7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Jochen Lempert. Fenotipas

ŠMC inf.
Nr. 27 (1348), 2020-07-10
Dailė Tarp disciplinų Anonsai

2020.07.17 – 08.30

ŠMC vasaros parodų sezoną tęsiame trečiuoju solo projektu – vokiečių fotografo Jocheno Lemperto analoginių fotografijų parodos „Fenotipas“, instaliuotos ŠMC Didžiojoje salėje, atidarymu. Savo darbuose Lempert tyrinėja sąsajas tarp žmogaus ir gamtos pasaulių, o taip pat – žiūrėjimo, žmogaus žvilgsnio ir buvimo matomu temas. Drauge jo darbai tarsi meta iššūkį antropocentriniam žvilgsniui į pasaulį.

Jochen Lempert studijavo biologiją, kurį laiką dirbo Friedrich-Wilhelms universitete Bonoje ir tuo pat metu, XX a. 9-ajame dešimtmetyje, kaip eksperimentinio kino grupės „Schmelzdahin“ dalyvis, kūrė filmus „super 8“ juosta, eksperimentuodamas su filmavimo, montažo ir juostų ryškinimo metodais bei tyrinėdamas bakteriologinio irimo ir chemikalų poveikį juostai. Nuo tada Lempert tyrinėja įvairių gyvybės formų gyvavimo ir sugyvenimo būdus ir pavidalus, o taip pat – materialias fotografinio atvaizdo savybes. Ši mokslo ir meno sąjunga Lemperto darbuose išskiria jo figūrą šiuolaikinės fotografijos ir meno kontekste.

Jocheno Lemperto kūryba šiandien itin aktuali žvelgiant iš šiandieninio pasaulio iššūkių perspektyvos, t.y. neišvengiamos būtinybės surasti naują pusiausvyrą ekologinių ir socialinių, tarpusavio santykių kontekste. Ir nors jo fotografijos nesiekia šių tikslų tiesiogiai, jos geba pažadinti kitokio, jautresnio ir atviresnio, matymo ir susietumo patirties galimybę.

Kuratorė: Asta Vaičiulytė
Architektas: Linas Lapinskas

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Goethe-Institut.

Vaizdas: Jochen Lempert, Snapai, 2020, sidabro želatinos atspaudas, fragmentas, menininko ir galerijų ProjecteSD (Barselona) ir BQ (Berlynas) nuosavybė.

Žymos:
ŠMC inf.,