7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Muziejai vėl laisvi: Valdovų rūmai vėl atsivers su ypatinga lankytojų apsaugos sistema

Valdovų rūmų inf.
Nr. 17 (1338), 2020-05-01
Anonsai Kultūra

Kartu su kitais trimis Lietuvos nacionaliniais muziejais 2020 m. gegužės 5 d. duris vėl atversiantis Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai planuoja lankytojus pasitikti taikydamas patikimą ir saugią aukščiausio lygmens lankytojų aptarnavimo bei apsaugos sistemą. Siekiant užtikrinti visapusišką tiek lankytojų, tiek darbuotojų saugumą, parengtos muziejaus lankymo taisyklės, taip pat įrengtas temperatūrą matuojantis termovizorius, pasirūpinta visa kita reikalinga įranga bei infrastruktūra.

Dėl to Valdovų rūmų muziejus galės dirbti įprastu režimu: planuojama iškart atidaryti visas nuolatines ekspozicijas ir dėl koronaviruso muziejuje „įkalintas“ parodas „Nuo SACRO iki PROFANO. Giorgio Baratti dailės kolekcija iš Milano“, „Šlovingas, didis ir neregėtas įvykis: 1611 m. Maskvos caro priesaika“ bei „Archeologijos atodangos: nauji tyrimai Valdovų rūmuose“.

„Viena vertus, džiaugiamės, kad pagaliau galėsime atverti duris ir vėl susitikti su savo lankytojais, kita vertus, jaučiame didelę atsakomybę ir pareigą užtikrinti tokį žmonių saugumą, kad nereikėtų vėl sugriežtinti karantino reikalavimų. Tai nauja patirtis visiems muziejams, tad suvienijome jėgas, tariamės, dalijamės patirtimi ir kartu su kitais nacionaliniais muziejais – Lietuvos nacionaliniu muziejumi, Lietuvos nacionaliniu dailės muziejumi ir Nacionaliniu M. K. Čiurlionio dailės muziejumi – planuojame nuosekliai, atsargiai bei pagal galimybes „išsilaisvinti“ iš situacijos: vieni – palaipsniui atidarydami filialus ir ekspozicijas, kiti, tokie kaip Valdovų rūmų muziejus, atidarydami viską iškart“, – teigia Valdovų rūmų muziejaus direktorius dr. Vydas Dolinskas. Kartu pabrėžia, kad šiuo atveju jo vadovaujamai institucijai dėl esamų didelių ekspozicinių plotų, kurie siekia 10 tūkst. kv. metrų, pasisekė kiek labiau nei kitiems muziejams – laikantis visų saugos reikalavimų vienu metu muziejus gali priimti net iki 1 000 lankytojų, t. y. tiek žmonių, kiek muziejus priimdavo piko metu, kai šalyje veikė visi darželiai, mokyklos ir lankydavosi nemažai užsienio turistų. Be to, Valdovų rūmų muziejuje yra moderni ventiliavimo sistema su aukštos kokybės filtrais, užtikrinanti reikiamą oro apykaitą patalpose per 1 valandą.

Dėl šių priežasčių duris atvėręs Valdovų rūmų muziejus neplanuoja trumpinti darbo laiko arba taikyti kokių nors kitų lankymo apribojimų (pvz., registracijos ar laiko rezervavimo), tačiau prašo lankytojų padėti muziejui užtikrinti saugumą laikantis elementarių lankymosi taisyklių.

Į muziejų besiruošiančių atvykti lankytojų prašome būti sąmoningiems, atsižvelgti į rekomendacijas rizikos grupės asmenims likti namuose, taip pat suprasti, jei į muziejų nebus įleisti tie, kurių temperatūra aukštesnė nei 37,2 °C arba kurie turi ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų simptomų, tokių kaip sloga, čiaudulys, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas. Į muziejų bus įleidžiami tik apsaugines veido priemones dėvintys lankytojai, atvyksiantys ne didesnėmis nei dviejų asmenų grupėmis (išskyrus šeimas ir artimus giminaičius).

Atvykusieji į muziejų pirmiausia turės dezinfekuoti rankas ir pereiti termovizoriaus zoną. Nustačius, kad lankytojas turi temperatūros, bus tikrinama pakartotinai ir tuomet sprendžiama dėl apsilankymo muziejuje arba rekomendacijų kreiptis į sveikatos apsaugos specialistus. Perėję patikrinimą, lankytojai po vieną bus aptarnaujami kasose, čia prašoma atsiskaityti saugiau – banko kortele. Tuomet palikę daiktus ir viršutinius drabužius nuolat dezinfekuojamose daiktų saugojimo kamerose, laikydamiesi saugaus dviejų metrų atstumo tarp apsilankiusių žmonių ir darbuotojų, lankytojai galės apžiūrėti visas Valdovų rūmų muziejaus ekspozicijas ir muziejuje veikiančias parodas.
    
„Nors pasaulinių pandemijų metu kultūra tarsi nustumiama į antrą planą, tačiau reikia pasakyti, kad mūsų žmonėms ji tikrai rūpi – vos paskelbus apie sušvelnintas karantino sąlygas, sulaukėme nemažai lankytojų skambučių ir klausimų, kada jie galės ir ar spės aplankyti iš Italijos atkeliavusią didžiulę tapybos ir skulptūros darbų parodą „Nuo SACRO iki PROFANO. Giorgio Baratti dailės kolekcija iš Milano“, pamatyti per paskutinius archeologinius tyrimus rastus eksponatus, kurie prieš karantiną buvo rodomi tik dvi dienas, Maskvos caro Vasilijaus Šuiskio priesaiką vaizduojančią monumentalią drobę, taip pat – atnaujintas nuolatines ekspozicijas. Turėjome tikrai nemažai iššūkių, kad pakeistume savo planus, tad šiuo metu ne tik rūpinamės lankytojų ir darbuotojų saugumo sistema, bet ir deramės dėl parodų pratęsimo bei rengiame visus tam reikiamus dokumentus. Tad lankytojai gali būti ramūs – paroda iš Italijos pas mus dar tikrai pasisvečiuos galbūt net iki rugsėjo mėnesio, o archeologų rastų eksponatų taip pat neskubėsime grąžinti į konservavimo ir restauravimo dirbtuves“, – sako Valdovų rūmų muziejaus direktorius.

Šiuo metu Valdovų rūmų muziejų galima lankyti ir virtualioje erdvėje, į kurią persikėlė nufilmuotos gidų ekskursijos, edukaciniai užsiėmimai, eksponatų duomenų bazės ir pasivaikščiojimai skaitmeninėse galerijose, o nuo gegužės 5 d. gyvai muziejuje apsilankę lankytojai galės pamatyti realius pokyčius, įvykusius ne tik nuo muziejaus veiklos pradžios, bet ir per karantino laikotarpį pirmojo maršruto „Istorija, archeologija, architektūra“ ekspozicijose.