7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Nebegyvuojančios Grupės 24 paroda „po 30 metų“

Rengėjų inf.
Nr. 4 (1325), 2020-01-31
Anonsai Kultūra

Vidmanto Martikonio galerijoje – muziejuje „Autoportretas“

2020-01-30–04-11

Parodos atidarymas 2020 m. sausio 30 d. 18 val.           

1990 02 23 Vilniaus dailės parodų rūmuose (dabar ŠMC) atsidarė pirmoji dailininkų grupės „24“ tapybos ir piešinių paroda.             

            

1989 m. vasarą susikūrusi vilniečių tapytojų grupė atkurtoje Nepriklausomoje Lietuvoje ryžosi laužyti ligtolines respublikinių, Dailininkų sąjungos kolūkiniu principu organizuojamų parodų tradicijas, skatino kiekvieno grupės nario kūrybos individualumą, atmetė bet kokių meno tarybų ir komisijų kontrolę, ryžosi nelengvai misijai pačiai tvarkyti savo parodinę ir organizacinę veiklą. Grupės savarankiškos veiklos idėjos greitai įskėlė kibirkštį: viena po kitos Lietuvoje atsirado naujos menininkų grupės „Angis“, „Post Ars“, „1“, „ė“ ir kt. „24“ narių skaičius augo, ji laikėsi solidžiai, kasmet rengė parodas Vilniuje ir kituose miestuose, rodė kūrybą užsienio galerijose. Aplink grupės iniciatorių Povilą Ričardą Vaitiekūną meninės kokybės pricipu susidaręs tapytojų ir meno kritikų kolektyvas, apribojęs galimą narių skaičių iki 24, neužsidarė Pažaislio vienuolių kamaldulių nameliuose, dažnai kviesdavo į savo parodas svečius – įsimintinus Lietuvos meno kūrėjus. Grupės dalyviai pelnė pripažinimą: devyni jos nariai tapo Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatais, kiti užėmė neprastus postus tarnybose. Bet laikas darė savo: idealizmą pakeitė pragmatizmas, veiklos entuziasmo užteko dešimtmečiui. Grupė 2000 metais paskelbė nutraukianti veiklą, nariai sudėjo parašus visuotinio susirinkimo protokole, taip užbraukdami pabaigos liniją sambūrio istorijoje. Per porą XXI amžiaus dešimtmečių tapytojai išsibarstė po asmenines studijas, meno įstaigas, pensijų fondus, keletas, deja, ir po laidojimo vietas. Dabartį pastiprina prasmingo bendrabūvio metai, vis dar girdimi buvusių linksmų grupės susirinkimų balsai, sukurtų ir parodytų paveikslų aura.

           

2020 m. sausio 30 d. Vidmanto Martikonio galerijoje – muziejuje „Autoportretas“ (Vilnius, Pilies g. 12) atsidarysianti (pagal skaičių būtų 19-oji!) nebegyvuojančios grupės „24“ paroda yra lyg pabudimas iš komos būsenos. Reaguodami į pasiūlymą pažymėti pirmosios grupės parodos 30-metį, tapytojai vėl ryžosi sueiti į krūvą ir rodyti savo kūrybą – šį kartą autoportretus. Ekspoziciją sudarys V. Martikonio kolekcijoje esantys grupės narių autoportretai, ją papildys kitų buvusių grupės „24“ dailininkų ir kviestinių svečių darbai. Liūdniausia tai, kad parodoje reikės žiūrėti į save jau „po 30 metų“.

Viktoras Liutkus

 

 

 

Parodos dalyviai

Alfonsas Andriuškevičius

Valentinas Antanavičius

Eugenijus Cukermanas

Kostas Dereškevičius

Bronius Gražys

Leonardas Gutauskas

Linas Leonas Katinas

Algimantas Jonas Kuras

Viktoras Liutkus

Raimondas Regimantas Martinėnas

Henrikas Natalevičius

Vygandas Paukštė

Šarūnas Sauka

Algis Skačkauskas (1955–2009)

Leopoldas Surgailis (1928–2016)

Arvydas Šaltenis

Vytautas Šerys (1931–2006)

Povilas Ričardas Vaitiekūnas

Antanas Martinaitis (1939–1986)

Algimantas Julijonas Stankevičius-Stankus (1933–2009)

 

 

Parodos kuratoriai: Arvydas Šaltenis, Rima Blažytė

Vidmanto Martikonio galerija – muziejus
Pilies g. 12, Vilnius

Darbo laikas

III–VII nuo 11 iki 18 val.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,