7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Seime bus atverta paroda, skirta Rumunijos revoliucijos 30-osioms metinėms

LR Seimo inf.
Nr. 4 (1325), 2020-01-31
Kronika

Seime bus atverta paroda, skirta Rumunijos revoliucijos 30-osioms metinėms
Vasario 4 d., antradienį, 13 val. Vitražo galerijoje (Seimo I rūmai) pristatoma paroda „30-osios Rumunijos revoliucijos (1989–2019) metinės. Rumunijos užsienio reikalų ministerijos diplomatinio archyvo dokumentai“.


Renginio atidarymo metu kalbės Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Rumunija grupės pirmininkas Algirdas Sysas ir Rumunijos ambasadorius Lietuvos Respublikoje Cosmin George Dinescu.

1989 metais įvyko komunistinių režimų žlugimas šešiose Vidurio ir Rytų Europos šalyse, įskaitant Rumuniją. Apskritai rėžimų pakeitimas vyko taikiai, išskyrus įvykius Rumunijoje, kur pratrūko smurto banga. Po revoliucijos Rumunijoje prasidėjo gana ilgas perėjimo etapas. Šalis pratinosi prie demokratinės politinės sistemos, prie rinkos ekonomikos.


Buvo atkurtos vakarietiškos socialinės, politinės ir kultūrinės vertybės ir šalies kulminacija buvo integracija į Europos Sąjungą ir NATO.


Parodoje eksponuojamos to meto nuotraukos ir diplomatiniai dokumentai, saugoti Rumunijos užsienio reikalų ministerijos diplomatiniame archyve. Šie dokumentai atspindi įvykius, kurie ir privedė Rumuniją prie 1989 metų revoliucijos, jie iliustruoja situaciją Rumunijoje iki 1989 m. gruodžio mėn. Čia galima pamatyti tarptautinę reakciją į vidaus pokyčius Rumunijoje valdant Čaušesku.
Parodoje eksponuojami dokumentai ir nuotraukos apie valdžios bandymus kovoti su politine ir diplomatine izoliacija, su nestabilia ekonomine padėtimi Rumunijoje. Yra nuotraukų apie 14 RKP suvažiavimą, kuris vyko 1989 m. lapkričio mėn. Tuomet Nikolae Čaušesku buvo perrinktas Rumunijos vadovu. Taip pat apie Rumunijos emigrantų vakaruose veiklą, 1989 m. gruodžio mėn. įvykius Rumunijoje, apie režimo žlugimą ir perėjimą prie demokratinės visuomenės.
Paroda bus eksponuojama iki vasario 10 d. Ją apžiūrėti galima vasario 7 d. penktadienį atvirų durų valandomis:  nuo 11 iki 15 val. Įėjimas per Seimo I rūmus (nuo M. Mažvydo bibliotekos pusės).

Parengė
Informacijos ir komunikacijos departamento
Ryšių su visuomene skyriaus vyriausioji specialistė
Asta Markevičienė, tel. (8 5) 239 6202, el. p. [email protected]

 

Žymos:
LR Seimo inf.,