumoje 

Monika Požerskytė ir Romualdas Požerskis

Šventyklos (Templ) yra unikalūs meno kūriniai ir tapo festivalio „Degantis žmogus“ siela. Šventyklas kiekvienais metais, kartu su savo padėjėjų grupe, sukuria architektas iš Kalifornijos David Best. Šventykla visada pastatoma iš panaudotų medžiagų, statybinių atliekų ir paskutinę festivalio dieną sudeginama. Šis architektūrinis kūrinys perdirba ne tik materialias atliekas, bet ir žmonių sielas. 

2000 m. David Best sukūrė vidutinio dydžio šventyklą, skirtą atminti draugą, kuris žuvo per motociklo avariją pakeliui į festivalį „Degantis žmogus“. Vėlesniais metais šventyklos statomos didesnės ir tapo išskirtiniu festivalio objektu. David Best projektuojamos šventyklos nesusijusios su jokia religija, jos yra laisvos ir atviros visuomenei. Šios instaliacijos statomos visame pasaulyje, įvairiose bendruomenėse, ypač tose vietose, kurios nukentėjo nuo konfliktų ir stichinių nelaimių. Pagrindinis principas yra suteikti vietą pagarbai ir pasiūlyti susitaikyti.

Kaip pareiškė David Best: „Tam, kad žmonės jaustųsi saugūs, jaustų ir išreikštų gilias emocijas ir galėtų pasveikti, šventyklos turi būti gražios ir subtilios, tuo pačiu metu stiprios, kad galėtų suteikti jaukią paramą“.

Festivalio dalyviai čia palieka savo širdies skaudulius arba viltis, mirusių artimųjų fotografijas, žaislus ir suvenyrus. Tirštai nurašinėdami statinio dalis pasiunčia linkėjimus savo brangiesiems, esantiems šiapus ar anapus. Atveža savo artimųjų pelenus išlaisvinti juos visam su ugnimi. Ši vieta savaime kaupia tokią stiprią energiją, kad neįmanoma išlikti abejingam. Čia ir ašarojama, ir medituojama, ir šypsomasi, ir pasidalijama šiltu žmogišku apsikabinimu. Rytais ir vakarais vyksta vestuvės, įvairių religijų maldos. Saulei kylant koncertuoja jungtinis Kalifornijos simfonijos orkestras. Šventyklos suteikia ramybę galimybę suvokti, kad esate žmogus, prisiminti, atleisti ir prisipažinti. Aplinkui tvyrant chaosui, šventykloje gali pabūti su savimi, atlikti dvasinę išpažinti. Šventyklos statomos festivalio teritorijos pakraštyje ir sudeginamos paskutinę naktį. 

Užutrakio dvare vykstančioje parodoje „Šventyklos Nevados dykumoje“ eksponuojama devynių šventyklų fotografijos. 2008 metų šventyklą užfiksavo duktė Monika. Vėlesniais metais, fotografuodamas šventyklas, aš patyriau dvasinį katarsį. 

Romualdas Požerskis

Apie autorius

Romualdas Požerskis - fotomenininkas.

Gimė 1951 m. Vilniuje.

1969–1975 m. elektrotechnikos studijos Kauno politechnikos institute.

1975 m. apsigyveno Kaune ir pradėjo dirbti Lietuvos fotografijos meno draugijos Kauno skyriuje.

1980–1993 m. laisvas fotografas.

Nuo 1993 m. dėsto Kauno Vytauto Didžiojo universitete,nuo 2011 m. - profesorius.

1990 m. apdovanotas Lietuvos nacionaline premija, Tarptautinės meninės fotografijos federacijos (FIAP) fotografo menininko (AFIAP) garbės vardas (1994),  Vienos Universitete Austrijoje įteikta mecenato Alfredo Toepfer premija už indėlį į Europos kultūros paveldo puoselėjimą ir saugojimą (2004),  apdovanotas ordinu “Už nuopelnus Lietuvai” Riterio kryžiumi (2005), Lenkijos prezidento “Auksiniu Kryžiumi”, už nuopelnus plėtojant Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimą (2006),  LR kultūros ministerijos  paskirta B. Buračo premija (2009), Lietuvos fotomenininkų sąjungos 40-mečio aukso medalis (2009), sidabro medalis už nuopelnus VDU universitetui (2012).

Kūrinių yra Lietuvos bei užsienio galerijose ir muziejuose ( Nacionalinėje bibliotekoje Paryžiuje, Suomijos fotografijos muziejuje, Modernaus meno muziejuje Švedijoje ir kt.), privačiose kolekcijose Lietuvoje ir užsienyje.

Monika Požerskytė - fotomenininkė.

Gimė 1981 m. 

2005 m. baigė Fotografijos ir medijos meno studijas Vilniaus dailės akademijoje.

Nuo 2003 m. Lietuvos fotomenininkų sąjungos narė. 

2006 m. įteiktas Lietuvos Fotomenininkų Sąjungos „Jaunoji Lietuvos Fotomenininkė“ prizas. 

Nuo 2001 m. dalyvavo parodose Lietuvoje, Rytų ir Vakarų Europoje, Skandinavijoje.

Žymos:
Rengėjų inf.,