7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Nemokama elektroninė knyga „Kalba vaikai“ kviečia dažniau kalbėtis su savo vaikais

Rengėjų inf.
Nr. 22 (1343), 2020-06-05
Anonsai Kultūra Kultūra vaikams

Birželio 1 d. visuomenei bus pristatyta nemokama elektroninė pokalbių su vaikais knygelė „Kalba vaikai“. Joje – vaikų mintys, kurios privers nusijuokti, o kartais ir susimąstyti ar nusistebėti, negi vaikai tikrai apie tai kalba? 

Ar penkiamečiai galvoja apie Dievą? Galvoja! Bet tai netrukdo po dešimties sekundžių paklausti kito svarbaus klausimo "Mama, kur gyvena Kalėdų Senis?" Dar sužinosite, kad keturmečiams rūpi, kas yra meilė, ir kaip atrodo vilkų kakai. Stebėsitės šešiamečio sumanumu į šešiametės klausimą "Ar nori mane vesti?", duoti ko gero vienintelį teisingą atsakymą: "Ne. Kai užaugsiu, tada nuspręsiu". Visi dialogai tikri ir nesumeluoti. Knygų autorė ir žurnalistė Jolita Zykutė užfiksavo pokalbius 2016-2020 m. „Tikiuosi, kad vaikų samprotavimus skaitantys suaugusieji stabtels ir bent akimirkai prisimins, jog vaikai pasaulį mato kitaip. Nes jie – vaikai. Jeigu tai dažniau atsimintume, būtume jiems kantresni ir atlaidesni,“  – sako J.Zykutė.

 Elektroninė knygelė „Kalba vaikai“ pristatoma neatsitiktinai birželio 1-ąją, Tarptautinę vaikų gynimo dieną. „Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvencijoje skelbiama, kad vaikas turi teisę sakyti tai, ką galvoja. Prisipažinkime nuoširdžiai, kaip dažnai klausomės, ką mąsto vaikai?“ – retoriškai klausia J.Zykutė, tvirtindama, kad jeigu „Kalba vaikai“ išprovokuos skaitytojus dažniau pasikalbėti su savo vaikais, elektroninės knygelės misija bus įvykdyta.

Aiškindama, kaip atsirado sumanymas sukurti „Kalba vaikai“ , knygos sudarytoja sako: „Kai vaikas mažas, daugelis tėvų mielai dalijasi anekdotus primenančiomis situacijomis, kaip jų atžala kažką šmaikščiai pasakė. Buvau tokia, kaip ir kiti – pradėjau užrašinėti sūnaus Jorio kalbas. Vėliau pradėjau fiksuoti pokalbius su kitais vaikais. Noriu atkreipti dėmesį, kad užrašinėdama net ir juokingus pasakymus, žvelgiau į tokias situacijas su nuoširdžia pagarba. Man tai dažnai sakralios istorijos, kuriomis galėjau prisiliesti prie vaiko subjektyvios tikrovės, pamatyti, kaip pasaulis atrodo jo akimis.  Džiaugiuosi kiekvienu dialogu, kuris įvyko.“ 

„O ką kalba tavo vaikas? Pasikalbėk. Pažaisk. Paskaityk jam. Tiesiog pabūk kartu. Nes vaikai auga labai greitai.“– skelbia elektroninė knyga „Kalba vaikai“, o J.Zykutė maloniai kviečia norinčius pasidalinti savo pastebėtais įdomiais dialogais parašyti elektroninį laišką adresu [email protected]. Galbūt ateityje elektroninės pokalbių su vaikais knygelės leidyba birželio 1-ajai taps gražia tradicija. 

Nemokamą elektroninę pokalbių su vaikais knygą „Kalba vaikai“ galima pažiūrėti paspaudus nuorodą https://issuu.com/jolita.zykute/docs/kalba_vaikai._2020

 Plačiau skaitykite www.jolitazykute.lt     #KalbaVaikai

Žymos:
Rengėjų inf.,