7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Litvakų dienos Londone

Justė Kostikovaitė
Nr. 21 (1342), 2020-05-29
Anonsai Kultūra

2020 m. gegužės 27 d. prasidėjo Lietuvos ambasados Jungtinėje Karalystėje jau 9-ą kartą organizuojamos Litvakų dienos Londone.  Londono Litvakų dienos yra savotiškas tiltas, jungiantis Jungtinėje Karalystėje gyvenančius litvakus su jų istorine tėvyne, taip pat tai svarbus įvykis besidomintiems žydų istorija ir kultūriniu paveldu bei atminties politika, kuri pastaraisiais metais tapo svarbia tema Lietuvos ir tarptautinėje viešojoje erdvėje. Sudėtinga istoriškai susiklosčiusi situacija ir paslėptos emocinės traumos surado savo vietą literatūros kūriniuose, biografijose, pjesėse ir teatrų scenose bei akademinėje aplinkoje. 

 

Atminties temos rezonuoja ir su šiuolaikinio meno lauku. Šį penktadienį, gegužės 29 d. 14 val. Londono laiku vyksiančiame vebinaro „Memory Parks“ vebinaro metu bus gilinamasi kaip šiuolaikiniai menininkai tyrinėja privačios ir viešosios atminties temas bei aktualizuoja jas savo darbuose bei kokias kūrybines raiškos priemones menininkai taiko tyrinėdami jautrius klausimus. Galbūt tinkamiausia media jautriems klausimams atskleisti yra menas viešojoje erdvėje, kur susitinka bendros ir individualios patirtys? 

 

Šio vebinaro metu vyks diskusija tarp  Jungtinės Karalystės ir Lietuvos meno ir kultūros lauko atstovų – Jungtinėje Karalystėje gyvenančios  menininkės litvakės Jenny Kagan, kuratorės Daivos Citvarienės, kuratoriaus ir Folkestone trienalės meno direktoriaus Lewis Biggs, Lietuvoje gimusios ir pasaulyje pripažintos menininkės litvakės Esther Shalev-Gerz ir profesorės Irenos Veisaitės, išgyvenusios Holokaustą.

 

Šis renginys yra dalis pirmųjų 9-ųjų Litvakų dienų, vykstančių virtualioje erdvėjei. Litvakų dienas organizuoja Lietuvos Respublikos Ambasada Jungtinėje Karalystėje ir Lietuvos kultūros atašė Jungtinėje Karalystėje, bendradarbiaujant su Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija. 

 

Registracija į renginnį – http://tiny.cc/4922oz

Renginys taip pat bus transliuojamas Lietuvos Respublikos ambasados Londone Facebook profilyje šį penktadienį, gegužės 29 d., 14 val Londono laiku  (16 val Lietuvos laiku).

 

Dalyviai

 

  • Lewis Biggs – Liverpulio trienalės įkūrėjas ir Folkestone trienalės direktorius, 2019-ųjų m. Kauno bienalės kuratorius-patarėjas
  • Dalia Citvarienė – „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos „Atminties biuras“ kuratorė
  •  
  • Jenny Kagan – lietuvių kilmės britų menininkė, kurios darbai tyrinėja tapatybės, atminties ir jos žydiškos kilmės temas. J. Kagan sukūrė darbus 2017 m. Kauno bienalei ir toliau bendradarbiauja su „Kaunas 2022“ „Atminties festivaliu“.
  •  
  • Esther Shalev-Gerz – Vilniuje gimusi pasaulyje pripažinta menininkė, gyvenanti Paryžiuje. Jos darbai, reprezentuojami pirmaujančiose meno galerijose, tyrinėja atminties, traumos  bei etiškumo moderniame pasaulyje klausimus.
  •  
  • Dr. Irena Veisaitė – literatūrologė, teatrologė, Atviro Lietuvos Fondo steigėja, pasižymėjusi mąstytoja ir visuomenės veikėja, 2012 Gėtės instituto apdovanota Gėtės medaliu už viso gyvenimo veiklą, 2015 pelniusi kultūros ir meno premiją. Dr. Irena Veisaitė išgyveno Holokaustą.
  •  
  • Diskusiją moderuos Justė Kostikovaitė, Lietuvos kultūros atašė Jungtinėje Karalystėje. Jos misija – kultūrinių mainų tarp Lietuvos ir Jungtinės Karalystės skatinimas ir vystymas.
  • Daugiau informacijos apie „Memory Parks“ –  https://docdro.id/yWw0Mha
  • Pilna 9-ųjų Litvakų dienų Londone programa – https://docdro.id/NRRbk8b