7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Gegužės 5 d. Lietuvos nacionalinis muziejus atidaro 3 padalinius – tarp jų ir Gedimino bokštą

LNM inf.
Nr. 17 (1338), 2020-05-01
Anonsai Kultūra

Lietuvos nacionalinis muziejus lankytojams duris atvers gegužės 5 d., bet palaipsniui – iš pradžių atidarys tik tris savo padalinius: Naująjį arsenalą, Vilniaus gynybinės sienos bastėją ir Gedimino pilies bokštą. Nustatytos taisyklės, užtikrinančios saugų muziejaus lankymą, įrengtos vietos dezinfekuoti rankas, lankantis būtina dėvėti apsauginę veido kaukę.


„Gegužės 5 dieną duris atversiantys muziejaus padaliniai dirbs įprastiniu režimu ir nekeis savo darbo laiko. Vis dėlto, norėdami užtikrinti saugumą, prašome lankytojų pagalbos – laikytis taisyklių“, – sako Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorė Rūta Kačkutė.


Trys muziejaus padaliniai dirbs įprastu režimu, tačiau laikantis saugumo reikalavimų srautas juose gali būti ribojamas. Naujajame arsenale vienu metu gali lankytis 100, Vilniaus gynybinės sienos bastėjoje – 50, o Gedimino pilies bokšte – 20 žmonių.


Patekti į muziejų vienu kartu galės ne daugiau kaip du lankytojai arba didesnė grupė, kurią sudaro vienos šeimos nariai. Lankytojai privalo dėvėti apsaugines veido kaukes, dezinfekuoti rankas, laikytis saugaus atstumo.


Naujasis arsenalas lankytojus pasitiks atsinaujinusiu vestibiuliu ir nematytais eksponatais, kuriais papildyta nuolatinė ekspozicija.


„Nuolatinę ekspoziciją atnaujinome ne tik dar nerodytais eksponatais, bet ir trumpais tekstais, kurie lankytojams turėtų padėti lengviau suprasti pristatomų kultūros vertybių kontekstą“, – sako Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorė R. Kačkutė.


Naujajame arsenale taip pat veikia naujausia paroda „Nesusitaikę“, skirta Lietuvos nepriklausomybės trisdešimtmečiui paminėti. Išskirtiniai šios parodos eksponatai buvo virtualiai pristatyti karantino metu, specialioje muziejaus skiltyje #kąveiktikaineveikiame, dabar juos galima pamatyti iš arti. Taip pat lankytojai galės išbandyti interaktyvų edukacinį žaidimą, žaidžiamą išmaniaisiais telefonais. Naudojantis programėle Actionbound pateikiami klausimai, siejantys matomus parodos eksponatus su istoriniu laisvėjimo ir Nepriklausomybės atkūrimo laikotarpiu. Artimiausiu metu muziejus kvies įsidiegus šią programėlę interaktyviai ir saugiai tyrinėti kitus muziejaus padalinius.  


Lankytojai laukiami Vilniaus gynybinės sienos bastėjoje, kur iki gegužės 31 d. pratęsiama didžiulio populiarumo sulaukusi paroda „200 batų – 700 metų“. Karantinas tiesiogiai paveikė šią parodą – iš Lenkijos Gdansko archeologijos muziejaus kol kas negalintys atvykti kolegos sutiko paskolintus eksponatus dar kurį laiką palikti Lietuvoje.


O pasižvalgyti į pavasarėjantį Vilnių kviečiame nuo Gedimino pilies bokšto. „Siekdami užtikrinti saugumą ir atkreipdami dėmesį į itin siaurus bokšto laiptus vienu metu negalėsime priimti daugiau kaip 20 asmenų“, – lankymo specifiką nulėmusį veiksnį įvardijo Gedimino pilies bokšto vedėja Asta Daunoravičienė.


Antruoju etapu, nuo gegužės 8 d., Lietuvos nacionalinis muziejus atidarys ir kitus savo padalinius: Vilniuje – buvusią areštinę ir Kazio Varnelio namus-muziejų (pastarąjį bus galima lankyti nuo trečiadienio iki sekmadienio), taip pat padalinius regionuose – Vinco Kudirkos muziejų, Jono Šliūpo memorialinę sodybą, Jono Basanavičiaus gimtinę.


„Visą šį laiką – nuo akimirkos, kai buvo uždarytas kovo 16 d., iki pat gegužės 5 d. – muziejus lankytojus kvietėme apsilankyti virtualiai. Pristatėme parodų, kuriose jie negalėjo apsilankyti, eksponatus ar išskirtines muziejaus erdves. Dabar jau po truputį ir saugiai galime pakviesti viską pamatyti savo akimis“, – sako Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorė R. Kačkutė.


Lietuvos nacionalinis muziejus gegužės 5 d. atidaro duris kartu su kitais trimis nacionaliniais muziejais – Lietuvos nacionaliniu dailės muziejumi, Nacionaliniu muziejumi Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmais, Nacionaliniu M. K. Čiurlionio dailės muziejumi.
 

Žymos:
LNM inf.,