7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Slovakų stiklo ir keramikos dizaino paroda „Daugiau yra daugiau II“ Kaune

NMKČDM inf.
Nr. 38 (1317), 2019-11-22
Anonsai Kultūra

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus M. Žilinsko dailės galerijoje (Nepriklausomybės a. 12, Kaune) lapkričio 28 d., ketvirtadienį, 17 val. įvyks šiuolaikinio slovakų stiklo ir keramikos dizaino parodos „Daugiau yra daugiau II“ atidarymas.
 
Paroda „Daugiau yra daugiau II“ visų pirma siekiama pristatyti žiūrovams pastaraisiais metais Slovakijoje realizuotus įdomiausius ir ambicingiausius stiklo ir keramikos dizaino sumanymus. Parodai atrinkti dizaino darbai yra sukurti jauniausios ir vidurinės kartos autorių, kartu eksponuojamas Bratislavos dailės ir dizaino akademijos Stiklo ir Keramikos studijų studentų dizainas.

Darbai pranoksta tradicinį dizaino objekto, kaip praktiškai pritaikyto daikto, supratimą. Praktiškumas tėra viena tokių objektų savybė – ne mažiau svarbios vizualinės, simbolinės, emocinės ypatybės. Dauguma šių dizaino darbų sukurti kaip originalūs savarankiški kūriniai arba yra nedidelės autorinės kolekcijos dalis.

Autorinis dizainas yra palyginti naujas reiškinys Slovakijos dizaino scenoje. Jis susiformavo natūraliai, kaip reakcija menkstant keramikos ir stiklo pramonei (porceliano pramonė Slovakijoje faktiškai neegzistuoja, bet yra du stiklo gaminių fabrikai). Dizaineriai savo studijose ir dirbtuvėse dažnai naudoja keramiką ar porcelianą, tam tikros technologijos ir medžiagos pasirenkamos intymioms istorijoms išreikšti. Stiklo gamybos technologijos sudėtingesnės ir brangesnės, tad tokiems dirbiniams būtina tam tikra infrastruktūra. Todėl autoriai kuria pačiuose stiklo fabrikuose Slovakijoje, Lenkijoje, o dažniausiai Čekijos Respublikoje – mat čia esama atitinkamoms technologijoms pritaikytų patalpų. Šiems darbams būdinga pramoninio gaminio estetika, kurios siekiama sąmoningai.

Paroda „Daugiau yra daugiau II“ atskleidžia įvairius menininkų Peterio Ďurišo, Patriko Illo, Simonos Janišovos, Michaelos Stanovos-Koprdovos, Igorio Kováčo, Lucios Betinskos-Kováčikovos, Petros Molnárovos, Markétos Novákovos, Ľubomíro Ontkóco, Miros Podmanickos, Rudolfo Rusňáko, Aleksandros Stencel, Zuzanos Svatik, Lindos Vikovos žvilgsnius bei technologinius eksperimentus. Požiūrių įvairovė ir originalumas turbūt geriausiai charakterizuoja šiuolaikinį Slovakijos stiklo ir keramikos dizainą. Kiekvienas autorius siekia pasukti savo išradimų keliu. Kūrybos esmė pirmiausia ir yra malonumas atrasti tai, ką įmanu padaryti.

Doc. Patrikas Illo, Bratislavos dailės ir dizaino akademijos Stiklo studijos vadovas

Paroda veiks: 2019 11 28 – 2020 01 19
Papildomą informaciją teikia: Eglė Komkaitė-Baltušnikienė tel. 8 656 369 95

 

Žymos:
NMKČDM inf.,