7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Garsūs vaikų ir paauglių knygų kūrėjai internete rengia susitikimus su skaitytojais

Rengėjų inf.
Nr. 13 (1334), 2020-04-03
Kultūra Kultūra vaikams

Tarptautinė vaikų knygos diena pasaulyje minima jau daugiau nei 50 metų. Šventės idėją iškėlė Tarptautinė vaikų ir jaunimo literatūros asociacija (IBBY), o pasirinkta diena – balandžio 2-oji – siejama su žymiojo danų pasakininko H. K. Anderseno gimimo diena. Šia proga literatūros pažinimo programa „Vaikų žemė“ kartu su IBBY Lietuvos skyriumi ir Anykščiuose įsikūrusiu vaikų ir paauglių edukacijos centru „Istorijų dvarelis“ rengia „Vaikų literatūros savaitę“, kurios metu skaitytojai iki balandžio 9 d. galės susipažinti su savo mėgstamų knygų kūrėjais.

Dėl šalyje paskelbtos ekstremalios situacijos ir karantino, šiemet vaikiškų knygų mėgėjams šią dieną tenka paminėti kitaip – kiekvienam savo namuose. Vaikų literatūros savaitės kūrėjai sugalvojo, kaip tokią situaciją paversti privalumu – internete gyvai vyksiantis renginys „Vaikų literatūros savaitė“ suvienys ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje laiką namuose leidžiančius lietuviškų šaknų turinčius vaikus.


„Vaikų literatūros savaitė“ vyksta nuo balandžio 2-osiosiki balandžio 9-osios dienos. Šios savaitės vakarais internete gyvai vyks garsių Lietuvos knygų kūrėjų susitikimai su vaikais. Knygų autoriai ir iliustruotojai dalinsis, kokia knyga ir kodėl vaikystėje jiems patiko labiausiai, skaitys ištraukas iš jos, pasakos, kaip prasmingai leisti laiką, kai nereikia eiti į mokyklą arba darželį ir negali susitikti su draugais.


„Tikime, kad susitikimai su šių dienų autoriais tiesiogiai skatina vaikų domėjimąsi knygų skaitymu. Jei po susitikimo jauniesiems dalyviams kils klausimų, o ką gi šis žmogus parašė arba kokias knygas iliustravo – puiku, vadinasi, sužadinome jo smalsumą. Tuo pačiu siunčiame žinutę suaugusiesiems, kad įsigydami lietuvišką knygą vaikams Jūs paremiate ir kūrėjus, ir leidėjus. Ypač tai svarbu mažesnėms, neretai originalesnių formatų ieškančioms ir drąsiau ekspermentuoti linkusioms leidykloms. Taip didėja tikimybė, kad karantinui pasibaigus rašytojai ir iliustruotojai galės toliau kurti, o leidėjai išliks ir galės knygas toliau leisti“, - sako programos „Vaikų žemė“ įkūrėjas Justinas Vancevičius.


Renginiuose dalyvauti ir vaikams dovanoti savo laiką sutiko puikiai žinomi rašytojai: Vytautas V. Landsbergis, Evelina Daciūtė, Kotryna Zylė, Tomas Dirgėla, Neringa Vaitkutė, iliustruotojos Aušra Kiudulaitė, Lina Itagaki, Rasa Jančiauskaitė, Inga Dagilė ir daugelis kitų. Iš viso daugiau nei dvidešimt vaikų knygų kūrėjų, kurių knygas leidžia Tikra knyga, Aukso žuvys, Dominicus Lituanus, Alma littera, Tyto alba, Nieko Rimto, Švieskime vaikus, Žalias kalnas, Gallimard Jeunesse, Vaiga leidyklos.


„Vaikų literatūros savaitę“ rengia literatūros pažinimo programa „Vaikų žemė“, Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asožciacijos IBBY Lietuvos skyrius ir Anykščiuose įsikūręs vaikų ir paauglių edukacijos centras „Istorijų dvarelis“. Renginiai yra nemokami.


Platesnę informaciją apie „Vaikų literatūros savaitės“ renginius rasite „Facebook“ renginyje arba www.vaikuzeme.lt.
Susipažinkite su autoriais, dalyvaujančiais „Vaikų literatūros savaitėje“, šiame vaizdo įraše.

Apie „Vaikų žemę“:
„Vaikų žemė“ ‒ tai literatūros pažinimo programa vaikams ir paaugliams. Jos tikslas – būti neformaliojo ugdymo erdve, kurios edukacinės ir kultūrinės veiklos skatintų vaikus domėtis literatūra ir ją pamilti. Programa organizuoja literatūrines dienos stovyklas Lietuvoje ir užsienyje, rengia literatūros, meno ir pramogų festivalius, kurie per kelerius metus jau tapo tarptautiniais, kviečia vaikus į ypatingas pamokas ‒ kai apie lietuvių kalbą, istoriją, muziką ar kitą discipliną gali išgirsti iš rašytojo ar iliustratoriaus lūpų.
Programą „Vaikų žemė“ inicijavo švietimo pokyčių lyderiai VšĮ „Mokyklų tobulinimo centras“.

Daugiau informacijos: Programos „Vaikų žemė“ įkūrėjas Justinas Vancevičius [email protected] +370 616 26 966

 

 

 

Žymos:
Rengėjų inf.,