7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Nematomi „degančių žmonių“ veidai R. Požerskio fotografijose

Rengėjų inf.
Nr. 24 (1345), 2020-06-19
Anonsai Kultūra

Birželio 18 d. 18 val. atviroje galerijoje „Fantomas“, Vytauto g. 57, Vilniuje atidaroma žinomo fotografo Romualdo Požerskio paroda „Nematomi veidai“, kurioje eksponuojami niekur nepublikuoti kadrai iš gyvenimo būdo festivalio “Burning Man” Nevados dykumoje, JAV. Karantino metu pripratome prie žmonių su kaukėmis, šiame renginyje jos tiesiog būtinos tiek dėl estetinių, tiek ir dėl praktinių priežasčių – kaukės yra daugumos kostiumų dalis bei apsaugo nuo dykumoje siaučiančių dulkių. Parodos kadruose - daug žmonių, tačiau nesimato jų veidų.

 

Nuo 2008-ųjų į „Burning Man“ keliaujantis ir jau 9 kartus ten buvęs R.Požerskis kasmet iš festivalio parsiveža apie 10 tūkstančių kadrų. Daugiau nei 30 metų organizuojamas renginys savaitei išskraidina į alternatyvų pasaulį. Beje, šiemet dėl pandemijos „Burning Man“ vyks tik virtualioje multivisatoje. 

 

Fotografas prisimena savo pirmąją “Burning Man” parodą Šiauliuose: „Vienoje salėje buvo rodomas ir mano sukurtas filmas. Ateidavo budėtojas, buvęs vietinis hipis, sėdėdavo, žiūrėdavo tą filmą kiekvieną dieną. Sako, čia yra mano rojus ir ta vieta, kur galėčiau numirti.“ Atvykusiems čia pirmą kartą, lieka neapsakomas įspūdis, tačiau senbuviams – kitaip. „Burning Man“ virsta į prabangų kurortą su madų demonstravimu ir privalomomis fotografijomis internete. Nuo 1986-ųjų pasikeitė šio utopinio miesto socialinis pjūvis – vietoje senųjų hipių, klajūnų, menininkų daugėja nuomonės formuotojų ir kitų „įžymybių“. Parodos atidaryme bus demonstruojama taip pat dar niekur nerodyta R.Požerskio videomedžiaga iš 2019-ųjų „Burning Man“.

 

Birželio 18 d. parodos atidarymą savo muzikiniais ritualais įgarsins “Burning Man” atmosferą gyvai patyrę didžėjai: iš “Nesakyk mamai”, “Metal on Metal”, “Vaikinai iš padorių šeimų“ ir kitų projektų žinomas Kym Wild bei pasaulį ir septynias jūras apkeliavęs Spitzin su visa savo spalvinga fonoteka.

Lygiai prieš metus galerijoje “Fantomas” buvo pristatyta R.Požerskio paroda “Kelias”. Jai buvo atrinktos akimirkos iš menininko kelionių motociklu po Lietuvą ir automobiliu po JAV bei apsilankymai festivalyje „Burning Man“ ir Bangladeše. Atidarymo metu buvo rodomi R. Požerskio videofilmai apie Kalantos laikų Lietuvos baikerius, Vakarų Amerikos parkus bei „Route 66“ kelią, spalvingas paslaptingojo Bangladešo šeimas.

 

2017-ųjų pavasarį dviaukščiame autobuse įrengta mobili meno galerija „Fantomas” apsistojo Žvėryne ir ėmėsi žadinti apsnūdusį kultūrinį rajono gyvenimą. Prieš tai kelis metus po Vilnių klajojusi galerija į naują vietą atsigabeno įvairių šiuolaikinio meno išraiškos formų bei sukūrė aplink save kūrybišką, baltu smėliu padengtą ir plastmasinėmis palmėmis papuoštą, erdvę. Čia savaitgaliais vyksta spalvingi piknikai, organizuojamos parodos ir kiti renginiai.

 

Kontaktas pasiteiravimui: 

 

Michailas

8 645 86 300

Žymos:
Rengėjų inf.,