7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Nuo liepos 10 dienos, galerijoje „Meno parkas“ (Dorotheenstrasse 22) veiks tekstilininkės Birutės Sarapienės paroda „Gimtinė“

Meno parko inf.
Nr. 26 (1347), 2020-07-03
Kronika

Nuo liepos 10 dienos, galerijoje „Meno parkas“ (Dorotheenstrasse 22) veiks tekstilininkės Birutės Sarapienės paroda „Gimtinė“. Parodą galerijoje galima bus aplankyti iki rugpjūčio 1 dienos.

Dabartiniam globaliam pasaulyje ypač svarbu atsigręžti į savo šaknis, saugoti savo gimtąjį kraštą, jį branginti ir puoselėti. Kad ir kur išvyktų lietuviai, nemanau, kad jie nejaučia nostalgijos savo šaliai, savo gimtinei.

Nuo 2009 metų atradau naują tekstilės technologiją, kurią pavadinau fototekstile, kai audžiama tradicinėmis audimo staklėmis, bet ataudžiama foto atspaudo juostelėmis. Šis audimo būdas sujungia tradicinę technologiją su šiuolaikine skaitmenine spauda, praplečia tekstilės išraiškos galimybes. Savo kūryboje tiesiog pasąmoningai siekiau išausti Lietuvos gamtos vaizdų inspiruotus kūrinius, kurie atskleistų mūsų gamtos grožį. Dauguma kūrinių sukurti panaudojant mano brolio Stasio Kačinsko gamtos nuotraukas. Vienas iš kūrinių – Maironio 150 gimimo metinėms paminėti išaustas Tėvynę apdainuojantis eilėraštis ,,Graži tu, mano brangi tėvyne...“

Bet paskutinį kūrinį ir visą parodą inspiravo Kaune vykęs masiškas medžių kirtimas, kuris sukrėtė savo drąstiškumu. 2018 – ieji yra nužymėti kritusiais medžiais. Ne dėl to, jog buvo seni ar kėlė grėsmę, o dėl to – jog kažkam trukdė. Per gana trumpą laikotarpį įvairiuose Kauno miesto gatvėse buvo iškirsta apie 600 medžių. Kauniečiai šiam valdininkų gestui neliko abejingi. Vyko protestai, rengtos visuomenės sąmoningumą skatinančios iniciatyvos, socialiniame tinkle įkurta aktyvistų grupė „Medžių kirtimui Kaune – STOP“. Pasinaudoję demokratijos suteikiama derybų teise, protestuotojai bandė kalbėtis su valdžios atstovais bei pareigūnais, tačiau jiems nebuvo leista išdėstyti savo pozicijos ir išsakyti turimų argumentų. Jie buvo sulaikyti. Protestuotojus nutildžius – medžiai buvo iškirsti. Ir nors šia temą jau spėjo pakeisti kitos aktualijos, tačiau istorija neliko pamiršta.

Triptike „Medžių rauda“ ji išaudžiama, siūlų gijomis sujungiant netekties skausmą, liūdesį, pralaimėjimo jausmą, tačiau, sykiu, kūrinyje įausta ir kova. Kova už vieną svarbiausių dalykų – gyvybę. Ir nors ši kova buvo pralaimėta, tačiau įrodėme, jog permainingame šiuolaikiniame pasaulyje, dvasinės vertybės vis dar yra mūsų fundamentas.

 

Parodą organizuoja: galerija „Meno parkas“

Partneris: "Gleixnerart"

Parodą remia Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos dailininkų sąjunga.

Žymos:
Meno parko inf.,