7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Bendrai kūrybai menininkai atveria bendruomenes: apdovanoti aktyviausi Europos taškai

Rengėjų inf.
Nr. 36 (1315), 2019-11-08
Kronika

Praėjusį mėnesį Italijos sostinėje Romoje buvo išdalinti Europos bendruomenių apdovanojimai „Bendros kūrybos ir supratimo link“ („Co-create & comprehend“). Kauno bienalės kuruojamo tarptautinio projekto „Stebuklingi kilimai“ („Magic Carpets“) antrą kartą teikiamą prizą pasidalino Slon (Rumunija) ir Novo Naselje (Serbija) bendruomenės bei italų organizacija „Pontedicontro“. Tarp trylikos projekte dalyvaujančių šalių nominacijas taip pat gavo menininkių mamų susivienijimas „Mothers Artlovers“ Čekijoje bei Kauno Šančių ir Akademijos bendruomenės.

Pasak „Stebuklingi kilimai“ projekto vadovės Neringos Stoškutės, šis apdovanojimas unikalus tuo, kad jis yra skiriamas ne kultūros organizacijoms ar menininkams, o vietos bendruomenėms. „Stebuklingų kilimų“ platforma į bendras menines veiklas įtraukia bendruomenes, kurios turi galimybę dalintis savo istorijomis, pasakojimais, mitais ir nutikimais, taip iš kitų šalių atvykusiems menininkams atskleisdamos ir parodydamos vietos kontekstą. Tokie gyvi susitikimai, patirčių mainai ir bendra kūryba tarp vietos bendruomenių ir užsienio menininkų sukuria terpę geresnės tarpkultūrinės, emocinės ir socialinės aplinkos kūrimui.

Šiais metais daugiausiai „Stebuklingi kilimai“ kuratorių balsų pelnė Slon kaimo vaikų bendruomenė ir Novo Naselje rajono bendruomenė. Vaikai iš Slon kaimelio apdovanoti už smalsumą, atvirumą bei norą bendrauti su užsienio menininkais, iš jų mokytis. Novo Naselje bendruomenė išsiskyrė visą bendruomenę vienijančiu noru susitelkti ir veikti kartu. Trečią vietą ir dalį trijų tūkstančių eurų piniginio prizinio fondo laimėjo italų organizacija „Pontedicontro“, kuri dirba su socialinę atskirtį patiriančių šeimų vaikais, siekia per meninius projektus ugdyti jų pilietiškumą.

„Europos bendruomenių apdovanojimas buvo sukurtas neatsitiktinai – jis skatina vietos bendruomenių aktyvumą ir dalyvavimą kultūros srityje, o tai užtikrina „Stebuklingų kilimų“ projekto tęstinumą. Apdovanotos vietos bendruomenės įvertintos neatsižvelgiant į projekto sėkmę, o bendrą poveikį vietos kultūros ir socialinei aplinkai. Žinoma, kuo atviresnės ir aktyvesnės bendruomenės, tuo sėkmingesnis projektas ir labiau paveikūs projekto rezultatai. Tokias iniciatyvas reikėtų skatinti ir šis apdovanojimas būtent tai leidžia daryti!“ – sako projekto vadovė.

Šią vasarą dvyliktos Kauno bienalės programoje Lietuvoje „Stebuklingi kilimai“ pristatė kroatų menininkės Anos Kovačić ir serbų menininkės Sonjos Jo darbus, kurie buvo sukurti su Akademijos ir Šančių bendruomenėmis. Pasak N. Stoškutės, Europos bendruomenių apdovanojimo nominacijas pelnę Kauno rajonai aktyviai įsitraukė į projektą, mielai dalinosi idėjomis ir toliau savarankiškai tęsia bendras veiklas.

„Kroatų menininkė A. Kovačić rinko medžiagą apie profesorių Tadą Ivanauską, o dalį jo meilės paukščiams ir gamtai nusprendė įamžinti meninėje instaliacijoje. Tuomet menininkė į pagalbą pasikvietė Akademijos bendruomenę, kuri mielai dalinosi idėjomis. Šiame projekte, meninė instaliacija yra tik tiltas nutiesiantis kelią bendruomenei į Obelynės parką. Instaliacija veikia kaip kvietimas būti kartu su gamta ir su kitais bendruomenės nariais. Projektu siekiame skatinti dialogą, bendravimą, vienas kito supratimą. Šiuo metu Obelynės parke vyksta nemažai edukacinių veiklų, įvairių bendruomeninių projektų, tad smagu matyti, kad vieta telkia bendruomenę“, – bendruomenės aktyvumu džiaugiasi N. Stoškutė.

Tuo tarpu, Šančiuose serbų menininkė Sonja Jo dirbo su buvusių Šančių fabrikų darbuotojais. Susitikimų ir diskusijų metu surinkta nemažai medžiagos apie darbuotojų kasdienybę, po nepriklausomybės atgavimo pasikeitusias darbo ir gyvenimo sąlygas, žmonių siekį išgyventi bei kurti naują ateitį nepriklausomoje Lietuvoje.

„Užčiuopti gyvą atmintį pavyksta ne kiekvienam, tad labai džiaugiuosi, kad turėjome progą susipažinti su šiais nuostabiais žmonėmis, kurie taip atvirai ir nuoširdžiai mums pasakojo apie savo išgyvenimus. S. Jo sukurtos skulptūrinės instaliacijos atspindėjo šių žmonių patirtis. Kai rengėme specialų turą, menininkės kūriniuose jie matė sovietinius griuvėsius iš kurių kyla naujas rytojus. Man be galo patiko ši mintis!“ – sako tarptautinio projekto vadovė.

Šiuo metu Šančių bendruomenė toliau dirba rinkdama istorijas apie buvusius fabrikus, Šančius ir šančiškių gyvenimą.

Praėjusiais metais, pirmieji Europos bendruomenių apdovanojimai „Bendros kūrybos ir supratimo link“ buvo įteikti Novo Naselje bendruomenei Novi Sado mieste Serbijoje. Taip pat apdovanotos: „FOCUS Casa dei Diritti Sociali“ bendruomenė Italijoje, Wilten rajono bendruomenė Austrijoje, Jelsa bendruomenė Hvaro saloje. Piniginis fondas laimėjusiose bendruomenėse padėjo padengti įvairias menines veiklas, kūrybines dirbtuves, prisidėjo prie teatro pastatymo ir teigiamo pokyčio mažinant socialinę atskirtį.

,,Stebuklingi kilimai“ (,,MagiC Carpets“) – tai „Kūrybiškos Europos“ iš dalies finansuojamas keturmetis projektas (2017-2021), kurį vykdo Kauno bienalė kartu su keturiolika organizacijų-partnerių iš skirtingų ES ir kandidančių šalių. Projektas sujungia kylančius užsienio bei vietos menininkus su bendruomenėmis bendroms meno veikloms įgyvendinti.

Daugiau informacijos www.magiccarpets.eu ir www.bienale.lt

 

 

Žymos:
Rengėjų inf.,