7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Urbanistikos ir kultūros tyrėjos Anos Vilenica paskaita „Menas ir (anti)social(istiniai) būstai Serbijoje: prieštaravimai ir antagonizmai“

Architektūros fondo inf.
Nr. 10 (1331), 2020-03-13
Anonsai Kultūra

Kovo 12 dieną, ketvirtadienį, Architektūros [pokalbių] fondas kviečia į urbanistikos ir kultūros tyrėjos Anos Vilenica paskaitą „Menas ir (anti)social(istiniai) būstai Serbijoje: prieštaravimai ir antagonizmai“.

Paskaitoje Ana Vilenica nagrinės daugiasluoksnius socialinio meno prieštaravimus Europos periferijose. Šiandieninė meno rolė(s) būsto problemose yra naujausių kapitalizmo mutacijų, paverčiančių menus į kapitalo šaltinius, indikatorius. Tačiau galime aptikti daug atvejų, kai menai susivienijo su engiamais gyventojais, tapdami karingais bendrininkais kovose dėl būsto. Solidarumo principas buvo ir yra pagrindinė jėga meno politinėje plotmėje, kuriuo siekiama atgauti mūsų istorijas, statyti naujas socialines infrastuktūras ir palengvinti įgūdžių mainus / organizavimąsi būsto judėjimų viduje. Analizuodama situaciją Serbijoje, Vilenica išgrynins socialinio meno tipologiją ir atkreips dėmesį į nuolatinio pasidavimo ir išnaudojimo draskomą šiuolaikinį meną bei jo bandymus sukurti alternatyvius naratyvus ir naujas reprodukcijos formas be visuomenės.

Ana Vilenica yra urbanistikos ir kultūros tyrėja bei meno teoretikė. Šiuo metu ji tęsia post-daktarines (Marie Curie tyrimų stipendija) School of Arts and Creative Industries (LSBU), kur dirba projekte tiriančiame meno vaidmenį apgyvendinimo (angl. housing) krizių apimtuose Londone ir Belgrade. Vilenica įgijo daktaro laipsnį University of Arts Belgrade. Jos tyrimų sritis apima meno ir kultūros įtaką urbanistinėje regeneracijoje Serbijoje ir regeneracinio meno reikšmę neo-kolonijinėje vadinamosios Europos periferijos modernizacijoje. Vilenica reguliariai rašo žurnalams, knygoms ir yra knygos „Becoming a Mother in Neoliberal Capitalism“ (uz)bu))na))), Belgrade, 2013, antras leidimas 2016) redaktorė ir viena iš knygos „On the Ruins of Creative City“ (kuda.org, Novi Sad, 2013) redaktorių.
 
Pokalbis anglų kalba vyks 2020 m. kovo 12 d. ketvirtadienį,
Nacionalinėje Dailės Galerijoje, Konstitucijos pr. 22, Vilniuje.
Pokalbio pradžia: 20:00. Renginys nemokamas.
Pokalbių ciklo strateginis partneris: Lietuvos Kultūros taryba. Pokalbių ciklo remėjai: PAROC
 
Pokalbis yra 27 architektūros pokalbių ciklo "Regeneracija [ir jos įtampos]" dalis. Praėjusią savaitę pokalbių ciklą pradėjome išsamia Elizabeth Sikiaridi paskaita "Hibridinė erdvė". Visus, kas nespėjo ar neturėjo galimybės, o gal tiesiog nori prisiminti – kviečiame žiūrėti diskusijos įrašą.

Kiti ciklo renginiai šią savaitę:

Kovo 11 d. (trečiadienis)
19:00 Studium P, Pylimo g. 20, Vilnius
Eglė Mikalajūnė ir Dionizas Litvaitis
„Viešojo intereso falsifikacija ir alternatyvių erdvių susiformavimas. Lietuvos kino teatro ir Reformatų atvejai“

Kovo 13 d. (penktadienis)
19:00 Luna6, Zanavykų g. 6, Vilnius
filmo „Cathy Come Home“ (1966) peržiūra (rež. Ken Loach)