7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Fikcija kaip (iš)gyvenimo laukas. Joerdis Mahantos darbų paroda

Rengėjų inf.
Nr. 41 (1320), 2019-12-13
Anonsai Kultūra

Gruodžio 11 d. 19 val. „Galeroje“ (Užupio g. 2A, Vilnius) bus pristatoma Berlyno menininkės Joerdis Mahantos tapybos ir grafikos darbų paroda „Mahanta Show“. Savo darbus autorė dedikuoja didžiausią įtaką jai padariusiam Manoj Mahantai – išraiškingam dailininkui iš Indijos, Asamo valstijos.
Pagrindinės Joerdis Mahantos temos charakterizuojamos kaip išorinės laisvės siekis, intelektualus susikaupimas ir ryšys su nematomu. Savo darbuose menininkė kuria intensyvų ir tirštą kosmosą, kuriame siūbuoja stebėtojas ir skatinami plėstis nauji minčių srautai. Tiek grafikos, tiek tapybos darbuose Joerdis Mahanta perteikia siurrealias erdves, kuriose jungtys ir atsijungimai pasireiškia kaip sapnas ir vizija.


Menininkės darbuose svarbus žingsnis yra minties, prisiminimo susipynimas su realaus pasaulio erdve. Grafikos darbų serijos atspindi menininkės viduje esantį kitų pasaulių derinį, dvasinio bei fizinio gyvenimo struktūras. Techniškai jos darbuose akivaizdžiai patiriama trečioji dimensija, kuri yra perkuriama žaidžiant su atsiminimų pasauliu. Matomos ir ankstesnesniems darbams būdingos erdvės, kuriose stebimos nuogo, atviro savęs demonstravimo užuomazgos.


Supaprastintos ir ornamentinės struktūros – pagrindiniai dailininkės darbų elementai, sugretinti ir tuo pat metu interpretuojami, net peržengia estetinę funkciją. Ornamentai ir simboliai ypač reikšmingi Joerdis kūryboje. Šis metafora tampantis išraiškos būdas ypač sustiprėjo autorei gyvenant Indijos subkontinente – natūraliai užgimęs ir judantis sava eiga, jis yra begalinis ir niekada nesibaigiantis.
Paroda veiks iki gruodžio 31 d.


Parodą organizuoja VšĮ „Kūrybos ratas“, bendradarbiaudamas su Užupio meno inkubatoriumi.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,