7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Mirė dailininkė, akvarelininkė Ramunė Kmieliauskaitė

LDS inf.
Nr. 19 (1340), 2020-05-15
Kronika

Su liūdesiu pranešame, kad šių metų gegužės 13 d., eidama 60-uosius metus, mirė dailininkė, akvarelininkė, Lietuvos dailininkų sąjungos narė

Ramunė Kmieliauskaitė.

 

(1960 06 22 – 2020 05 13)

Urna bus pašarvota Laidojimo paslaugų centre prie Šv. Apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios, Vilniuje nuo gegužės 16 d., šeštadienio, 16 val. (M. K. Paco g. 4).

Laidotuvės vyks gegužės 17 d., sekmadienį, 14 val.

Antakalnio kapinėse Menininkų kalnelyje.

 

Šeimos pageidavimu, norinčius prašome atnešti spalvotų gėlių.

 

Ramunė Kmieliauskaitė gimė 1960 m. birželio 22 d. Vilniuje. 1977 m. įstojo M. K. Čiurlionio menų mokyklą, kurią 1978 m. baigė ir įstojo į Dailės institutą, grafikos specialybę. Nuo 1992 Lietuvos dailininkų sąjungos narė.

1984 m. baigė Lietuvos dailės institutą – grafikos fakultetą. Nors baigė grafiką, daugiausia kūrė akvareles, kuriose ryški senovės kinų ir japonų, impresionistų ir postimpresionistų kūrybos įtaka. Sukūrė savitą stilių: akvarelės panašios į arabeskas, būdingi šiltų ir šaltų tonų deriniai, virpantys arba spontaniški peršviečiami potėpiai, įvairios faktūros, laisva kompozicija, vyrauja augalų, dažniausiai gėlių motyvai. Dailininkė kūrė ir estampus, ekslibrisus, knygų iliustracijas. Bet spalva ją domino jau studijų metais, diplominį darbą išraižė spalvota mišria grafikos technika.

Tapytojas Eduardas Urbanavičius, rekomenduodamas Ramunę Kmieliauskaitę stojimui į LDS, taip yra apibūdinęs dailininkės kūrybą: „Pasižymi subtiliu koloritu, spalvine kultūra. Darbai profesionaliai atlikti, įdomūs kompoziciniai sprendimai, aukšto lygio išpildymas, išlaikyta akvarelės specifika“.

Kūrėja nuo 1980 m. surengė kelias dešimtis solinių parodų, dalyvavo daugybėje jungtinių parodų Lietuvoje ir užsienyje. Dailininkės darbai eksponuoti Prancūzijoje, Švedijoje, Danijoje, Suomijoje, Vokietijoje, Italijoje, JAV ir kitose šalyse.

Nuo 1992 m. Ramunė buvo ir Lietuvos akvarelininkų grupės AQUA narė.

 

Iš dailininkės pasisakymų:

/.../ Dailės akademijoje man penkerius metus profesorius A.Petrulis akvarelę dėstė. Dar ir M.K.Čiurlionio meno mokykloje akvarelės pamokos vyko. Akvarelė man yra kaip muzika, kaip improvizacija, iškart matai rezultatą. Grafika tuo įdomi, kad transformuojasi, kai tu ją atspaudi. Akvarelė man patinka dėl spalvų, yra nenuodinga, gali lieti bet kur, kur tik yra langas.

/.../ pasirinkau tokią specialybę, kai namuose visą laiką viena piešiu, lieju, spausdinu ir neinu į jokį darbą. Baigusi mokslus porą metų padirbėjau mokykloje. Ir lengva širdimi atsisakiau to darbo. Nenoriu turėti nei viršininko, nei pavaldinių. Dirbdama galiu klausytis savo mėgstamos klasikinės muzikos, galiu poezijos knygą atsiversti ir joje įkvėpimo paieškoti. Mano kūrybai - akvarelinei išraiškai, ta vienatvė yra palankiausia.(http://www.delfi.lt/gyvenimas/istorijos/moterys-ir-deives-rkmieliauskaite-ir-hestija.d?id=18672470)

Kad ir ką sakyčiau, čia gi vis tiek tebus tik žodžiai. Jei iš tikrųjų žodžiais mokėčiau išreikšti save geriau nei spalvomis, netapyčiau. Mano kalba yra potėpių, gamtos formų ir atspalvių kalba. Būna, saulė ryškiai šviečia, ryškiai pieva žaliuoja, gyvenimas nuostabus, tu paišai, atrodo, įkvėpimas buvo, bet rezultatas nekoks. Tu visai nesupranti, kada geriausią darbą nutapai. (http://www.respublika.lt/lt/naujienos/kultura/kulturos_naujienos/nebesiskirs_su_lietuvisku_peizazu/,print.1)

Dailėtyrininkų įžvalgos:

Ramunės Kmieliauskaitės kūrybos erdvė – tai darnos ir ramybės oazė. Ramunės akvarelės skaidrių spalvų žaismas, spinduliuojantis džiaugsmą ir ramybę, veda mūsų mintis tolyn nuo šio pasaulio dulkių. O pati dailininkė, atrodo, tik pirštų galiukais liečiasi šios žemės, skleidžia gerumo ir susitaikymo kerus...(https://www.mruni.eu/lt/naujienos/detail.php?el=112092)

V. Brazauskaitė: Aš ją sau vadindavau gėlių fėja. Viena geriausių Lietuvoje akvarelininkų, nežinau, kas geriau už ją gėles tapė. Jos akvarelės nei saldžios, nei miesčioniškos, labai techniškos, bet ir labai gyvos, natūralios. Ji jautė gamtos grožį. (https://www.lrt.lt/naujienos/kultura/12/1178175/netekome-akvarelininkes-ramunes-kmieliauskaites-kolegos-ja-vadino-geliu-feja)

Lietuvos dailininkų sąjungos vardu reiškiame nuoširdžią užuojautą velionės šeimai, giminaičiams, kolegoms bei visiems pažinojusiems dailininkę.

 

LDS informacija

Žymos:
LDS inf.,